UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Családok éve: 100 milliárdot termeltek az Orbán és a Mészáros család cégei!
Az Orbán-kormány 2018-at a családok évének nyilvánította. A napokban napvilágra került céges beszámolók alapján az látszik, hogy Orbán Viktor szûkebb környezetének – családtagjainak és jó barátjának, Mészáros Lõrincnek, valamint az õ családjának – valóban kiváló éve volt a tavalyi. Összesen legalább 100 milliárd forint adózott nyereséget termeltek az érdekeltségükben levõ vállalatok, és a pénz jelentõs részét nem is hagyták benn a cégekben, lapunk becslése szerint – tulajdonrészüknek megfelelõen – mintegy 50 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában.

Orbán Viktor apjának, id. Orbán Gyõzõnek négy cége van (van, amelyikben kizárólagos, másban résztulajdonos). Ezek közül kettõbõl, a Mészáros Lõrinc céges érdekeltségei által elnyert projekteknél alvállalkozóként feltûnõ Nehéz Kõ Kft.-bõl és Dolomit Kft.-bõl vág zsebre osztalékot, 1,3 milliárd forintnál is többet.

A kormányfõ veje, Tiborcz István immáron fõként ingatlanokban utazik, a projektek még futnak, ezért egyelõre nagy nyereséget nem mutatnak ki. Fõ cége, a BDPST Zrt. a 2017-es 4 milliárdos profit után tavaly csupán 1 milliárdot hozott, és osztalékot nem vesz ki a cégbõl Tiborcz. Közben azonban betört a 100 leggazdagabb magyar közé, mindjárt 35 milliárd forintra becsült vagyonnal. Egy évvel korábban 8,2 milliárddal lehetett az elitbe kerülni, vagyis ennek alapján

egy év alatt több mint 26 milliárddal kellett tollasodnia Tiborcznak.

Hiába böngésszük azonban azt a négy társaságot, amelyikben Tiborcz közvetlenül tulajdonos, illetve azt a tízet, amelyikben a BDPST-n keresztül érdekelt, a mérlegeikbõl ez nem igazán látszik, a BDPST-leányok papírforma szerint összességében csupán 554 millió forint bevételt hoztak össze, és a többségük veszteséget mutatott ki, együtt több mint 200 milliót.

Igaz, egy mozdulattal hatmilliárdos részvénycsomagot nyelt le tavaly a BDPST, amikor megszerezte az ingatlanbefektetéssel foglalkozó Appeninn Nyrt. 20,59 százalékát Mészáros Lõrinctõl. Jókora ingatlanportfóliót gyûjtött már össze a miniszterelnök veje, értékes épületeket szerzett meg (mint a turai kastély, a pesti Mahart-ház vagy az Andrássy úti Weiss Manfréd-villa), amelyekbõl milliárdos beruházásokkal jellemzõen hotelt alakít ki. A szerzés nyomai itt-ott felbukkannak, például a Z18 Kft.-ben a tárgyévi beszerzések között 3,7 milliárd forinttal szerepel ingatlan, más cégeknél nagyobb méretû hiteleket tartanak nyilván. Amibõl következtetni lehet az ingatlanbiznisz méreteire: a BDPST 5,5 milliárd forint, a leánycégek közül a Longoria Holding 1,7 milliárd, a Dorottya Invest 6,8 milliárd, míg a Downtown Development 400 millió kötelezettséget tüntetett fel tavaly év végén. Mindezekbõl közel 16 milliárd forint kötelezettségállomány sejlik fel, amibõl finanszírozhatják az ingatlanportfóliót, illetve a fejlesztéseket.

A Mészáros-féle cégeknél vannak olyanok, fõként a tõzsdén lévõk (Opus, Konzum, Appeninn) vagy a tõzsdei bevezetés elõtt álló MKB Bank, amelyekben Mészáros Lõrincnek vagy feleségének csak résztulajdona van. Ezért becslésünk során a közvetlen vagy közvetett tulajdoni hányadot vettük figyelembe, amikor a Mészáros családhoz kerülõ osztalékot kalkuláltuk. Az ábra azonban a cégekbõl kivett teljes, tehát nem csak a Mészároséknak járó osztalékot mutatja.

Nem jegyzik a tõzsdén, nyereséget sem termelt, mégis sokat hozott a konyhára a Mátrai Erõmû Zrt., Magyarország legnagyobb széntüzelésû erõmûve, amely tavaly március óta a Mészáros-cégháló része. Ugyan 817 millió forint mínuszban zárt, a cég 57 milliárd forintos eredménytartalékjából 11,2 milliárd osztalék kifizetését szavazták meg a tulajdonosok, ennek kisebb része a 26 százalékban tulaj Magyar Villamos Mûvek Zrt.-et illeti, 74 százaléknyi rész Mészároséké. Ezt a társaság adósságkonszolidációja indokolja, amellyel a menedzsment mozgásteret nyer a tervezett, fejlesztési célú tõkebevonásokhoz – szól a hivatalos magyarázat.

Mészárosék egyik zöldmezõs gigaberuházása, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft., izocukorgyára megkezdte tavaly a mûködését. Ez az a 45 milliárd forintos projekt, amihez a kormány 9,2 milliárd támogatást adott. A félmillió tonna kukorica feldolgozására méretezett üzem a szeptemberben záruló üzleti évben 8,7 milliárd forint bevételt és 1,1 milliárd forint veszteséget termelt, igaz, a mérlegzárással egy idõben fejezõdött be a próbaüzem, az igazi termelés csak azután kezdõdött.

Mészáros agrárcégei számára közel sem a tavalyi volt a legjövedelmezõbb év, osztalékesõ helyett inkább nevezhetjük a szerzés-terjeszkedés évének 2018-at. A nagyobb agrárcégek összesen bõ 4 milliárd forint nyereséget hoztak, közülük a legtöbbet, 2,68 milliárd forintot Mészárosék õs-agrárcége, a Búzakalász 66. Ugyanakkor három is veszteséget könyvelt el, a legsúlyosabbat, 391 milliós mínuszt a fegyverneki gabonatermelõ, a Kunhalom Agrária. Veszteséges volt az egyik új darab, a bicskei Aranka Malom Kft. is, a bedõlt Sikér Malomipari Kft. vagyonából szerzett malom 104 millió forint mínuszt hozott össze.

Mészáros az agárérdekeltségeit mostanára külön holdingba szervezte, ami a méreteket illeti, „megközelítõleg” 40 társaság tartozik a Mészáros-csoporthoz – így fogalmazott a központi agrárvagyonkezelõ, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Csák Gyula.

A csomagban van balatoni borászat az idõközben elhunyt Demján Sándortól (Canter), részek Leisztinger Tamás multimilliárdos egykori agrárérdekeltségeibõl, nem beszélve a kegyvesztetté vált Simicska Lajos három volt állami gazdaságáról. Utóbbiak lenyelése után mintegy 38 ezer hektár földterületen gazdálkodhatnak a Mészáros-cégek, és ez már vetekszik az elsõ számú agrár-élelmiszeripari vállalkozó, Csányi Sándor OTP-vezér birtokaival.

A vezérigazgató elmondása szerint a Mészáros-féle agrárcsoport éves árbevétele 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak.

Ebbõl 8,6 milliárdot a Simicska érdekeltségébõl Nyerges Zsolt érintésével Mészáros Lõrincnél landoló három egykori állami gazdaság hozott. Árbevételük nagyjából az elõzõ évi szinten alakult, a Lajta-Hanság Zrt. egymaga 3,8 milliárdot produkált, az adózott profitjuk 670 millió forint volt, mindháromnál gyengébb az elõzõ évinél. Osztalékot a Lajta-Hanság 121,6 milliót, a Sárvári Mezõgazdasági Zrt. 5 milliót fizetett. Mészáros többi cége közül csak a Hidasháti Mezõgazdasági Zrt.-nél hagytak jóvá osztalékkivétet, a 147 millió forintos adózott eredménybõl 107 milliót.

Ha nem is Tiborcz-tempóban, de Mészáros Lõrinc veje is felfutóban van. Homlok Zsolt cégei több mint 4 milliárdos adózott nyereséget tudnak felmutatni, egyikbõl 250 milliót ki is vesznek a tulajdonosok: Homlok, felesége, Homlok-Mészáros Ágnes és Homlok Tibor.

A Homlok Építõ Zrt. csak 2016 végén alakult, de már 3,9 milliárd forint árbevételnél tart, miközben az elõzõ évinél 17-szer több profitot, 763 millió forintot termelt. A legnagyobb Homlok-érdekeltség a Vasútvillamosító Kft. 16,3 milliárd forintos árbevétele több mint a duplája az egy évvel korábbinak, a nyereség (3,38 milliárd) pedig majdnem a kétszerese. A cégbíróságnak leadott jegyzõkönyvbõl nem derül ki, fizettek-e osztalékot, de ha igen, és mindet kivették, akkor durván 2,4 milliárd illette Homlok Zsoltot. A Vasútvill szakterülete a felsõvezeték-villamosítás, kulcsszerepe van a vasútfelújításokban. Azt hinnénk, minden fillért az amúgy pörgõ vasúti projektekbe forgat, de a mérlegbeszámolóból az derül ki, hogy akad szabad forrása: „a társaság 2018. évben szabad pénzeszközét 6 milliárd forint értékben tõkevédett befektetési alapba fektette”.

A cég egyébként jobban fizet, mint a néhai szuperproducer, Andy Vajna fõ magyarországi vagyonkezelõje, az AV Investment Kft., ahol a három ügyvezetõ apanázsa összesen évi 47 millió forint volt. A Vasútvillamosítónál a az ügyvezetés 2018-as járandósága 51 millió forint, és az Opten céginformációs rendszere a Homlok-cégnél csak két ügyvezetõt tüntet fel, Paluska Józsefet és Nógrádi Tamást.

Forrás: 24.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Bár 2003 óta létezik az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások (EKD) rendszere, igazán a 2010-es évek közepén pörgött fel a cégeknek munkahelyekért cserébe juttatott ingyen p...
  
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
A miniszter 225 millió forintból, pályázati támogatásból megújított apátsági múzeum átadóünnepségén beszélt erről Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzeti i...
  
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Az új uniós szabályoknak köszönhetően nyilvánosságra kellett hozni a máltai offshore cégek valódi tulajdonosait, így derült ki, hogy a kormányközeli üzletemberek és fideszes politikus...
  
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez ...
  
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Magyarország negyedik leggazdagabb embere az L&L Charter Ltd valódi tulaja 2018 nyarán egy magánrepülőgép és egy luxusjacht híre járta be a magyar sajtót, a két exkluzív járművel a magy...
  
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
A két hétig tartó kötelező házi karantén idején folyamatosan ellenőrzik a vendégmunkások egészségügyi állapotát, a rendőrség pedig kontrollálja, hogy betartják-e a járványügyi s...
  
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Magyarország és Angola között hosszú múltra visszatekintő együttműködés van, amelynek további fejlesztése mindkét ország érdeke - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külü...
  
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
A Csepeli Lelkészi Kört megalapító Hantos Jenő munkáját is így ismerték el Díszpolgárrá választották Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyugal...
  
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, írja az MTI A közös fellépés oka, hogy építés...
  
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Járványügyi készültség van Magyarországon Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget Ahol Magyarországon fertőzési ...
  
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonhárom migráns Csongrád-Csanád megyében Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket A Sze...
  
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Technikai problémák miatt gond volt a 2020 július 10-én esedékes nyugdíjak jóváírásával a Takarékbankban - írta a 24hu A pénzintézet azt közölte, hogy a technikai problémát rövid i...
  
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Péntek délelőtt közlekedési balesetben életét veszítette Koncz Ferenc országgyűlési képviselő - írja a Borsod 24 A lap szerint Koncz motorozás közben nekiütközött Legyesbénye polg...
  
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Demeter Márta LMP-s politikus arra kéri a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökét, Németh Zsoltot, hogy oldja fel a titkosítást a gyermekpornográfia miatt elítélt volt limai nag...
  
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Életveszélyesen megsérült egy négy év körüli kislány, aki péntek reggel kizuhant egy kőszegi ház második emeleti ablakából – írta a Vaolhu A portál értesülése szerint a baleset a...
  
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Pénteken reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője – közölte a hírt a párt, kiemelve: képviselőtársukat a Fidesz-frakció saját...
  
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot kapott a Tények
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte a testület kommunikációs ...
  
Zöldek politikusa az EP ülésén: az Orbán Viktor-féle maffiaállamban az sem lehetetlen, hogy gázszerelőből valaki milliárdossá váljon
Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén áttekintették, hogy áll az a kezdeményezés, hogy az uniós pénzek felhasználását a jogállamisági feltételek teljesítéséhez köss...
  
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Egy édesanyát és két éves kislányát gázolta el egy autó Budakeszin pénteken délelőtt Áll a forgalom Temető u Fő utca sarkán gyalogos gázolás történt, áll a forgalom mindkét irán...
  
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Cseh Katalin az Európai Parlament elé benyújtotta „Lex Mészáros” javaslatát, melyet az nagy többséggel meg is szavazott – tájékoztatott pénteken a Momentum Az európai parlamenti kép...
  
32 milliárdnál tart a Néprajzi Múzeum építése a Városligetben
6,1 milliárd forinttal, az eddigi 26 milliárd helyett több mint 32 milliárd forintra drágultak a Liget Projekt keretében a Városliget szélére épülő új Néprajzi Múzeum építési költs...
  
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Tény, egészen elképesztő adatokat tudnak produkálni a Fordnál a Focus átépítésével, de az alábbi szám így is túlzásnak tűnik Az olasz rendőrök szerint ugyanis állítólag 703 km/h-...
  
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
A CIG Pannónia Nyrt irányításának megszerzése lehet az eszköz a hazai biztosítói piacon való nyomuláshoz, ha ez megvan, akkor elindulhat a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank ügyfelei...
  
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Kell majd újabb korlátozó intézkedéseket hozni a koronavírus miatt, csak még nem tudjuk pontosan, hogy milyeneket – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban A kormányfő szer...
  
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
A vírussal szembeni első csatát sikerült megnyerni, addig, amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk fog élni – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszte...
  
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
A kérdés az, hogy történt-e bűncselekmény Néhány hete írta meg a hvghu, hogy busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat Mint írtuk, akár egy-két nap alatt me...
  
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Csütörtök este békés tüntetést tartottak Szerbia több városában is, a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak Ez jelentős változás a megelőző ké...
  
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson, de ha egy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó közös lista lenne,...
  
900 milliós bírságot kapott az Alza.hu, mert akciósnak mutatott termékeket, amiket valójában le sem áraztak
A Black Friday akciók tisztességtelen reklámozása miatt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalat...
  
Orbán: Több mint egymillió ember munkahelyét mentették meg kormányzati beavatkozások
Áttörés van a foglalkoztatottság alakulásában - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon a koronavírus-járvány előtt, a "...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Családok éve: 100 milliárdot termeltek az Orbán és a Mészáros család cégei!
Az Orbán-kormány 2018-at a családok évének nyilvánította. A napokban napvilágra került céges beszámolók alapján az látszik, hogy Orbán Viktor szûkebb környezetének – családtagjainak és jó barátjának, Mészáros Lõrincnek, valamint az õ családjának – valóban kiváló éve volt a tavalyi. Összesen legalább 100 milliárd forint adózott nyereséget termeltek az érdekeltségükben levõ vállalatok, és a pénz jelentõs részét nem is hagyták benn a cégekben, lapunk becslése szerint – tulajdonrészüknek megfelelõen – mintegy 50 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában.

Orbán Viktor apjának, id. Orbán Gyõzõnek négy cége van (van, amelyikben kizárólagos, másban résztulajdonos). Ezek közül kettõbõl, a Mészáros Lõrinc céges érdekeltségei által elnyert projekteknél alvállalkozóként feltûnõ Nehéz Kõ Kft.-bõl és Dolomit Kft.-bõl vág zsebre osztalékot, 1,3 milliárd forintnál is többet.

A kormányfõ veje, Tiborcz István immáron fõként ingatlanokban utazik, a projektek még futnak, ezért egyelõre nagy nyereséget nem mutatnak ki. Fõ cége, a BDPST Zrt. a 2017-es 4 milliárdos profit után tavaly csupán 1 milliárdot hozott, és osztalékot nem vesz ki a cégbõl Tiborcz. Közben azonban betört a 100 leggazdagabb magyar közé, mindjárt 35 milliárd forintra becsült vagyonnal. Egy évvel korábban 8,2 milliárddal lehetett az elitbe kerülni, vagyis ennek alapján

egy év alatt több mint 26 milliárddal kellett tollasodnia Tiborcznak.

Hiába böngésszük azonban azt a négy társaságot, amelyikben Tiborcz közvetlenül tulajdonos, illetve azt a tízet, amelyikben a BDPST-n keresztül érdekelt, a mérlegeikbõl ez nem igazán látszik, a BDPST-leányok papírforma szerint összességében csupán 554 millió forint bevételt hoztak össze, és a többségük veszteséget mutatott ki, együtt több mint 200 milliót.

Igaz, egy mozdulattal hatmilliárdos részvénycsomagot nyelt le tavaly a BDPST, amikor megszerezte az ingatlanbefektetéssel foglalkozó Appeninn Nyrt. 20,59 százalékát Mészáros Lõrinctõl. Jókora ingatlanportfóliót gyûjtött már össze a miniszterelnök veje, értékes épületeket szerzett meg (mint a turai kastély, a pesti Mahart-ház vagy az Andrássy úti Weiss Manfréd-villa), amelyekbõl milliárdos beruházásokkal jellemzõen hotelt alakít ki. A szerzés nyomai itt-ott felbukkannak, például a Z18 Kft.-ben a tárgyévi beszerzések között 3,7 milliárd forinttal szerepel ingatlan, más cégeknél nagyobb méretû hiteleket tartanak nyilván. Amibõl következtetni lehet az ingatlanbiznisz méreteire: a BDPST 5,5 milliárd forint, a leánycégek közül a Longoria Holding 1,7 milliárd, a Dorottya Invest 6,8 milliárd, míg a Downtown Development 400 millió kötelezettséget tüntetett fel tavaly év végén. Mindezekbõl közel 16 milliárd forint kötelezettségállomány sejlik fel, amibõl finanszírozhatják az ingatlanportfóliót, illetve a fejlesztéseket.

A Mészáros-féle cégeknél vannak olyanok, fõként a tõzsdén lévõk (Opus, Konzum, Appeninn) vagy a tõzsdei bevezetés elõtt álló MKB Bank, amelyekben Mészáros Lõrincnek vagy feleségének csak résztulajdona van. Ezért becslésünk során a közvetlen vagy közvetett tulajdoni hányadot vettük figyelembe, amikor a Mészáros családhoz kerülõ osztalékot kalkuláltuk. Az ábra azonban a cégekbõl kivett teljes, tehát nem csak a Mészároséknak járó osztalékot mutatja.

Nem jegyzik a tõzsdén, nyereséget sem termelt, mégis sokat hozott a konyhára a Mátrai Erõmû Zrt., Magyarország legnagyobb széntüzelésû erõmûve, amely tavaly március óta a Mészáros-cégháló része. Ugyan 817 millió forint mínuszban zárt, a cég 57 milliárd forintos eredménytartalékjából 11,2 milliárd osztalék kifizetését szavazták meg a tulajdonosok, ennek kisebb része a 26 százalékban tulaj Magyar Villamos Mûvek Zrt.-et illeti, 74 százaléknyi rész Mészároséké. Ezt a társaság adósságkonszolidációja indokolja, amellyel a menedzsment mozgásteret nyer a tervezett, fejlesztési célú tõkebevonásokhoz – szól a hivatalos magyarázat.

Mészárosék egyik zöldmezõs gigaberuházása, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft., izocukorgyára megkezdte tavaly a mûködését. Ez az a 45 milliárd forintos projekt, amihez a kormány 9,2 milliárd támogatást adott. A félmillió tonna kukorica feldolgozására méretezett üzem a szeptemberben záruló üzleti évben 8,7 milliárd forint bevételt és 1,1 milliárd forint veszteséget termelt, igaz, a mérlegzárással egy idõben fejezõdött be a próbaüzem, az igazi termelés csak azután kezdõdött.

Mészáros agrárcégei számára közel sem a tavalyi volt a legjövedelmezõbb év, osztalékesõ helyett inkább nevezhetjük a szerzés-terjeszkedés évének 2018-at. A nagyobb agrárcégek összesen bõ 4 milliárd forint nyereséget hoztak, közülük a legtöbbet, 2,68 milliárd forintot Mészárosék õs-agrárcége, a Búzakalász 66. Ugyanakkor három is veszteséget könyvelt el, a legsúlyosabbat, 391 milliós mínuszt a fegyverneki gabonatermelõ, a Kunhalom Agrária. Veszteséges volt az egyik új darab, a bicskei Aranka Malom Kft. is, a bedõlt Sikér Malomipari Kft. vagyonából szerzett malom 104 millió forint mínuszt hozott össze.

Mészáros az agárérdekeltségeit mostanára külön holdingba szervezte, ami a méreteket illeti, „megközelítõleg” 40 társaság tartozik a Mészáros-csoporthoz – így fogalmazott a központi agrárvagyonkezelõ, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Csák Gyula.

A csomagban van balatoni borászat az idõközben elhunyt Demján Sándortól (Canter), részek Leisztinger Tamás multimilliárdos egykori agrárérdekeltségeibõl, nem beszélve a kegyvesztetté vált Simicska Lajos három volt állami gazdaságáról. Utóbbiak lenyelése után mintegy 38 ezer hektár földterületen gazdálkodhatnak a Mészáros-cégek, és ez már vetekszik az elsõ számú agrár-élelmiszeripari vállalkozó, Csányi Sándor OTP-vezér birtokaival.

A vezérigazgató elmondása szerint a Mészáros-féle agrárcsoport éves árbevétele 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak.

Ebbõl 8,6 milliárdot a Simicska érdekeltségébõl Nyerges Zsolt érintésével Mészáros Lõrincnél landoló három egykori állami gazdaság hozott. Árbevételük nagyjából az elõzõ évi szinten alakult, a Lajta-Hanság Zrt. egymaga 3,8 milliárdot produkált, az adózott profitjuk 670 millió forint volt, mindháromnál gyengébb az elõzõ évinél. Osztalékot a Lajta-Hanság 121,6 milliót, a Sárvári Mezõgazdasági Zrt. 5 milliót fizetett. Mészáros többi cége közül csak a Hidasháti Mezõgazdasági Zrt.-nél hagytak jóvá osztalékkivétet, a 147 millió forintos adózott eredménybõl 107 milliót.

Ha nem is Tiborcz-tempóban, de Mészáros Lõrinc veje is felfutóban van. Homlok Zsolt cégei több mint 4 milliárdos adózott nyereséget tudnak felmutatni, egyikbõl 250 milliót ki is vesznek a tulajdonosok: Homlok, felesége, Homlok-Mészáros Ágnes és Homlok Tibor.

A Homlok Építõ Zrt. csak 2016 végén alakult, de már 3,9 milliárd forint árbevételnél tart, miközben az elõzõ évinél 17-szer több profitot, 763 millió forintot termelt. A legnagyobb Homlok-érdekeltség a Vasútvillamosító Kft. 16,3 milliárd forintos árbevétele több mint a duplája az egy évvel korábbinak, a nyereség (3,38 milliárd) pedig majdnem a kétszerese. A cégbíróságnak leadott jegyzõkönyvbõl nem derül ki, fizettek-e osztalékot, de ha igen, és mindet kivették, akkor durván 2,4 milliárd illette Homlok Zsoltot. A Vasútvill szakterülete a felsõvezeték-villamosítás, kulcsszerepe van a vasútfelújításokban. Azt hinnénk, minden fillért az amúgy pörgõ vasúti projektekbe forgat, de a mérlegbeszámolóból az derül ki, hogy akad szabad forrása: „a társaság 2018. évben szabad pénzeszközét 6 milliárd forint értékben tõkevédett befektetési alapba fektette”.

A cég egyébként jobban fizet, mint a néhai szuperproducer, Andy Vajna fõ magyarországi vagyonkezelõje, az AV Investment Kft., ahol a három ügyvezetõ apanázsa összesen évi 47 millió forint volt. A Vasútvillamosítónál a az ügyvezetés 2018-as járandósága 51 millió forint, és az Opten céginformációs rendszere a Homlok-cégnél csak két ügyvezetõt tüntet fel, Paluska Józsefet és Nógrádi Tamást.

Forrás: 24.hu
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot kapott a Tények
Zöldek politikusa az EP ülésén: az Orbán Viktor-féle maffiaállamban az sem lehetetlen, hogy gázszerelőből valaki milliárdossá váljon
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
32 milliárdnál tart a Néprajzi Múzeum építése a Városligetben
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
900 milliós bírságot kapott az Alza.hu, mert akciósnak mutatott termékeket, amiket valójában le sem áraztak
Orbán: Több mint egymillió ember munkahelyét mentették meg kormányzati beavatkozások
Főügyész a Kaleta-ügyről: Nem tudok arra válaszolni, hogy 3 év kevés vagy sok
Kovács: Magyarország nem olyan hely, ahol demokratikusan megválasztott vezetők félretájékoztatást terjesztenek
Orbána a Kaleta-ügyről: Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt
Olyan horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök amire nincsenek szavak
Dzsudzsák már tárgyalt is a Lokival - a hazai másodosztályban fojtathatja sikertörténetét
Szigorításokra kell számítani, bármikor bejelenthetik őket
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Több mint 200 ezer forintért toborozzák az iskolaőröket
Orbánról vitáznak az EP-ben - Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Már egy fideszes polgármester is sokallta a tervezett fairtást
Így adták át a magyar bicikliutat - hullámvasútnak hívják a helyiek
Tömött sorok és negatív rekordok - valami történik az az USA-ban
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum