UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Már lakcímkártyát is kapnak az ukrán vendégmunkások Jászberényben! + Videó!
Keservesen zuhog az esõ, amikor az N1TV-s kollégákkal kocsiba vágjuk magunkat, és elindulunk a Jászság szívébe, ukrán vendégmunkások után nyomozni.

Jászberénybe érve mérséklõdik az aranyat érõ égi áldás, de teljesen még a mi kedvünkért sem akar elállni. Ennek köszönhetõen sártengerben úszik a Faiskola utca, ahol egy korábban bérházként üzemelõ paneltömb egykedvûen málladozva várja, hogy munkásszállóvá alakítsák.

A jelenleg bedeszkázott, szocreál kocka elõtt vár minket Budai Lóránt, a Jobbik jászberényi önkormányzati képviselõje, aki nem sokkal vidámabb, mint az idõjárás vagy a minket fogadó látvány.

“Régen cigány családok laktak itt, akik némi lelépési pénz fejében vagy kiköltöztek a környékbeli falvakba, vagy a Neszûrben kötöttek ki” - meséli az ellenzéki városatya, hogy paterolták ki az elõzõ lakókat az önkormányzati ingatlanból. Szomorúan teszi hozzá, hogy erre sajnos nem a pártja által javasolt, a fideszes városvezetés által viszont lesöpört bérlakásprogram keretében került sor, magyar családok helyett pedig
az Észak-Alföldre is tömegével özönlõ ukrán vendégmunkások költöznek majd a megújuló épületbe.

Elmondása szerint a város több pontján is hasonló sorsa jutott pár ingatlan: egy egykori vámház, illetve egy volt nõvérszálló alakul át

a nagyjából 3000 jászberényi migránsmunkás számára.

Egyenlõbbek az egyenlõknél?

Megdöbbenésünket látva Budai hozzáteszi, hogy ez még nem minden: õ úgy tudja, nem elég, hogy szállást kapnak a jövevények – holott a környékbeli magyarok között is bõven lenne olyan, aki rászorulna az önkormányzati lakásokra -, de

- teljes ellátást kapnak, ingyen,
- havi két alkalmat finanszíroznak számukra, hogy hazautazhassanak Ukrajnába és vissza, plusz
- ideiglenes lakcímkártyát is kapnak, ami már szavazásra is feljogosítja õket.

Utóbbival egyébként egy helyi rendeletmódosítás értelmében az önkormányzati lakásokra, ingatlanokra is minden gond nélkül pályázhatnak, mivel ez már nincs magyar állampolgársághoz kötve.

“Eközben aki csak teheti, menekül nyugatra” - teszi hozzá a Jobbik képviselõje, akinek ismeretségi körében és családjában is számos példa akad arra, hogy valaki a Lajtán túl keresi a boldogulást. Annak ellenére is, hogy rengeteg munkalehetõség van a környéken, az ide települt multik – az évekkel ezelõtti tendenciával szemben – Budai szerint már kapálóznak a dolgos kezek után.

“Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora fizetésért és milyen körülmények között kell dolgozni”
- teszi hozzá sokat sejtetõen a Jobbik helyi képviselõje.

A bejáraton éktelenkedõ “csöveslak” felirattal díszített házban amúgy nem az eredeti kiosztású, tipikus panelzsúfoltságban kell majd meghúznia magát a magyar munkahelyekre érkezõ 80 fõnek. Az önkormányzat kettesével egybenyitja majd a lakásokat, hogy kényelmesen elférjenek, mivel arra számítanak, hogy
a családjukat is hozzák magukkal.

A magyaroknak nem jut hely a nap alatt

“A fõ probléma azonban nem is azzal van, hogy külföldi munkavállalók érkeznek hozzánk, hanem hogy a helyi dolgozó embereket nem becsüljük meg kellõképpen” - teszi hozzá Budai Lóránt, aki szerint a vendégmunkásoknak a plusz javadalmazások ellenére a kellõ szakmai képzettségük és munkafegyelmük sincs meg; amit szerinte az is bizonyít, hogy rendszeresen részegen járnak be dolgozni, növelve ezzel a munkahelyi balesetek számát.

Videós riport:A keletrõl betelepített munkások a jászberényi ingatlanárakat is az egekbe tornázták. Budai elmondása szerint egy másfél szobás, 50-60 négyzetméteres lakást ma már 150 ezer forint körüli összegért adnak ki a tulajdonosok, míg pár évvel ezelõtt ennek a harmadáért lehetett albérlethez jutni.

A képviselõ azt is elárulja, hogy a városban élõ vendégmunkásokkal már most komoly együttélési problémák vannak, és egyre többen nézik rossz szemmel a jelenlétüket:

“Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a vendégmunkások hangoskodnak, nem megfelelõen közlekednek és már tettlegességre is sor került a részükrõl.”

A Jobbik képviselõjétõl azt is megkérdezzük, mennyire ért egyet a kormány idegen munkavállalókra építõ politikáját mentegetõ magyarázattal, miszerint azért kell tömegesen más nációjú embereket telepíteni az országba, mert “a magyarok már nem hajlandók elvégezni az alja munkát”:

“Abszolút nem errõl van szó. A magyarokat nem hajlandók normálisan megfizetni a munkáltatók, természetes, hogy továbbállnak oda, ahol emberhez méltó bérek várják õket.”

A beszélgetést követõen az egyre gorombább idõjárás elõl egy közeli italmérésben keresünk menedéket, ám az udvaron cigarettázó helyi férfi, látva hogy nem jászberényiekkel van dolga, megsúgja: legyünk óvatosak, mert ez “ukrán kocsma”.

Odabent azonban alig látunk élõ embert, a helyiek többsége is hamar elszivárog a maga söradagjával. A pult mögött tüsténkedõ hölgy szóba elegyedik velünk, bár arra a kérdésünkre, hogy zömmel tényleg ukránok látogatják-e a mûintézményt, eleinte csak bizalmatlanul helyesel.

“Azt hittem, maguk is kötekedni jöttek” - indokolja óvatosságát, és elárulja, hogy egyesek kifejezetten azért keresik föl a kocsmát, hogy beolvassanak a vendégmunkásoknak vagy verekedést provokáljanak. Utóbbinak általában nem szokott jó vége lenni:

“Múltkor egy pöttöm, 35 kilós nõ úgy lerúgta az egyik arcoskodót, hogy egyik ajtótól a másikig repült” - meséli a pultos hölgy, aki szerint általában kezelhetõek az idegenek, akikkel nincs probléma, fõleg a kárpátaljai magyarokkal, akik értelemszerûen beszélik a nyelvet. Szerinte nincsenek is olyan sokan, mint a szóbeszédbõl hallani lehet.

“Inkább a szerbek a durvábbak” - jegyzi meg.

A városban ugyanakkor szerinte is egyre érzékelhetõbb ellenszenvvel figyelik az idegeneket, bár õ nem érti, hogy miért:

“A munkájukat féltik? Mit féltenek, amikor manapság csak az nem dolgozik, aki nem akar? Mindenhol munkaerõhiány van, még itt nálunk, a kocsmában is.”

Megtudjuk azt is, hogy egyébként az õ gyermekei is évek óta Angliában keresik a kenyerüket, aminek persze õ sem örül:

“Emlékszem az elsõ karácsonyra: a lányom ott kint zokogott, én pedig itthon. Az valami szörnyû volt, évek alatt sem lehet megszokni. Itthon a fiataloknak esélyük sincs, hiszen nem mindegy, mennyibõl kell megélni vagy saját lakást venni…”

Amint kicsit alábbhagy az égi háború elköszönünk, és bevesszük magunkat a belvárosba, ahol a kisebb-nagyobb csoportokba verõdött iskolások között csak elvétve tudunk megszólaltatni helyieket. A barátságtalan idõben mindenki siet, többen amint meghallják, mirõl érdeklõdünk, szûkszavú szabadkozások közepette rohannak is tovább.

Végül legnagyobb meglepetésünkre belebotlunk egy fiatal párba, a városközpontban szinte õk az egyetlenek, akiknek már nem iskolatáska húzza a vállát és közelebb vannak a harminchoz, mint az ötvenhez.

“Szerbek, sõt már indiaiak is vannak” - mondják, mikor az ukrán jövevényekrõl érdeklõdünk, a pár férfi tagja hozzáteszi, hogy õ már tavaly nyáron hallotta, hogy 3000 vendégmunkás van Jászberényben, azóta szerinte ez a szám csak nõhetett.

Egyikük sem örül, hogy egyre több idegennel kell megosztaniuk a lakóhelyüket, hiszen egy huszonötezres városban már szembetûnõ ennyi vendégmunkás, de más szempontból sem kellemes a velük való együttélés:

“Az embereket folyamatosan érik az atrocitások. Egy ismerõsömet például itt a sarkon ütötték ki, pár lépésre a városházától, de egymással is folyamatosan balhéznak.”

Hozzáteszik, hogy a helyi bérhelyzetnek sem kedvez a migránsmunkások megjelenése. Õk úgy tudják, hogy a keletrõl érkezõk fizetése jóval alacsonyabb, mint a magyaroké, ami lenyomja az itteniek bérét is, ezért nem emelkednek érdemben a magyar keresetek.

“A cégek ráadásul napi 3500 forint/ágy/éjszaka fejpénzt utalnak ki különbözõ vállalkozóknak, akik elszállásolják õket, ami az albérleti díjakat is az egekbe emeli” - panaszolják, hozzátéve: õk is hallottak arról, hogy a fideszes városvezetés új munkásszállókat alakít ki nekik ahelyett, hogy a helyi fiatalokat segítené a lakáshoz jutásban. Ettõl sincsenek elragadtatva és remélik, hogy hamarosan változnak a dolgok.

Ebben mi is bízunk, látva, már most milyen gyanakvással méregetik a helyiek a láthatóan messzirõl jött embert, bár utolsó beszélgetõtársunk, egy idõsödõ asszonyság kifakadása eléggé megingatja a boldogabb jövõbe vetett hitünket:

“Inkább ezek jöjjenek, mint a cigányok! Õk legalább dolgoznak, és tõlem még egyik se akart lopni. A munkát se veszik el, nyissa ki az újságot, minden tele van álláshirdetéssel, ha valaki meg akarja fogni a munkát, az elmehet dolgozni. Én is oda sietek, aviszontlátásra!”

Kissé felemás érzelmekkel, ronggyá ázva ülünk vissza az autónkba. Furcsa látni, hogy egyesek ilyen agresszív optimizmussal szemlélik Jászberény sorsának alakulását, a viharfelhõk azonban egyre csak sûrûsödnek az Észak-alföldi város felett, és ahogy hazafelé gördülünk, újra kérlelhetetlenül megered az esõ…

Forrás: Hírhatár
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvaósinkat leginkább
Ismét egy világjárvány fenyeget? Új vírust azonosítottak Kínában, nincs ellene vakcina
Megtalálták a 2006-ban eltűnt K. Judit holttestét, aki a 2 éves gyermekét is hátrahagyta egy albérletben
Mészáros kedvenc luxusgépe Rijekába röpült, majd három tikokzatos hölgyvendég szállt fel a NER legismertebb luxusjachtjára
Nagyon figyelnie kell a határidőkre a munkavállalóknak
A munkavállalónak időben jeleznie kell, ha vissza akar térni a fizetés nélküli szabadságról A szülési szabadság 24 hétig jár, ez jellemzően megegyezik az egészségbiztosítási pénzbe...
  
Zűrös ügyek állhatnak a balatonszemesi fideszes polgármester lemondása mögött
A távozó polgármester szerint óriási a feszültség Balatonszemesen, ő azonban nem akar harcolni, ezért inkább lemond. Szerinte egyesek csak le akarták őt járatni. Megpróbáltuk kideríten...
  
Luxemburgi külügyminiszter: Orbánnak semmi keresnivalója az Európai Tanácsban
Tíz év kell ahhoz, feltéve, hogy a magyar miniszterelnök hatalomba marad, amíg kiderül, melyik irányvonal győzedelmeskedik. A luxemburgi külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarországnak ...
  
Orbán bejelentette: Magyarország nem teljesíti az Európai Unió kérését
Nem teljesíti az Európai Unió kérését Magyarország, Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a határokat 14 EU-n kívüli ország állampolgárai számára – jelentette be Orbán Viktor. Csüt...
  
Tovább dübörög a rabszolgatörvény: Sok cég kihasználja a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségeket
Számos helyen úgy növelték a munkaidőkeretet a cégek, hogy nem egyeztettek a szakszervezetekkel. Mintegy félszáz feldolgozóipari cégnél hosszabbították meg a veszélyhelyzet idején a mu...
  
Magyar Posta: bezárások jönnek július közepén
Zajlik az élet a Magyar Postánál: július közepén végleg bezár egy nagyobb forgalmú budapesti postahely az egyik plázában, és szintén július közepére derülhet ki, hogy mekkora béremel...
  
Megvan mi miatt mondhatott le a fideszes polgármester
A cégvezető a kirúgása után akcióba lendülhetett, és júniusban sorra jelentette a különböző hatóságoknak azokat az eseteket, amiknél szerinte jogsértések történtek Ez vezethetett o...
  
23 milliót lopott fél év alatt a bábolnai takarítónő
Fél éven keresztül, heti rendszerességgel lopta meg munkahelyét egy 65 éves bábolnai takarítónő, írja a Policehu A tájékoztatás szerint abba az irodába is volt bejárása, ahol a cég a...
  
Merkely: akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni
Bár a járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja a november, külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon,...
  
Osztogatott a kormány: 6 milliárd a Bozsik Stadionra, 3 milliárd a szombathelyi utánpótlásnak
Lényegileg elköltötte a Gazdaságvédelmi Alapban lévő összeget a kormány miután a Magyar Közlöny keddi számában megjelent a kormányrendelet, ami 194 milliárd forint sorsáról rendelkez...
  
Kósa Lajos: Felvetni azt, hogy minek stadion olyan, mintha felvetnék, minek Csokonai Színház
Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Papp László, Debrecen polgármestere szerda délelőtt, hogy bejelentse: új korszakot nyitnak a város profi futballjának életében, önkormányz...
  
5 dolog amit nem tudtál Kósa Lajosról - pl. az év polgármestere lett 2001-ben
Kósa Lajos magyar politikus, országgyűlési képviselő, 2010-től 2015-ig és 2019-től a Fidesz ügyvezető alelnöke, 2015 és 2017 között a Fidesz frakcióvezetője, 1998–2014 között Debr...
  
Jön az iskolaőrség: vegyes a fogadtatás
Sem a Belügyminisztérium, sem az Országos Rendőr-főkapitányság nem kereste meg a Független Rendőr Szakszervezetet az iskolaőri munkakör bevezetése miatt, árulta el a szervezet vezetője a...
  
Szigorítás a gyógyhatású készítmények piacán
Szerdától csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás szerek Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták az indik...
  
Több mint 150 vírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban
A koronavirusgovhu oldalon közzétett legfrissebb beszámoló szerint az elmúlt 24 órában elhunyt egy idős, krónikus beteg, és kilenccel, 4166-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fe...
  
Pekingi fenyegetés: ne adjanak állampolgárságot a menekülő hongkongiaknak
Londonnak viselnie kell majd annak következményeit, hogy zöld utat ad a brit állampolgárság megszerzésére az erre jogosult hongkongiak számára - figyelmeztetett Csao Li-csien kínai külügy...
  
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Tehetetlenül nézzük évek óta, ahogy hazánk egyik legszebb vidékét, a Balaton környékét gyorsan és visszavonhatatlanul bekebelezi a Nemzeti Együttműködés Rendszere Ha kell, átírják a...
  
Megfizethetetlen lehet a zöldség és a gyümölcs egy magyar családnak
A párt arra reagált, hogy előrejelzések szerint nagyot emelkedhetnek a gyümölcs- és zöldségárak Magyarországon. A DK közleményében azt írja, a szokásosnál gyengébb termés miatt a s...
  
Orbán: A futballt a művészet kategóriájába soroljuk
Május végén mutatták be a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem együttműködésében készült Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet. Az eseményről most számolt be a Pu...
  
Negatív rekord: ötvenezer új fertőzött az Egyesült Államokban
A Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti tájékoztatása szerint megdőlt a napi rekord, az elmúlt 24 órában 52 898 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban ...
  
Győzike: Zokogva arra kért Bea, hogy ha bármi történne vele, vigyázzak a gyerekekre
Gáspár Bea az orvosa javaslatára feküdt kés alá, mivel az állapota napról napra romlott. "Szeretném megérni Evelin esküvőjét és Virág ballagását is, ezért bármire hajlandó vagyok...
  
Varga Judit: Alaptalan bírálni a magyar jogállamiságot
Alaptalannak nevezte a koronavírus-járvány kezelése miatt Magyarországot ért jogállamisági bírálatokat az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti éves meghallgatásán szerdán ...
  
A legnehezebb időszakban hagyta magára két hónapra az Orbán-kormány az állásukat elvesztőket
Komjáthi Imre az MSZP közösségi oldalán arról írt, tömegek várták a járvány alatt az álláskeresési járadékot, a lassú ügyintézés miatt azonban rengetegen 60 napon keresztül marad...
  
Videó: Kigyulladt, majd felrobbant egy autó az M7-esen
Kedden a déli órákban kigyulladt és teljes terjedelmében lángolt egy személyautó az M7-es autópálya leállósávjában, Szabadbattyán térségében. Egy kigyulladt autó miatt alakult ki ...
  
Vadaiék szerint Orbánék 3000 milliárdos titkos honvédelmi beszerzésre készülnek
Harangozó Tamás és Vadai Ágnes az MSZP közösségi oldalán arról számolt be: kivonultak „a Honvédelmi és rendészeti bizottság előre nem tervezett, az utolsó, rendkívüli parlamenti ü...
  
Szijjártó: Közép-Európában a magyar a legversenyképesebb beruházó környezet
A magyar gazdaság sikere nagyban függ attól, hogy milyen új termelési, kutatási kapacitások érkeznek Magyarországra - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiá...
  
Megtalálták a 2006-ban eltűnt K. Judit holttestét, aki a 2 éves gyermekét is hátrahagyta egy albérletben
Azonosították az emberölés áldozatává vált szentesi édesanya földi maradványait. Korábbi élettársa ellen európai elfogatóparancsot adtak ki. Ahogy a Blikk megírta, a nyomozók ember...
  
Kósa Lajos: Stadiont éppolyan értelmes dolog építeni, mint színházat felújítani
Az országgyűlési képviselő a szerda esti Egyenes beszéd vendége volt, ahol többek között arról is beszélt, hogy a város veszi át Szima Gábortól az NB I-ből kiesett DVSC-t. Kósa szeri...
  
Saját kollégájuk halálos balesetéhez riasztották a mentőket
Az OMSZ közösségi oldalán osztotta meg a hírt. "SZÖRNYŰ HÍR RÁZTA MEG A KÖZPONTI MENTŐÁLLOMÁS KÖZÖSSÉGÉT" - így kezdi bejegyzését az OMSZ, amelyben arról írnak: tegnap délután...
  
Fidesz: Budapestnek bőven van pénze, ideje lenne munkához látni a Lánchíddal kapcsolatban
Ne költöztesse a budai Várba a Pénzügyminisztériumot a kormány, az arra szánt 50 milliárd forintból legalább 10 milliárd forintot adjon inkább a Lánchíd felújítására – javasolta Z...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Már lakcímkártyát is kapnak az ukrán vendégmunkások Jászberényben! + Videó!
Keservesen zuhog az esõ, amikor az N1TV-s kollégákkal kocsiba vágjuk magunkat, és elindulunk a Jászság szívébe, ukrán vendégmunkások után nyomozni.

Jászberénybe érve mérséklõdik az aranyat érõ égi áldás, de teljesen még a mi kedvünkért sem akar elállni. Ennek köszönhetõen sártengerben úszik a Faiskola utca, ahol egy korábban bérházként üzemelõ paneltömb egykedvûen málladozva várja, hogy munkásszállóvá alakítsák.

A jelenleg bedeszkázott, szocreál kocka elõtt vár minket Budai Lóránt, a Jobbik jászberényi önkormányzati képviselõje, aki nem sokkal vidámabb, mint az idõjárás vagy a minket fogadó látvány.

“Régen cigány családok laktak itt, akik némi lelépési pénz fejében vagy kiköltöztek a környékbeli falvakba, vagy a Neszûrben kötöttek ki” - meséli az ellenzéki városatya, hogy paterolták ki az elõzõ lakókat az önkormányzati ingatlanból. Szomorúan teszi hozzá, hogy erre sajnos nem a pártja által javasolt, a fideszes városvezetés által viszont lesöpört bérlakásprogram keretében került sor, magyar családok helyett pedig
az Észak-Alföldre is tömegével özönlõ ukrán vendégmunkások költöznek majd a megújuló épületbe.

Elmondása szerint a város több pontján is hasonló sorsa jutott pár ingatlan: egy egykori vámház, illetve egy volt nõvérszálló alakul át

a nagyjából 3000 jászberényi migránsmunkás számára.

Egyenlõbbek az egyenlõknél?

Megdöbbenésünket látva Budai hozzáteszi, hogy ez még nem minden: õ úgy tudja, nem elég, hogy szállást kapnak a jövevények – holott a környékbeli magyarok között is bõven lenne olyan, aki rászorulna az önkormányzati lakásokra -, de

- teljes ellátást kapnak, ingyen,
- havi két alkalmat finanszíroznak számukra, hogy hazautazhassanak Ukrajnába és vissza, plusz
- ideiglenes lakcímkártyát is kapnak, ami már szavazásra is feljogosítja õket.

Utóbbival egyébként egy helyi rendeletmódosítás értelmében az önkormányzati lakásokra, ingatlanokra is minden gond nélkül pályázhatnak, mivel ez már nincs magyar állampolgársághoz kötve.

“Eközben aki csak teheti, menekül nyugatra” - teszi hozzá a Jobbik képviselõje, akinek ismeretségi körében és családjában is számos példa akad arra, hogy valaki a Lajtán túl keresi a boldogulást. Annak ellenére is, hogy rengeteg munkalehetõség van a környéken, az ide települt multik – az évekkel ezelõtti tendenciával szemben – Budai szerint már kapálóznak a dolgos kezek után.

“Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora fizetésért és milyen körülmények között kell dolgozni”
- teszi hozzá sokat sejtetõen a Jobbik helyi képviselõje.

A bejáraton éktelenkedõ “csöveslak” felirattal díszített házban amúgy nem az eredeti kiosztású, tipikus panelzsúfoltságban kell majd meghúznia magát a magyar munkahelyekre érkezõ 80 fõnek. Az önkormányzat kettesével egybenyitja majd a lakásokat, hogy kényelmesen elférjenek, mivel arra számítanak, hogy
a családjukat is hozzák magukkal.

A magyaroknak nem jut hely a nap alatt

“A fõ probléma azonban nem is azzal van, hogy külföldi munkavállalók érkeznek hozzánk, hanem hogy a helyi dolgozó embereket nem becsüljük meg kellõképpen” - teszi hozzá Budai Lóránt, aki szerint a vendégmunkásoknak a plusz javadalmazások ellenére a kellõ szakmai képzettségük és munkafegyelmük sincs meg; amit szerinte az is bizonyít, hogy rendszeresen részegen járnak be dolgozni, növelve ezzel a munkahelyi balesetek számát.

Videós riport:A keletrõl betelepített munkások a jászberényi ingatlanárakat is az egekbe tornázták. Budai elmondása szerint egy másfél szobás, 50-60 négyzetméteres lakást ma már 150 ezer forint körüli összegért adnak ki a tulajdonosok, míg pár évvel ezelõtt ennek a harmadáért lehetett albérlethez jutni.

A képviselõ azt is elárulja, hogy a városban élõ vendégmunkásokkal már most komoly együttélési problémák vannak, és egyre többen nézik rossz szemmel a jelenlétüket:

“Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a vendégmunkások hangoskodnak, nem megfelelõen közlekednek és már tettlegességre is sor került a részükrõl.”

A Jobbik képviselõjétõl azt is megkérdezzük, mennyire ért egyet a kormány idegen munkavállalókra építõ politikáját mentegetõ magyarázattal, miszerint azért kell tömegesen más nációjú embereket telepíteni az országba, mert “a magyarok már nem hajlandók elvégezni az alja munkát”:

“Abszolút nem errõl van szó. A magyarokat nem hajlandók normálisan megfizetni a munkáltatók, természetes, hogy továbbállnak oda, ahol emberhez méltó bérek várják õket.”

A beszélgetést követõen az egyre gorombább idõjárás elõl egy közeli italmérésben keresünk menedéket, ám az udvaron cigarettázó helyi férfi, látva hogy nem jászberényiekkel van dolga, megsúgja: legyünk óvatosak, mert ez “ukrán kocsma”.

Odabent azonban alig látunk élõ embert, a helyiek többsége is hamar elszivárog a maga söradagjával. A pult mögött tüsténkedõ hölgy szóba elegyedik velünk, bár arra a kérdésünkre, hogy zömmel tényleg ukránok látogatják-e a mûintézményt, eleinte csak bizalmatlanul helyesel.

“Azt hittem, maguk is kötekedni jöttek” - indokolja óvatosságát, és elárulja, hogy egyesek kifejezetten azért keresik föl a kocsmát, hogy beolvassanak a vendégmunkásoknak vagy verekedést provokáljanak. Utóbbinak általában nem szokott jó vége lenni:

“Múltkor egy pöttöm, 35 kilós nõ úgy lerúgta az egyik arcoskodót, hogy egyik ajtótól a másikig repült” - meséli a pultos hölgy, aki szerint általában kezelhetõek az idegenek, akikkel nincs probléma, fõleg a kárpátaljai magyarokkal, akik értelemszerûen beszélik a nyelvet. Szerinte nincsenek is olyan sokan, mint a szóbeszédbõl hallani lehet.

“Inkább a szerbek a durvábbak” - jegyzi meg.

A városban ugyanakkor szerinte is egyre érzékelhetõbb ellenszenvvel figyelik az idegeneket, bár õ nem érti, hogy miért:

“A munkájukat féltik? Mit féltenek, amikor manapság csak az nem dolgozik, aki nem akar? Mindenhol munkaerõhiány van, még itt nálunk, a kocsmában is.”

Megtudjuk azt is, hogy egyébként az õ gyermekei is évek óta Angliában keresik a kenyerüket, aminek persze õ sem örül:

“Emlékszem az elsõ karácsonyra: a lányom ott kint zokogott, én pedig itthon. Az valami szörnyû volt, évek alatt sem lehet megszokni. Itthon a fiataloknak esélyük sincs, hiszen nem mindegy, mennyibõl kell megélni vagy saját lakást venni…”

Amint kicsit alábbhagy az égi háború elköszönünk, és bevesszük magunkat a belvárosba, ahol a kisebb-nagyobb csoportokba verõdött iskolások között csak elvétve tudunk megszólaltatni helyieket. A barátságtalan idõben mindenki siet, többen amint meghallják, mirõl érdeklõdünk, szûkszavú szabadkozások közepette rohannak is tovább.

Végül legnagyobb meglepetésünkre belebotlunk egy fiatal párba, a városközpontban szinte õk az egyetlenek, akiknek már nem iskolatáska húzza a vállát és közelebb vannak a harminchoz, mint az ötvenhez.

“Szerbek, sõt már indiaiak is vannak” - mondják, mikor az ukrán jövevényekrõl érdeklõdünk, a pár férfi tagja hozzáteszi, hogy õ már tavaly nyáron hallotta, hogy 3000 vendégmunkás van Jászberényben, azóta szerinte ez a szám csak nõhetett.

Egyikük sem örül, hogy egyre több idegennel kell megosztaniuk a lakóhelyüket, hiszen egy huszonötezres városban már szembetûnõ ennyi vendégmunkás, de más szempontból sem kellemes a velük való együttélés:

“Az embereket folyamatosan érik az atrocitások. Egy ismerõsömet például itt a sarkon ütötték ki, pár lépésre a városházától, de egymással is folyamatosan balhéznak.”

Hozzáteszik, hogy a helyi bérhelyzetnek sem kedvez a migránsmunkások megjelenése. Õk úgy tudják, hogy a keletrõl érkezõk fizetése jóval alacsonyabb, mint a magyaroké, ami lenyomja az itteniek bérét is, ezért nem emelkednek érdemben a magyar keresetek.

“A cégek ráadásul napi 3500 forint/ágy/éjszaka fejpénzt utalnak ki különbözõ vállalkozóknak, akik elszállásolják õket, ami az albérleti díjakat is az egekbe emeli” - panaszolják, hozzátéve: õk is hallottak arról, hogy a fideszes városvezetés új munkásszállókat alakít ki nekik ahelyett, hogy a helyi fiatalokat segítené a lakáshoz jutásban. Ettõl sincsenek elragadtatva és remélik, hogy hamarosan változnak a dolgok.

Ebben mi is bízunk, látva, már most milyen gyanakvással méregetik a helyiek a láthatóan messzirõl jött embert, bár utolsó beszélgetõtársunk, egy idõsödõ asszonyság kifakadása eléggé megingatja a boldogabb jövõbe vetett hitünket:

“Inkább ezek jöjjenek, mint a cigányok! Õk legalább dolgoznak, és tõlem még egyik se akart lopni. A munkát se veszik el, nyissa ki az újságot, minden tele van álláshirdetéssel, ha valaki meg akarja fogni a munkát, az elmehet dolgozni. Én is oda sietek, aviszontlátásra!”

Kissé felemás érzelmekkel, ronggyá ázva ülünk vissza az autónkba. Furcsa látni, hogy egyesek ilyen agresszív optimizmussal szemlélik Jászberény sorsának alakulását, a viharfelhõk azonban egyre csak sûrûsödnek az Észak-alföldi város felett, és ahogy hazafelé gördülünk, újra kérlelhetetlenül megered az esõ…

Forrás: Hírhatár
Ismét egy világjárvány fenyeget? Új vírust azonosítottak Kínában, nincs ellene vakcina
Megtalálták a 2006-ban eltűnt K. Judit holttestét, aki a 2 éves gyermekét is hátrahagyta egy albérletben
Mészáros kedvenc luxusgépe Rijekába röpült, majd három tikokzatos hölgyvendég szállt fel a NER legismertebb luxusjachtjára
Hazardírozás az adófizetők pénzével: Kiesett a csapat, megvette a város közpénzből
Nagyon figyelnie kell a határidőkre a munkavállalóknak
Zűrös ügyek állhatnak a balatonszemesi fideszes polgármester lemondása mögött
Luxemburgi külügyminiszter: Orbánnak semmi keresnivalója az Európai Tanácsban
Orbán bejelentette: Magyarország nem teljesíti az Európai Unió kérését
Tovább dübörög a rabszolgatörvény: Sok cég kihasználja a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségeket
Magyar Posta: bezárások jönnek július közepén
Megvan mi miatt mondhatott le a fideszes polgármester
23 milliót lopott fél év alatt a bábolnai takarítónő
Merkely: akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni
Osztogatott a kormány: 6 milliárd a Bozsik Stadionra, 3 milliárd a szombathelyi utánpótlásnak
Kósa Lajos: Felvetni azt, hogy minek stadion olyan, mintha felvetnék, minek Csokonai Színház
5 dolog amit nem tudtál Kósa Lajosról - pl. az év polgármestere lett 2001-ben
Jön az iskolaőrség: vegyes a fogadtatás
Szigorítás a gyógyhatású készítmények piacán
Több mint 150 vírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban
Pekingi fenyegetés: ne adjanak állampolgárságot a menekülő hongkongiaknak
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Megfizethetetlen lehet a zöldség és a gyümölcs egy magyar családnak
Orbán: A futballt a művészet kategóriájába soroljuk
Negatív rekord: ötvenezer új fertőzött az Egyesült Államokban
Győzike: Zokogva arra kért Bea, hogy ha bármi történne vele, vigyázzak a gyerekekre
Varga Judit: Alaptalan bírálni a magyar jogállamiságot
A legnehezebb időszakban hagyta magára két hónapra az Orbán-kormány az állásukat elvesztőket
Videó: Kigyulladt, majd felrobbant egy autó az M7-esen
Vadaiék szerint Orbánék 3000 milliárdos titkos honvédelmi beszerzésre készülnek
Szijjártó: Közép-Európában a magyar a legversenyképesebb beruházó környezet
Megtalálták a 2006-ban eltűnt K. Judit holttestét, aki a 2 éves gyermekét is hátrahagyta egy albérletben
Kósa Lajos: Stadiont éppolyan értelmes dolog építeni, mint színházat felújítani
Saját kollégájuk halálos balesetéhez riasztották a mentőket
Fidesz: Budapestnek bőven van pénze, ideje lenne munkához látni a Lánchíddal kapcsolatban
Korrupciógyanú? Tarlós maga tett feljelentést fővárosi ügyek miatt
Négy fideszes politikus és egy állami cégvezér kellett a 8 km-es bicikliút ünnepélyes átadásához
A kormány 550 millióval támogatja a Kurultáj szervezőit
Hévizi luxuszállóban nyaraltatja dolgozóit majdnem 200 millióért a médiahatóság
Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Donald Trump ellen
210 millióért eladó Gesztesi Károly budakalászi luxusháza
Halász János: A baloldal fél a magyar emberektől, ezért akarja elhallgattatni őket
Novák Katalin: Csaknem kétszázezer családnak segítettünk
Egy év felfüggesztettet kapott a pedofil képekkel lebukott volt magyar nagykövet
Államtitkár: 327 milliárd forinttal jut több nyugdíjra
Megszólalt a Deák téri gyilkos édesanyja
Karácsony Gergely a fideszes képvidelőkről: "Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak"
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum