Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Elfogyott az Unesco türelme Magyarországgal szemben! Veszélyben Budapest!
Ma kora délután jóváhagyta az UNESCO Világörökség Bizottság a Magyarországra vonatkozó szigorú határ
ozatot. A szervezet éves, idén Bakuban tartott találkozóján készült el az a ma megszavazott anyag, melyben az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín kapcsán belengetik a világörökségi “veszélyeztetettségi listára” helyezését, mely után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet. Hogy hogyan alakult ki az évek során a mostani vészhelyzet a magyarországi világörökség terén, s hogy a cím elvétele miért lenne rossz Magyarországnak, arról egy, a műemlékvédelmet jól ismerő forrásunk tanulmányát a napokban közöltük.

A ma elfogadott tervezet alapján fél évet kapott a magyar kormány, hogy valamennyire rendet csináljon a budapesti világörökségi helyszínek kapcsán. Ha ez nem sikerül, és a jövő év február 1-ig leadandó beszámolót nem találja kielégítőnek a nemzetközi szervezet, akkor a budapesti helyszín felkerül a veszélyeztetett örökségi listára.

A magyar kormány ugyanis hosszú ideje nem teljesíti az UNESCO által a megelőző években a kormánynak eljuttatott ajánlásaiban foglaltakat többek között a Városliget és a Budai Vár nagyszabású építkezései, valamint az egész magyarországi műemlékvédelmi gyakorlat kapcsán. A szervezet legfrissebb panaszait az áprilisi UNESCO-misszió látogatása alapján tapasztaltakról készítette, s ezt két napja nyilvánosságra hozta.

Az ezzel kapcsolatban küldött válaszokat a kormány döntés-előkészítő dokumentumnak tekinti és adatkérésünkre nem bocsátotta rendelkezésünkre. Egyetlen összefoglaló érhető el a magyar kormány válaszáról, melyről korábbi cikkünkben írtunk részletesen, s egy további cikkünkben közöltük a kormány által küldött válasz összefoglalójának részletes, szakértői elemzését.

Június közepén nagy port vert fel, amikor a mostani UNESCO-közgyűlés határozat-tervezetét nyilvánosságra hozták. Egy az Átlátszónak nyilatkozó szakember szerint már az elfogadásra kerülő határozattervezet szövegezése, stílusa arról árulkodott, hogy a nemzetközi szervezetnél betelt a pohár a magyar kormánnyal kapcsolatban. Ez a szakértő akkor így foglalta össze a helyzetet: “Az UNESCO állásfoglalásából világosan kiderül: alapvető problémája a magyarországi műemlékvédelem kapcsán a megfontolatlanság, a világörökséget kifejezetten annulláló urbanisztikai koncepciótlanság.”

Az UNESCO Világörökség Központ mostani, bakui gyűlésén megfogalmazott határozat-tervezet főbb kifogásai:

A budapesti világörökségi helyszín történelmi zsidónegyedként ismert védőzónájában épületbontások és nem megfelelő fejlesztések zajlanak.

Nem kielégítő a világörökségi helyszínen lévő lakóépületek megőrzése.

A Hauszmann Tervvel kapcsolatban csak rövid beszámolót adott le a kormány, ráadásul a dokumentumok egy része magyar nyelvű volt, és az UNESCO szerint nem volt elég világos információ és magyarázat azokra a nagy átalakításokra, amiket a kormány eddig véghezvitt és tervez a Budai Várban, s melyeknek a különleges értékkel bíró területre nagyon rossz hatása lehet.

A Biodóm és az új Néprajzi Múzeum építése annak ellenére folytatódott, hogy a szervezet már 2018 februárban is kifejezte az aggályait ezeknek a világörökségi területre gyakorolt hatása miatt, s már akkor kérte a Biodóm építésének a leállítását.

2018-ban azt is kérte az UNESCO, hogy a 11. kerületben ne adjanak engedélyt a 120 méter magas épületre (MOL-székház), s hogy a hasonló projektek terveiről konzultáljanak a párizsi Világörökség Központtal. A kormány ezt nem vette tudomásul, s kiadta az engedélyt a MOL-toronyházra. Igaz, később korlátozta a magasépületek építését 65 méteres magasságban, ezek azonban még így is együtt látszanának a Parlamenttel, a Bazilikával és a védett látkép más történelmi épületeivel.

A 2019 áprilisi ellenőrzéskor azt tapasztalta az UNESCO -küldöttség, hogy több olyan építési projekt van Budapesten a világörökségi helyet érintő területeken, melyekről egyáltalán nem kapott előzetes tájékoztatést a szervezet (Például az Andrássy úti világörökségi terület magzónájában álló Paulay E. utca 52-es épület lebontása – a műemléki jelentőségű területként védett magterületen álló épület bontása példa nélküli cselekmény -, és az Operaház „renoválása”.)

Hiányzik az egész városkép megőrzését biztosító kezelési terv, amely szigorú szabályokat tartalmazna a projektek hatásvizsgálatáról a világörökségi területeken.

Nincs központi intézmény vagy felelős köztisztviselő, aki átlátná a tervezett és folyamatban lévő építkezéseket a világörökségi területen és a védőzónákban, márpedig folyamatos egyeztetésre lenne szükség az érintettekkel az itt zajló fejlesztések során.

Veszélyt jelentenek a budavári fejlesztések a királyi palotára és a várbeli lakónegyed képére. Lerombolt épületeket építenek vissza, egy idealizált történelmi múlt képét próbálva megteremteni, veszélyeztetve ezzel a helyszín történelmi hitelességét, egységes képét.

A kormány állítsa le a megkezdett projekteket és keressen alternatív megoldást a megőrzés és a fejlesztés kiegyenlítése érdekében, alkosson megfelelő intézkedési és megőrzési tervet, s ezeket küldje el jóváhagyásra az UNESCO-nak, mielőtt folytatnák az építkezéseket a kifogásolt területeken.

A Liget-projekt építkezéseinek a hatása is aggasztó, ezzel kapcsolatban további anyagokat kérnek Magyarországtól (ezeket az UNESCO már a 2018-as és 2019-es misszió során is kérte), és ha ezekből az derül ki, hogy a világörökségi helyszínre rossz hatással vannak ezek a projektek, akkor kárenyhítésre lesz szükség.

Kiemelik, hogy számos dokumentumot csak magyarul küldött meg a szervezetnek a kormány, nem pedig, ahogy ezt a Magyarország által is aláírt egyezmény előírja, a nemzetközi szervezet valamelyik munkanyelvén. Így ugyanis a szervezet nem tud megfelelően reagálni a küldött anyagokra.

Bár a kormány némileg javított egyes problémákon, nem szűnt meg a helyszín veszélyeztetettsége. Ezért javasolja a 2019-es küldöttség jelentése a budapesti világörökségi helyszín veszélyeztetettségi listára tételét.

A határozat-tervezet felszólítja a kormányt, hogy tegyen eleget e misszió-jelentésben foglalt kéréseknek. (A jelentés tartalma csak a mostani közgyűlés után lesz nyilvános, mostanáig a kormány erre reagáló válaszának összefoglalója elérhető.)

A határozat-tervezetre a kormány többek között azt nyilatkozta az RTL Klub Híradójának, hogy furcsának tartják, „miért éppen most kezdte el támadni a szervezet a fejlesztéseket”. Ez a válasz minimum csúsztatásnak tekinthető, hiszen a fent említett tervezet maga is emlékeztet arra, hogy az elmúlt években számos alkalommal itt járt az UNESCO azt követően, hogy civilszervezetek feltárták, mit művel a magyar kormány a műemléki örökséggel és annak környezetével.

Tanácsadó, és ennél szigorúbb, ellenőrző funkciójú ún. reaktív monitoring missziókat küldött Magyarországra az UNESCO 2005 márciusában, 2007 novemberben, 2013 februárjában, 2018 februárjában és 2019 áprilisában.

Ha a veszélyeztetett világörökségi listára felkerül a budapesti helyszín, onnan a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet, ahogy ez megtörtént Drezdával is.

Horn Gabriella

Forrás: Átlátszó
A Független Nemzet véleménye:

Tarolnak és pusztítanak! Nem számít nekik a világörökség, csak a pénz és a stadionok...

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Nem adnak plakáthelyet az ellenzéknek, de még az oszlopokat is féltik tőlük!
Folyik a népességcsere: Több mint 10 milliárdot költenek Orbánék a munkásszállók építésére!
Rózsadombi-mészárlás: Egy 4 éves gyermek és édesanyja életébe került, hogy rendőrség nem vette komolyan a bejelentést!
Nemzetközi botrány: Orbán már megint kihúzta a gyufát!
Nem adnak plakáthelyet az ellenzéknek, de még az oszlopokat is féltik tőlük!
Folyik a népességcsere: Több mint 10 milliárdot költenek Orbánék a munkásszállók építésére!
Rózsadombi-mészárlás: Egy 4 éves gyermek és édesanyja életébe került, hogy rendőrség nem vette komolyan a bejelentést!
Nem tűrik az ellenvéleményt: Feljelentett egy kommentelőt a fideszes polgármester! + Fotó!
10 évre titkosították, hogy hány rendőr őrzi a határt!
Vérlázító szemetelés Budapesten: Vadkamera buktatta le a férfit! + Videó!
Kövér Lászlót aggasztja az emberi intelligencia csökkenése!
Orbánisztán: Megalázóan kevés bérért dolgozik a magyar! + Videó!
Gulyás Gergely: Nem baj, ha korrupt hazaáruló vagy, csak légy nagyon óvatos!
Beindult a gépezet: Máris igyekeznek lefizetni a nyugdíjasokat Orbánék!
Ordenáré, de nagyon igaz vicc terjed a neten Orbánról! (fotó)
Az Akadémia-gyilkos Palkovicshoz kerül a felsőoktatás irányítása!
Tizenöt szobás rózsadombi irodaházba költöznek az Orbán-kormány propagandáját tervező cégek!
Rendőrség: már nyolc holttest került elő a Dunából a Hableány áldozatain kívül!
Közel 1 millió magyar nyugdíjas él ma Magyarországon mélyszegénységben!
A közmédia betiltotta, a megosztón azonban már milliós nézettségnél jár a Bródy dal!
Mészáros Lőrinc luxus magángéppel szeli Európa egét!
Miniszteri sofőr vette meg a budai luxusingatlant, verseny nélkül!
Kettős állampolgárokkal csalták el a választást!
Újabb milliárdos megbízást kapott a Mészáros birodalom!
Több mint 1 milliárd forintba van eddig három tanuszoda, de egyikben sem lehet fürdeni!
Politika történet legdurvább botránya: Vádat emeltek a fideszes képviselő ellen, több év börtönt is kaphat!
Tragédia a gyenesdiási strandon: 60 év körüli férfi halt meg a Balatonban! + Videó!
A mai kormány bűnszervezetben költségvetési csalást követ el...
Újabb 1 milliárd Ft G. Fodor Gáboréknak!
"Gyilkos k.rva, meg fogunk ölni" - Napi szinten kap halálos fenyegetéseket a jászladányi gyilkos!
Belülről bomlik a Fidesz: levették a videót és megfenyegették a gyulai polgármester ellen kitálaló képviselőt!
Elképesztő: Orbán át akarja alakítani a magyarok erkölcsi normáit!
Mint rossz gazda a kutyájával, úgy bánik Orbán az országgal!
Három gyermek életét mentette meg a 10 hónapos halálra vert csecsemő!
Brutálisan gazdagodó Orbán-oligarchák : Ők zsebelik be az uniós támogatásokat!
Mészáros erőművének tározója beszennyezett két patakot, tömegesen pusztultak a halak!
Kórházaknak ágyakat adományozó Orosvári Zsolt: Két hétig egy autóból figyeltek a házunk előtt...

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
1 év alatt 65 milliárd forintot költöttek a pénzünkből hazugságkampányra! (videó)
Drámai mértékű a hiány: Üres kassza várja a következő budapesti főpolgármestert!
Már Szíjjártó lánytestvéréhez is ömlik a közpénz!
Sorozatsztár és felesége halt meg a szörnyű balesetben!
Brutál fizetések: A magyar képviselők fizetése a magyar átlagbér 276 százaléka!
Mészáros már lassan megelőzi Csányi Sándort!
Kitálalt a gyulai exfideszes: Le vannak zsírozva a közbeszerzések!
Űrkutatási miniszter: A klímaváltozás ellen küzdők csak politikai sikereket akarnak elérni!
Kijelentették: Nem érdekli a kormányt, hogy mit csinálnak a multik a dolgozókkal!
Újabb botrány: 4 milliárd Ft-tal drágul a szegedi püspök stadionja!
Mészáros birtokát filmezték, mire megjelent a rendõrség és lefoglalta a videókat! + Videó!
Nemzetbiztonsági bizottságot hívtak össze Orbán Viktor miatt!
Osztrák lap: Megjelent a Fertő tónál Orbán lánya és veje!
Mint a zombik: Debrecen utcáin megjelentek a drogosok! (videó)
Átverte őket a Fidesz: Durván berágtak Orbánékra az orvosok, nagygyűlést hívtak össze!
Németh Szilárd-sört osztogattak Csepelen! Feljelentés lett a vége!
Az osztrák híradóban már Orbán maffiát mondanak Orbán kormány helyett!
Úgy megvertek egy férfit egy budapesti pláza mosdójában, hogy belehalt sérüléseibe!
Minél közelebb van valami Orbán Viktorhoz, annál rosszabbul működik! + Videó!
Papíron 6 milláért vett egy céget Kósa, majd 50 millát kivett belőle a családja!
A normálisnál 16-szor erősebb a sugárzás az oroszországi atombaleset helyszínén!
Botrány: Szécsény összes fideszes önkormányzati képviselője kilépett a Fideszből!
“Orbán Viktor és a Fidesz becsapta Magyarországot!”
Új országos rekord: nyolcan adták át a külterületi döngölt földutat a fideszes képviselők!
Lázár fenyeget: Aki közénk tartozik, annak lesz munkája! + Videó!
Vízisível, a fején mentek át egy 13 éves gyereknek Siófokon! + Videó!
Helyretették a magyarokat sértegető Kövér Lászlót!
Nyílik a bicska: A nem magyar uniós állampolgárok is szavazhatnak az önkormányzati választáson!
Szorul a hurok Orbánék nyaka körül: Nem marad következmény nélkül a korrupció!
Borzalmas állapotok a BKV munkásszállóján: Poloska, vizeletes matrac!
Csillagászati összeget akar az Orbán-kormány autók vásárlására költeni!
Az autójában kénytelen élni a feleségével a mozgáskorlátozott Attila! Egyik napról a másikra kerültek az utcára!
Ezt is ellopják! Bezárták a Balaton egyik legnagyobb gyerektáborát!
Ájuldoztak az emberek a 4-6-os pótlóbuszon! 40,8 fokot mértek! + Fotó!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu