Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Már Szíjjártó lánytestvéréhez is ömlik a közpénz!
Szijjártó Péter külügyminiszter testvére az autósportban egyre aktívabb szerepet vállal, az általa v
ezetett céghez pedig már közel 300 millió forint közpénz vándorolt az elmúlt két évben a külügytől és az ehhez tartozó intézményektől. A külgazdasági és külügyminisztert magát is egyre jobban érdekli az autósport, a Hungaroring felújítását is ő lengette be, pedig nem is minisztériumához tartozik.

A magyarországi autóversenyeket alapvetően vállalkozások rendezik, de a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) adja ki a versenyek rendezéséhez szükséges licenceket, és a versenyezők regisztrálását is ők intézik. Ez a szervezet tehát megkerülhetetlen a hazai autós sportok esetében. Az Oláh Gyárfás vezette szervezetben sok volt sportoló tölt be vezető tisztséget, de van egy prominens kapcsolatokkal is rendelkező tagjuk is: Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta a női tagozatban és a kamionverseny bizottságban vállal munkát.

Az ETR néven ismert kamionos “Európa bajnokság” az európai autó-motor sport szövetség, a FIA vállalkozása. Bár a FIA sikereket felvonultató brossúrája szerint 111 millió tévénéző követte a versenysorozatot 2018-ban, ez elég erős túlzás lehet, hiszen alig tucatnyi tévé közvetítette az egész világon, és ebbe feltehetően a néhány másodperces hírblokkokat is beleszámítják. Youtube csatornájukon alig néhány ezres nézettsége van egy-egy videónak, a Facebook oldalnak pedig 132 ezer lájkot sikerült gyűjteni. Ez tehát egy kicsi közönséghez szóló rétegsport, nem mozgat meg tömegeket.

A magyar állam mégis fontosnak tartotta, hogy ezt a sporteseményt is támogassa. 2016-ban a nemzetgazdasági minisztert bízták meg azzal, hogy 200 millió forintot adjon az eseménynek. Azóta is minden évben támogatja az állam a rendezvényt, bár azt nem kötik a nyilvánosság orrára, hogy mennyivel. Egyben immár évi 13 milliárdot utal a kormány a Hungaroring Sport Zrt.-nek, amiből aztán ők nem csak a Forma-1-et, hanem közel 2 milliárd forintból más versenyeket, közte a kamionos futamokat is támogatják. Már 2020-ra is jóváhagyták a keretet, benne a kamionos versenyek támogatását is.

A kormány tehát 2016-ban tartotta először fontosnak a kamion eb támogatását, egy évre rá, hogy Szijjártó Sarolta a kamionsporttal kezdett foglalkozni. A MNASZ-nél a nyilvánosan elérhető adatok alapján pedig 2017-től tölt be pozíciót.

Magyarországon a Truck Race Promotion Kft. rendezi a kamion eb versenyeket, a Hungaroring adatai alapján 2014-ben 83 millió forintot

, 2016-ban pedig 40,8 millió forintot kaptak ezért az állami cégtől. Érdemes azt is kiemelni, hogy az államilag támogatott cégnél 2015 óta dolgozik Szijjártó Sarolta, 2017-től pedig a cég operatív igazgatója.

További érdekesség Szijjártó Sarolta karrierjében, hogy a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagyköveteként orvosmissziókban is részt vett afrikai országokban. Ennek a szervezetnek a vezetője az a Balogh Sándor, akinek különös felemelkedéséről és állami kapcsolatairól mi is beszámoltunk. Ahogyan öccséről is, akit az adóhivatal éppen a ralisportban szervezett áfacsalásokkal gyanúsít.

Hiába vannak zűrös ügyek a motorsport körül, az állami pénzek mégis utat találnak ide, illetve a MNASZ-hoz. Az ő szervezésükben rendezik a FIA rali eb első magyar futamát idén ősszel. Erre egy tavalyi kormányhatározat évi 307 ezer eurót, tehát 100 millió forintot hagyott jóvá 2019 és 2023 között a szervező MNASZ számára. Ezen felül idén 23 millió szervezési költséget is kapnak (ez a kormányhatározat szerint évről évre csökkenni fog). A versenyt novemberben rendezik először Nyíregyházán.

A helyszín nem véletlen. A MNASZ ugyanis a szabolcsi megyeszékhelyen építhetett pályát a magyar állam támogatásával: 2018-ban 275 millió forintot hagytak jóvá a nyíregyházi multifunkcionális autó-motor sport aréna előkészítésére. Az egyetlen feltétel az volt, hogy év végéig meg kell valósítani a projektet. Ez aztán nem sikerült, így idén év végére tolták el a határidőt. A Nemzeti Sportközpont idén áprilisban írt ki közbeszerzést a pályához szükséges tanulmány elkészítésére, de azóta sem hirdettek eredményt. Elkötelezettség tehát van, de egyelőre hiányzik a megfelelő szaktudás.

A Truck Race Promotion Kft. alapvetően a kamionos eb szervezésére jött létre. Az utóbbi években gyors növekedést mutatott, a kezdeti jelentősebb veszteségeket leküzdve tavaly már a teljes bevételhez viszonyítva 20 százalékos adózott profitot értek el. A már közel 400 milliós forgalmú cég honlapja még fejlesztés alatt áll, de ott hiába adnak meg hat munkatársat, a cégadatok alapján még idén is csak 4 bejelentett munkavállalójuk volt.

A nagy megugrás várhatóan idén is folytatódni fog, hiszen rendkívül gáláns állami szerződésekhez jutottak: az idei Hungaroringen rendezett kamion eb futamnak ugyanis része volt a V4 logisztikai fórum is. Bár elsőre ezt állami rendezvénynek is gondolhatnánk, nem segít, hogy a honlapon a szervező neve nincs megadva. A honlapot azonban a Truck Race Promotion jegyezte be.

A forrásokat viszont már az állam adta: a főtámogatók egyike a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM): ők 65 millió forintot fizettek a cégnek a rendezvényért. A másik fő partner, a KKM alá tartozó Eximbank még nem adott választ kérdésünkre, de költött 2 millió forintot a cégnél. Sőt, a külföldi befektetéseket ösztönző, szintén a KKM alá tartozó állami hivatal, a HIPA is adott a cégnek megbízást: a Hungaroringen június 23-án szervezett “járműipari beszállítók és szakmai partnerek bevonásával létrejött partnertalálkozó megvalósítására szolgáló szolgáltatások” tárgyában 5 millió forintért.

Szijjártó Péter minisztériuma és háttérszervei idén 72 millió forintot fizetett egy kamionversenyeket szervező cégnek, ahol testvére is dolgozik egy konferencia szervezéséért, ami a cég tavalyi bevételeinek ötöde.

A Truck Race Promotion kapott szponzorációs pénzeket más állami cégektől is: a Szerencsejáték Zrt. 2016-ban még csak 5 millió forintot, 2018-ban már 71 millió forintot adott. A Szijjártó Péter testvére által vezetett Truck Race Promotion Kft. tehát 148 millió forint állami pénzhez jutott, miközben egy igen marginális versenysorozatot szervez.

Szijjártó Péter azonban másképp látja ezt: 2016-ban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy “Magyarország autóipari teljesítménye szempontjából nagy jelentőség van az olyan rendezvényeknek, mint a hétvégén a Hungaroringen zajló kamion Európa-bajnoki verseny”.

A Truck Race Promotion Kft. fő tulajdonosa 51 százakéban Révész Bálint, a félezer kamionnal rendelkező Révész Trans tulajdonosa. A cégben 24,5 százalékos részesedése van Őry Tamásnak, akinek TR Consult informatikai cége ismert a hazai piacon, és autóversenyző is. A harmadik tulajdonos Moszlán Balázs, szintén 24,5 százalékkal.

Szijjártó Péter külügyminiszterről ismert, hogy nagyon szívesen futsalozik, de az elmúlt években gyakran feltűnik autóversenyeken is, különösen az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó Hungaroring eseményein. 2017-ben például azt jelentette be, hogy 35 milliárdos fejlesztés indul majd a versenypályán. Ennek egyébként azóta nincs nyoma, kormányhatározat sem született róla. Díjakat is szívesen ad át, például a testvére által szervezett kamionos versenyeken is.

Kerestük a külügyet, hogy miért gondolta a külügyminiszter, hogy egy hozzá nem tartozó állami cég számára fejlesztéseket ígér be, és hogy milyen tervei vannak a Hungaroringgel, de csak annyi választ kaptunk, hogy keressük az ITM-et. Szerintük azonban még messze nem lefutott a Szijjártó által behangozott fejlesztés, válaszuk szerint a “komplex fejlesztés koncepcionális előkészítése folyamatban van, annak eredménye az idei év végére várható.”

Forrás: G7
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
510 milliárd Ft az államháztartási hiány!
Kifütyülték az államtitkárt az orvosok!
Nem árulja el a Fidelitas, hogy miből finanszírozzák az ellenzéki jelölteket bohócozó kampányt!
Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába!
510 milliárd Ft az államháztartási hiány!
Kifütyülték az államtitkárt az orvosok!
Nem árulja el a Fidelitas, hogy miből finanszírozzák az ellenzéki jelölteket bohócozó kampányt!
Olasz fasiszták körében lépett fel Orbán Viktor, vastaps és ének fogadta! +Videó!
Simonka: Semmilyen bűncselekményt nem követtem el!
Hatalmas robbanás rázta meg Budapestet!
10 kg krumplit osztott ki a Fidesz 300 Ft-ért Kelenföldön és még rakott krumpli receptet is adtak!
Nyíltan kampányol a józsefvárosi fideszes polgármester mellett a helyi plébános!
Orbán Mussolinit dicsőítő szélsőjobboldali párt meghívására repült Rómába!
8 és fél évet és vagyonelkobzást kaphat Simonka György!
Semjén Zsolt: Szárnyal az ország!
Remélem, utoljára mernek kiállni! - Fenyegetést kaptak a keszthelyiek a Fidesztől!
Kisebb dugót okozva, zenét bömböltetve zavarta meg az ellenzék sajtótájékoztatóját a fideszes kisbusz! (videó)
Friss: Kiderült, hogy a Fidesz szavazók jelentős hányada inkább az ellenzékre voksol!
Ennyire fontos a Fidesznek a gyerekeink jövője: Oda sem tolták a képüket a klímaváltozásról szóló ülésre!
Cseh Katalin: Brüsszelben is hazudik a Fidesz!
A legdrágább magániskolákba íratták a gyerekeiket a fideszesek, miután lerohasztották az állami oktatást!
Meddig gyengül a forint? 334 Ft fölé ment az euró!
Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni!
Elhunyt Terry Black! A müncheni kórházban érte a halál!
Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik rá a több 100 milliót közpénzből!
A magyar minimálbér éri a legkevesebbet a régióban!
Videón, ahogy idegrohamot kap Tarlós a sajtótájékoztatón!
Keményen beolvasott a Brüsszelben hazudozó Varga Juditnak egy holland képviselőnő!
A Jófogáson árulják a rezsiutalványokat!
Kitálalt a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete! Ezzel a trükkel verik át Orbánék a időseket!
Tüntettek a Parlament előtt: Kemény üzenetet kaptak Orbánék!
Mindössze 2 mondatot ért meg a kormány számára a tűzoltók nevetségesen alacsony bére!
Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a rezsiutalványt!
Mirkóczki: dokumentumokkal és hangfelvételekkel bizonyítható a Fidesz választási csalása Egerben!
Tarlós megafonnal ordított a tőle pár centire álló Tordai Bence fülébe! + Videó!
Ingatlanbotrány Újpesten: Bagóért eladtak egy telket a havernak, majd átminősítették, hogy dupla annyit érjen!
Hát nem furcsa? A Fidesz-székházat valamiért nem túrta fel a rendőrség adatokat keresve!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
182 milliárdból épül autópálya Miskolc és Szlovákia közé!
Orbán: A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a magyar kormányra!
Vége a dalnak: Hatalmas szöget vert Orbánék koporsójába az EU és az ellenzék közös erővel!
Magyarellenes szlovák politikussal nézte Orbán a magyar-szlovák meccset!
A cégvezetéstől 5 évre eltiltott személyt indít polgármesternek a Fidesz Gyöngyösön!
MÁV-káosz: Melléksínre húzták ki a teli vonatot, veszélyeztetett terhes és kisgyermekes anyák is gyalogolhattak vissza!
Belülről bomlik: Kitört a háború a Fidesz két legbefolyásosabb gazdasági embere között
Még be sem köszöntött a tél, de már ketten meghaltak kihűlésben Magyarországon!
Segítsen egy megosztással: Pestszentlőrincről tűnt el a 14 éves Beatrix!
Orbáni karrier: Gyanúsítottból lett Magyarország első számú fegyverbeszerzője!
Újabb 3,5 milliárd közpénz arra, hogy reklámozza magát a kormány!
Holttestet találtak egy felborult autó alatt vasárnap délután Csepelen! Egy tűzoltó az áldozat!
Így mulatott a NER a kötcsei bulin! A fideszes értelmiséget próbálták kédezni! + Videó!
Élményparkokkal uralják majd le a Balaton környékét a Fidesz-közeli oligarchák!
Kőkeményen nekiment az MSZP Orbánéknak!
A teljes Fidesz-holdudvar felvonult Kötcsén! + Fotók!
Várpalotai kettős gyilkosság: A kétéves Gergőt kétszer is mellkason szúrta gyilkosa!
Megkérdezték Rogánt a feleségéhez köthető cégekről! Pofátlanabb választ már nem is adhatott volna!
Orbán 15 évesen látott először fürdőszobát!
Újabb 6,6 milliárd Rogán Antalnak!
Megleckéztették Kövért, ellene döntött a strasbourgi bíróság!
Orbán a montenegrói meccsre is osztrák magángéppel mehetett!
Mások szeme láttára végzett önkielégítést egy budapesti taxis az autójában, le is videózták!
Itthon rohadnak az iskolák, de Orbán inkább Kurdisztánban épít egyet 300 millából!
Van önbizalom: Berki szerint Széchenyi és Deák Ferenc után ő maga a 3. legnagyobb magyar!
Rekordot döntöttek: A magyar történelemben még soha senki nem lopott ennyit, mint Orbán és emberei!
Ideje megtudni, kik gazdagodtak meg a szennyvíziszapon...
A parkolóban újraélesztést végző mentők miatt háborgott az egyik lakó! + Videó!
Mégis megépül Balatonszemesen a luxusszálloda és a lakópark! Átírták a törvényt hozzá!
Elmesélte a Fideszből kizárt alpolgármester, hogyan utasították az ellenzék lejáratására!
Kósa Lajos: Aki nem a Fidesz jelöltjeire szavaz, az a háborút választja!
Orbán Viktor Csányi Sándor egy szigorúan őrzött magánszigetén nyaralhatott Horvátországban!
Megtrollkodhatták Németh Szilárd Facebook-oldalát: Rezsi.rofi@fidesz.hu email cím jelent meg!
Majd' 2,5 millióért vesz darabonként csillárokat a Parlament!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu