HOME - 2020-05-25  Budapest,  Magyarország  
Kórházaknak ágyakat adományozó Orosvári Zsolt: Két hétig egy autóból figyeltek a házunk elõtt...
A magyar társadalomból nem a jóindulat, hanem a cselekvõkészség hiányzik. Azonban ha az emberek megtalálják azt a személyt, akitõl megoldást remélhetnek problémáikra, képesek aktivizálni magukat.

Orosvári Zsolt tavaly novemberben megelégelte, hogy a kórházi gyermekosztályokon éjszakázó szülõk a földön kénytelenek aludni, így Ágyat az Anyukáknak!címen gyûjtést indított, majd segítõivel mintegy négyszáz modern kempingágyat szállítottak ki az ország valamennyi kórházába. Hamarosan az állam is feleszmélt, és bevásárolt az ágyakból. Orosvári Zsolt újra akcióba lendült, ezúttal légkondikat szerez a gyermekosztályokra. De mi történt ezalatt a kilenc hónap alatt? Interjú.

Tavaly novemberben az egyik gyermekét kórházban kezelték, Ön pedig a székeken, vagy földön fekvõ szülõket látva úgy döntött, megoldást keres erre a nehezen magyarázható állapotra. Mi sarkallta arra, hogy saját kezébe vegye az irányítást?

Nekünk szerencsére jutott ágy, de másokat valóban a földön, törülközõkön fekve láttam, szedett-vedett körülmények között. Én pedig egyszerûen nem tudok elmenni az olyan problémák mellett, amiket ennyire egyszerûen meg lehetne oldani, így rögtön beugrott, hogy a hideg padlónál még az egyszerû, összecsukható kempingágyak is sokkal jobbak lennének. A kezdõlökést végül az adta meg, amikor hazafelé tartottam és az újonnan átadott, 14 milliárd forintos fehérvári stadion mellett haladtam el.

Ennél a pontnál bedurrantam, és pár haverommal megbeszéltem, hogy megpróbálunk venni pár ágyat. Felmértük a lehetõségeket, felhívtam a gyártókat, forgalmazókat, majd az egyik sportszeráruházban megtaláltam azt a megfelelõ típust, amire az egészségügyi szakemberek is azt mondták, megfelelõ lenne. Amikor a Facebookra is kiposztoltam az ötletet, olyan irgalmatlan mennyiségû visszajelzés érkezett, hogy éreztem, ebbõl valami nagy dolog lesz. Végül a megbízhatónak talált Anyák az Anyákért Alapítvánnyal elkezdõdött a gyûjtés, ami rövid idõ alatt 5,5 millió forintot hozott össze.

Honnan tudták, hogy mennyi pénz kell, és hány darab ágyra?

Alapítványok, magánszemélyek mérték fel az igényeket, majd összeállítottuk a csomagokat, megcsináltuk a logisztikai hátteret, és mehetett is a szállítás oda, ahol arra szükség volt.

Az országos kórházi rendszer viszont bonyolult, civilként felmérni ezeket az igényeket nagyon nehéz munka, enélkül viszont csak vaktában lehet segíteni. Ezért fordultak az Emberi Erõforrások Minisztériumához?

Megkértem az alapítványt, hogy hivatalos levélben keresse meg az Emmi-t azért, hogy megtudjuk, pontosan milyen igények állnak fenn. A pilot projektek ekkor már lefutottak, tehát láthatták, hogy mirõl van szó. Elõször nem reagáltak, de késõbb, ahogy fokozódott rajtuk a nyomás, végül elküldtek egy több mint 700 ágyat tartalmazó listát.

Az elég megszokott dolog a magyar bürokráciában, hogy az állami intézmények még egy építõ, proaktív megkeresésre sem méltatnak válaszolni, az viszont már ritkább, hogy végül mégis megszólalnak. Fontos segítség volt ez?

Persze, így gyorsabban lement az akció, de természetesen mindig van A-, illetve B-terv. Ha nem kaptunk volna hivatalos választ, valószínûleg az aktivistákon keresztül felmértük volna a helyeket, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy magánbeszélgetésekben, informális úton sokkal több információt adnak át a kórházak, mint hivatalosan.

Az Emmi-vel aztán újabb kört kellett futni, mert az adománygyûjtésbõl vásárolt ágyak árának 27 százaléka ugye ÁFA volt, tehát olyan adó, ami az államot illeti. Önök arra kérték a minisztériumot, hogy valamilyen módon segítsen visszajuttatni az adóként elvont több mint egymillió forintot, hiszen ez a pénz is olyan adomány volt, amibõl a kórházakat szerették volna támogatni. Ez a kérés hónapokkal ezelõtt történt, sikerrel jártak?

Nem, ezt a pénzt lenyelte az állam.

Válaszoltak egyáltalán?

Nem. Azonban a társadalmi nyomásgyakorlás eredményeképpen a dolog mégis jó irányba indult el, mert március elején az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bejelentette, hogy megveszik a szükséges ágyakat, majd pár héttel ezelõtt ezeket elkezdték kiszállítani az intézményekbe. Így elvileg már elmondhatnánk, hogy egyetlen kismamának sem kell a földön aludnia, igaz, ennek ellenére mi még pár nappal ezelõtt is tizenhat ágyat vittünk ki egy budapesti kórházba.

Miért? Van olyan kórház, ahol nem kaptak az állami ágyakból? Mi történhetett?

Mi elsõsorban adományozni szeretnénk, nem pedig kutató- és nyomozómunkát folytatni. Nekünk annyi volt a lényeg, hogy jelzést kaptunk a hiányról, ez alapján pedig a fennálló készletekbõl rögtön adtunk nekik ágyakat. Hogy a késõbbiekben mi lesz, azt nem tudhatjuk.

És mi lesz azokkal az ágyakkal, amik feleslegessé válnak az állami beszerzés után?

Ezeket az ágyakat adományként adtuk a kórházaknak, mégpedig elsõdlegesen azzal a céllal, hogy gyermek- és csecsemõosztályokon anyuka nem aludhat a földön. Amennyiben ezek az ágyak feleslegessé válnak, a kezelésüket a szakemberekre bízom, csoportosítsák át az intézményen belül, például vigyék át olyan sürgõsségi ellátást igénylõ területre, ahol tudjuk, hogy akár 5-6 óra várakozás is elõfordul. Ha ott egy idõs beteg rosszul lesz a folyosón, gyorsan nyissanak ki egy ágyat neki. Onnantól kezdve, hogy a csecsemõ- és gyermekosztályokon felszámolták az ágyproblémát, szabadon rendelkezhetnek felettük.

Amikor az ÁEEK bejelentette, hogy 43 millió forintból 379 darab ágyat vásároltak, a sajtóeseményrõl szóló hírügynökségi tudósítás szerint Önökrõl nem igazán akartak szót ejteni. Ez alapján nagyon úgy tûnt, hogy hiába lett kikényszerítve tõlük ez a fejlesztés, inkább saját ötletként akarták eladni a sajtónak. Legalább megköszönték Önöknek ezt a ke
zdeményezést, történt bármilyen visszajelzés?

Azon az Excel-táblázaton kívül, amit még télen elküldtek nekünk a hiányzó ágylétszámról, semmilyen megkeresés nem történt irányukba sem a kormányzat, sem egyéb szervezetek részérõl. Ráadásul a média kormánybarát részében is úgy jött le az ÁEEK-féle bejelentésrõl szóló hír, hogy minket meg sem említettek.

"Mintha a kormány valamelyik tagja aznap reggel úgy ébredt volna fel, hogy „Úr Isten, oldjuk meg ezt a problémát!”.

Szerencsére a sajtó jelentõsebb része azért tisztában volt az elõzményekkel, és fel is tárták, hogy ezek a lépések az Ágyat az Anyukáknak! akciónak köszönhetõen, kényszerítõ lépések hatására születtek meg.

Pedig ritkaság, hogy a kormány egy olyan civil kezdeményezést akár egyetlen forinttal is támogasson, ami valamilyen módon az õ felelõsségét is érinti. Most ha félig elhallgatva is, de lényegében ez történt.

Ez egy kényszerhelyzet volt, hiszen a kormánypártok saját szavazóbázisában is olyan fokú volt az elégedetlenség, amire már lépniük kellett. De a kialakult helyzet nem csak a mostani kormány felelõssége, hanem az elõzõké is, hiszen ez a probléma valamennyiükön átívelt. Természetesen az aktuális felelõsség mindig a jelenlegi vezetést terheli, és nem is igazán értem, hogy egy ilyen témában miért kell hónapokon át nyomásgyakorlást végezni azért, hogy valami történjen ahelyett, hogy inkább rögtön az élére álltak volna. Természetesen engem személy szerint senki nem keresett meg, és egy árva jó szót nem kaptam tõlük, igaz, nem is ezért csináltam.

Ugyan épp az elõbb árulta el, hogy még a napokban is vittek ki ágyakat, de azért nagyjából elmondhatjuk, hogy ez az akció júliusra véget ért. Ön viszont nem pihent sokat, szinte rögtön jött az újabb ügy, ezúttal a kórházi klímákkal kapcsolatban. Miután a sajtó felfedte, hogy nem csupán a várótermekben, de a mûtõkben és kórtermekben is kevés a légkondicionáló, Ön rögtön elkezdett telefonálni, szervezni, és adományklímákat szállítani a kórházi gyermekosztályoknak. Kezdõdik minden elõröl?

Tulajdonképpen igen, az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal ezúttal klímaberendezésekre várjuk az adományokat. Azonban sarkallni szeretném a megyeszékhelyeken mûködõ klímavállalkozásokat, szerelõket, adományozókat is arra, hogy dolgozzanak össze és helyi szinten, legalább a gyermekosztályok felszerelését oldják meg. Egyébként pedig annak örülnék leginkább, ha ez is egy olyan pilot projekt lehetne, mint az ágyak esetében láthattuk, és a civil szféra fellendülésén túl az állam gyors, határozott lépéseket tenne azért, hogy megoldódjon ez a probléma. Úgy gondolom, ha NB II-es focipálya gyepfûtésére jut pénz, akkor igazán juthatna azokra a beteg gyermekekre is, akik a kórházakban küzdenek az egészségükért.

Egyébként a kormányzat sem járna rosszul, ha a dolgot onnan nézzük, hogy tudomásom szerint pár évvel ezelõtt az ország második leggazdagabb embere bevásárolta magát az egyik legnagyobb klímakereskedelmi cégbe. Szóval van egy központi cég, csinálni kell saját kivitelezõi csoportot, a pénzeket ki kell fizetni, a klímákat pedig fel kell szerelni a kórházakba.

Tehát Ön politizálás helyett inkább célorientált, és nem zavarja, hogy ki csinálja meg a munkát, mert a lényeg, hogy legyen elvégezve.

Elsõsorban a cél valósuljon meg, de persze csakis normális keretek között, ezen ne nyerészkedjen senki.

Egyébként érték támadások amiatt, hogy olyan dolgot kritizált, illetve olyan területen igyekezett javítani, ami alapvetõen a kormány hatáskörébe tartozna?

A közösségi médiában persze sok dolgot le lehet írni, de igen, kaptam fenyegetéseket is. A feleségemnek „közös megegyezéssel” megszûnt a kormánytisztviselõi jogviszonya, a lakásunkat pedig tavaly decemberben megfigyelték.

Megfigyelték? Kik?

Számomra ismeretlen személyek ültek egy régi Opelben, és több héten keresztül figyelték a házat.

És mi lett ebbõl?

Kimentem és elzavartam õket, aztán nem jöttek újra.

De mi okuk lehetett erre?

Amikor az adománygyûjtés felerõsödött, számos olyan kritikát kaptam, hogy a kormány ellensége vagyok, meg libsi, satöbbi, a többi szokásos jelzõk. Pedig én nem vagyok se libsi, se semmilyen. Én Orosvári Zsolt vagyok, van egy határozott véleményem, és amelyik párt ezt a véleményt képviseli, azt hajlandó vagyok ebben a kérdésben támogatni. Amelyik pedig ettõl eltérõ állásponton van, azt nem.

Viszont a társadalom egyértelmûen a kezdeményezések mögött áll, ha más nem, a közösségi médiában észlelhetõ visszajelzések szerint az emberek evidenciának tartják egymás segítését, a jótékony adományozást. Mégis, ahhoz hogy bármi történjen, mindig meg kell jelennie valakinek, aki zászlóra tûzi az ügyeket, és végül –mint most Ön-, szinte hõsként van ünnepelve. Mit tapasztalt ezalatt a kilenc hónap alatt, mitõl lehetne rugalmasabb a polgári öntudat?

Az õsközösségi társadalmak is mindig gondoskodtak a betegekrõl valamint a gyermekekrõl, és ez a miénknek is kötelessége. Persze ez alapvetõen az állam feladata lenne, hiszen ezért hozták létre, de ha az nem teszi meg, akkor két választásunk van: vagy szomorkodunk a hiányosságok miatt, vagy azok, akik még tudnak gondolkozni és nem csak egymást gyûlölni, egyszerûen megpróbálják megoldani a gondokat.

Tehetik ezt akár egy párhuzamos társadalom felépítésével is, ami késõbb egy méltóbb politikai elitet termelhet ki. A magyar demokráciának még nem volt ideje eljutni arra a szintre, hogy az emberek ráeszméljenek: a demokrácia azokat a hétköznapokat jelenti, melyek során az emberek együtt elkezdik megoldani a problémáikat, a politikusok pedig ezekhez a társadalmi igényekhez alkalmazkodnak.

Forrás: Hírhatár
Kórházaknak ágyakat adományozó Orosvári Zsolt: Két hétig egy autóból figyeltek a házunk elõtt...
A magyar társadalomból nem a jóindulat, hanem a cselekvõkészség hiányzik. Azonban ha az emberek megtalálják azt a személyt, akitõl megoldást remélhetnek problémáikra, képesek aktivizálni magukat.

Orosvári Zsolt tavaly novemberben megelégelte, hogy a kórházi gyermekosztályokon éjszakázó szülõk a földön kénytelenek aludni, így Ágyat az Anyukáknak!címen gyûjtést indított, majd segítõivel mintegy négyszáz modern kempingágyat szállítottak ki az ország valamennyi kórházába. Hamarosan az állam is feleszmélt, és bevásárolt az ágyakból. Orosvári Zsolt újra akcióba lendült, ezúttal légkondikat szerez a gyermekosztályokra. De mi történt ezalatt a kilenc hónap alatt? Interjú.

Tavaly novemberben az egyik gyermekét kórházban kezelték, Ön pedig a székeken, vagy földön fekvõ szülõket látva úgy döntött, megoldást keres erre a nehezen magyarázható állapotra. Mi sarkallta arra, hogy saját kezébe vegye az irányítást?

Nekünk szerencsére jutott ágy, de másokat valóban a földön, törülközõkön fekve láttam, szedett-vedett körülmények között. Én pedig egyszerûen nem tudok elmenni az olyan problémák mellett, amiket ennyire egyszerûen meg lehetne oldani, így rögtön beugrott, hogy a hideg padlónál még az egyszerû, összecsukható kempingágyak is sokkal jobbak lennének. A kezdõlökést végül az adta meg, amikor hazafelé tartottam és az újonnan átadott, 14 milliárd forintos fehérvári stadion mellett haladtam el.

Ennél a pontnál bedurrantam, és pár haverommal megbeszéltem, hogy megpróbálunk venni pár ágyat. Felmértük a lehetõségeket, felhívtam a gyártókat, forgalmazókat, majd az egyik sportszeráruházban megtaláltam azt a megfelelõ típust, amire az egészségügyi szakemberek is azt mondták, megfelelõ lenne. Amikor a Facebookra is kiposztoltam az ötletet, olyan irgalmatlan mennyiségû visszajelzés érkezett, hogy éreztem, ebbõl valami nagy dolog lesz. Végül a megbízhatónak talált Anyák az Anyákért Alapítvánnyal elkezdõdött a gyûjtés, ami rövid idõ alatt 5,5 millió forintot hozott össze.

Honnan tudták, hogy mennyi pénz kell, és hány darab ágyra?

Alapítványok, magánszemélyek mérték fel az igényeket, majd összeállítottuk a csomagokat, megcsináltuk a logisztikai hátteret, és mehetett is a szállítás oda, ahol arra szükség volt.

Az országos kórházi rendszer viszont bonyolult, civilként felmérni ezeket az igényeket nagyon nehéz munka, enélkül viszont csak vaktában lehet segíteni. Ezért fordultak az Emberi Erõforrások Minisztériumához?

Megkértem az alapítványt, hogy hivatalos levélben keresse meg az Emmi-t azért, hogy megtudjuk, pontosan milyen igények állnak fenn. A pilot projektek ekkor már lefutottak, tehát láthatták, hogy mirõl van szó. Elõször nem reagáltak, de késõbb, ahogy fokozódott rajtuk a nyomás, végül elküldtek egy több mint 700 ágyat tartalmazó listát.

Az elég megszokott dolog a magyar bürokráciában, hogy az állami intézmények még egy építõ, proaktív megkeresésre sem méltatnak válaszolni, az viszont már ritkább, hogy végül mégis megszólalnak. Fontos segítség volt ez?

Persze, így gyorsabban lement az akció, de természetesen mindig van A-, illetve B-terv. Ha nem kaptunk volna hivatalos választ, valószínûleg az aktivistákon keresztül felmértük volna a helyeket, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy magánbeszélgetésekben, informális úton sokkal több információt adnak át a kórházak, mint hivatalosan.

Az Emmi-vel aztán újabb kört kellett futni, mert az adománygyûjtésbõl vásárolt ágyak árának 27 százaléka ugye ÁFA volt, tehát olyan adó, ami az államot illeti. Önök arra kérték a minisztériumot, hogy valamilyen módon segítsen visszajuttatni az adóként elvont több mint egymillió forintot, hiszen ez a pénz is olyan adomány volt, amibõl a kórházakat szerették volna támogatni. Ez a kérés hónapokkal ezelõtt történt, sikerrel jártak?

Nem, ezt a pénzt lenyelte az állam.

Válaszoltak egyáltalán?

Nem. Azonban a társadalmi nyomásgyakorlás eredményeképpen a dolog mégis jó irányba indult el, mert március elején az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bejelentette, hogy megveszik a szükséges ágyakat, majd pár héttel ezelõtt ezeket elkezdték kiszállítani az intézményekbe. Így elvileg már elmondhatnánk, hogy egyetlen kismamának sem kell a földön aludnia, igaz, ennek ellenére mi még pár nappal ezelõtt is tizenhat ágyat vittünk ki egy budapesti kórházba.

Miért? Van olyan kórház, ahol nem kaptak az állami ágyakból? Mi történhetett?

Mi elsõsorban adományozni szeretnénk, nem pedig kutató- és nyomozómunkát folytatni. Nekünk annyi volt a lényeg, hogy jelzést kaptunk a hiányról, ez alapján pedig a fennálló készletekbõl rögtön adtunk nekik ágyakat. Hogy a késõbbiekben mi lesz, azt nem tudhatjuk.

És mi lesz azokkal az ágyakkal, amik feleslegessé válnak az állami beszerzés után?

Ezeket az ágyakat adományként adtuk a kórházaknak, mégpedig elsõdlegesen azzal a céllal, hogy gyermek- és csecsemõosztályokon anyuka nem aludhat a földön. Amennyiben ezek az ágyak feleslegessé válnak, a kezelésüket a szakemberekre bízom, csoportosítsák át az intézményen belül, például vigyék át olyan sürgõsségi ellátást igénylõ területre, ahol tudjuk, hogy akár 5-6 óra várakozás is elõfordul. Ha ott egy idõs beteg rosszul lesz a folyosón, gyorsan nyissanak ki egy ágyat neki. Onnantól kezdve, hogy a csecsemõ- és gyermekosztályokon felszámolták az ágyproblémát, szabadon rendelkezhetnek felettük.

Amikor az ÁEEK bejelentette, hogy 43 millió forintból 379 darab ágyat vásároltak, a sajtóeseményrõl szóló hírügynökségi tudósítás szerint Önökrõl nem igazán akartak szót ejteni. Ez alapján nagyon úgy tûnt, hogy hiába lett kikényszerítve tõlük ez a fejlesztés, inkább saját ötletként akarták eladni a sajtónak. Legalább megköszönték Önöknek ezt a ke
zdeményezést, történt bármilyen visszajelzés?

Azon az Excel-táblázaton kívül, amit még télen elküldtek nekünk a hiányzó ágylétszámról, semmilyen megkeresés nem történt irányukba sem a kormányzat, sem egyéb szervezetek részérõl. Ráadásul a média kormánybarát részében is úgy jött le az ÁEEK-féle bejelentésrõl szóló hír, hogy minket meg sem említettek.

"Mintha a kormány valamelyik tagja aznap reggel úgy ébredt volna fel, hogy „Úr Isten, oldjuk meg ezt a problémát!”.

Szerencsére a sajtó jelentõsebb része azért tisztában volt az elõzményekkel, és fel is tárták, hogy ezek a lépések az Ágyat az Anyukáknak! akciónak köszönhetõen, kényszerítõ lépések hatására születtek meg.

Pedig ritkaság, hogy a kormány egy olyan civil kezdeményezést akár egyetlen forinttal is támogasson, ami valamilyen módon az õ felelõsségét is érinti. Most ha félig elhallgatva is, de lényegében ez történt.

Ez egy kényszerhelyzet volt, hiszen a kormánypártok saját szavazóbázisában is olyan fokú volt az elégedetlenség, amire már lépniük kellett. De a kialakult helyzet nem csak a mostani kormány felelõssége, hanem az elõzõké is, hiszen ez a probléma valamennyiükön átívelt. Természetesen az aktuális felelõsség mindig a jelenlegi vezetést terheli, és nem is igazán értem, hogy egy ilyen témában miért kell hónapokon át nyomásgyakorlást végezni azért, hogy valami történjen ahelyett, hogy inkább rögtön az élére álltak volna. Természetesen engem személy szerint senki nem keresett meg, és egy árva jó szót nem kaptam tõlük, igaz, nem is ezért csináltam.

Ugyan épp az elõbb árulta el, hogy még a napokban is vittek ki ágyakat, de azért nagyjából elmondhatjuk, hogy ez az akció júliusra véget ért. Ön viszont nem pihent sokat, szinte rögtön jött az újabb ügy, ezúttal a kórházi klímákkal kapcsolatban. Miután a sajtó felfedte, hogy nem csupán a várótermekben, de a mûtõkben és kórtermekben is kevés a légkondicionáló, Ön rögtön elkezdett telefonálni, szervezni, és adományklímákat szállítani a kórházi gyermekosztályoknak. Kezdõdik minden elõröl?

Tulajdonképpen igen, az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal ezúttal klímaberendezésekre várjuk az adományokat. Azonban sarkallni szeretném a megyeszékhelyeken mûködõ klímavállalkozásokat, szerelõket, adományozókat is arra, hogy dolgozzanak össze és helyi szinten, legalább a gyermekosztályok felszerelését oldják meg. Egyébként pedig annak örülnék leginkább, ha ez is egy olyan pilot projekt lehetne, mint az ágyak esetében láthattuk, és a civil szféra fellendülésén túl az állam gyors, határozott lépéseket tenne azért, hogy megoldódjon ez a probléma. Úgy gondolom, ha NB II-es focipálya gyepfûtésére jut pénz, akkor igazán juthatna azokra a beteg gyermekekre is, akik a kórházakban küzdenek az egészségükért.

Egyébként a kormányzat sem járna rosszul, ha a dolgot onnan nézzük, hogy tudomásom szerint pár évvel ezelõtt az ország második leggazdagabb embere bevásárolta magát az egyik legnagyobb klímakereskedelmi cégbe. Szóval van egy központi cég, csinálni kell saját kivitelezõi csoportot, a pénzeket ki kell fizetni, a klímákat pedig fel kell szerelni a kórházakba.

Tehát Ön politizálás helyett inkább célorientált, és nem zavarja, hogy ki csinálja meg a munkát, mert a lényeg, hogy legyen elvégezve.

Elsõsorban a cél valósuljon meg, de persze csakis normális keretek között, ezen ne nyerészkedjen senki.

Egyébként érték támadások amiatt, hogy olyan dolgot kritizált, illetve olyan területen igyekezett javítani, ami alapvetõen a kormány hatáskörébe tartozna?

A közösségi médiában persze sok dolgot le lehet írni, de igen, kaptam fenyegetéseket is. A feleségemnek „közös megegyezéssel” megszûnt a kormánytisztviselõi jogviszonya, a lakásunkat pedig tavaly decemberben megfigyelték.

Megfigyelték? Kik?

Számomra ismeretlen személyek ültek egy régi Opelben, és több héten keresztül figyelték a házat.

És mi lett ebbõl?

Kimentem és elzavartam õket, aztán nem jöttek újra.

De mi okuk lehetett erre?

Amikor az adománygyûjtés felerõsödött, számos olyan kritikát kaptam, hogy a kormány ellensége vagyok, meg libsi, satöbbi, a többi szokásos jelzõk. Pedig én nem vagyok se libsi, se semmilyen. Én Orosvári Zsolt vagyok, van egy határozott véleményem, és amelyik párt ezt a véleményt képviseli, azt hajlandó vagyok ebben a kérdésben támogatni. Amelyik pedig ettõl eltérõ állásponton van, azt nem.

Viszont a társadalom egyértelmûen a kezdeményezések mögött áll, ha más nem, a közösségi médiában észlelhetõ visszajelzések szerint az emberek evidenciának tartják egymás segítését, a jótékony adományozást. Mégis, ahhoz hogy bármi történjen, mindig meg kell jelennie valakinek, aki zászlóra tûzi az ügyeket, és végül –mint most Ön-, szinte hõsként van ünnepelve. Mit tapasztalt ezalatt a kilenc hónap alatt, mitõl lehetne rugalmasabb a polgári öntudat?

Az õsközösségi társadalmak is mindig gondoskodtak a betegekrõl valamint a gyermekekrõl, és ez a miénknek is kötelessége. Persze ez alapvetõen az állam feladata lenne, hiszen ezért hozták létre, de ha az nem teszi meg, akkor két választásunk van: vagy szomorkodunk a hiányosságok miatt, vagy azok, akik még tudnak gondolkozni és nem csak egymást gyûlölni, egyszerûen megpróbálják megoldani a gondokat.

Tehetik ezt akár egy párhuzamos társadalom felépítésével is, ami késõbb egy méltóbb politikai elitet termelhet ki. A magyar demokráciának még nem volt ideje eljutni arra a szintre, hogy az emberek ráeszméljenek: a demokrácia azokat a hétköznapokat jelenti, melyek során az emberek együtt elkezdik megoldani a problémáikat, a politikusok pedig ezekhez a társadalmi igényekhez alkalmazkodnak.

Forrás: Hírhatár
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
A Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, Tállai András adott tájékoztatást Magyarország gazdasági helyzetét illetően, az operatív törz...
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Megszavazták: minden adatunkra ráláthatnak a nemzetbiztonsági szervek
Az Országgyűlés 156 igen, 38 nem szavazattal jóváhagyta az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosítását, amelyben t...
Elképesztő lépés: Orbánék visszavonták a saját javaslatukat az egyszer használatos műanyagok betiltásáról
Az Európai Unió 2021-től betiltja az olyan könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyagokat mint például a műanyag fül...
100 milliós számlát küldött a kormánynak László Imre, hogy fizessek ki a járványra költött költségeket
A DK azt mondja, hogy csökkent a COVID-osztályokon dolgozók bére. A párt szerint viszont nem csökkenteni, hanem megduplázni kellene az egészs...
Kásler szerint csúsztatás, hogy ki kellett üríteni az ágyakat
A miniszter a Demokratának adott interjúban elmondta, hogy szerinte az ellenzék csak azért támadja, mert komoly érdeksérelmeket okozó átalak...
Az Orbán-kormány haláltánca
Egy településtől csak akkor lehet elvenni területet, ha azt a lakosság helyi népszavazáson jóváhagyta – indokolja Bajor Tibor egyetemi okta...
Újabb elvándorlási hullám érheti el Magyarországot
Bár a tendencia javul, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente még mindig mintegy húszezer magyar dönt úgy, hogy külföldön fog...
Semjén törvényjavaslata: Gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról…
Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárít...
Osztrák lap: Orbán nem rendeletekkel, hanem parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
A bécsi Der Standard röviden kommentárjálta a hétvégi bejelentéssel kapcsolatban, hogy Budapesten is újraindult az élet, és hogy a magyar ve...
A járvány miatt 20-30 %-kal is csökkenhetett az ápolók bére, az 1000 Ft-ot sem éri el az egy órára jutó nettó bérük
Apasztja a járvány az ápolói béreket - írja a Népszava. A lap szerint sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése a járvány elleni ...
Támogatják Orbánék, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a M...
36,5 milliárdot költ a kormány határon túli gazdaságfejlesztésre
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a ga...
Bayer Zsolt: Ezeket börtönbe kéne zárni vagy agyon kellene lőni...
Ismét remek elmélkedést tett közzé blogján Bayer Zsolt. A lovagkereszttel is kitüntetett publicistát most éppen az háborította fel, hogy a...
Gazdaságvédelem: 82 milliárd megy Mészáros Lőrincnek
Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt ...
Maga a fideszes polgármester jelentette fel a gyulai aktivistát rémhírterjesztésért
Múlthét szerdán közel tucatnyi rendőr tartott házkutatást rémhírterjesztés gyanúja miatt a Momentum tagjaként ismert ellenzéki hangadón...
MSZP: A tűzijátékra szánt pénzt költse védekezésre a kormány
A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és szociális támogatásokra fordítsa a kormány inkább a nagyszabású augusztus 20-i...
Amerikai elemző: Orbán mindig is igen ravasz volt, tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
Már megint Orbán Viktor nevet a végén, mivel tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit. Erre figyelmeztet Közép-Európa egyik legjobb amerikai...
Koncz Zsuzsa: A rendőrautó a ház előtt sem újdonság
Lehetséges, hogy újra olyan korban élünk, amikor a jelbeszédnek kell dominálnia? És itt most utalok azokra az emberekre, akiket a héten elvitt...
Ferge Zsuzsa: A kormányt egyáltalán nem érdeklik a szegények
A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja egész életében a hazai szegénység felszámolásáért küzdött. Társadal...
Feljelentette magát rémhírterjesztésért Bencsik János
Bencsik János független országgyűlési képviselő a közelmúltban jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyen egy egészségügyi dolgozóval b...
Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását
Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdas...
Orbán Pintér Sándorra bízta az egészségügy átvilágítását
Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magy...
Névvel vállalja egy aneszteziológus, hogy a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
Egy Facebook-posztban most névvel is vállalja Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, hogy a koronavírus elleni véd...
Ujhelyi: Ebből komoly balhé lesz a Fideszen belül
A szocialista EP-képviselő nyílt levelében azt írja, hogy a Fidesz EP-képviselői is megszavazták a héten azt a parlamenti jelentést, amely ...
DrMáriás utolsó vacsoráján Orbán kézmosással váltja meg a világot
Feltűnik körülötte Mága Zoltán, Mészáros Lőrinc, Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump is. Az utolsó vacsora a járvány megállítása el...
Ahogy pályázott, még aznap megkapta a tao-százmiliókat a felcsúti csapat
Egy december közepi törvénymódosítással élve a felcsúti focialapítvány az önrészt megspórolva száz százalékban TAO-támogatásból, va...
Orbán Viktor kőkeményen nekiment a Kúriának
Csipkelődős hangulatban ébredt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, legalábbis szokásos rádióinterjújában Karácsony Gergely főpolg...
Milliárdok mennek el atlétikai stadionokra és kézilabdára, közben az önkormányzatoktól pedig pénzt von el a kormány
Mint a Magyar Közlönyből megtudhattuk, a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsoló...
Fontos a stabilitás: Ezért is szór szét a kormány 1,2 milliárdot néhány Fidesz-barát településnek
A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbesz...
Elutazott az országból Orbán Viktor
Orbán Viktor Belgrádba utazott, ahol a reptéren, az érkezéséről videó is készült. A felvételen őt kivéve még a díszsorfalban álló ka...
1,9 milliárdot ad a kormány az atlétikai stadionra, a kézilabdára 1,3 milliárdot
A csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg az új támogatási számok. Ebből kiderült, a kormány 1 998 039 107 forintot különít el a Nem...
Magyar György kiborult Orbán kormányára: Milyen világ ez?
Öt rendőr vonult ki két autóval – rémhírterjesztés miatt – Gyulán, egy mozgássérült emberhez, aki egy Facebook bejegyzéshez fűzött k...
Tízmillió forintot kap minden NBI-es focicsapat a játékosok vírustesztelésére
A Magyar Labdarúgó-szövetség besegít a focicsapatoknak a koronavírus-tesztelés költségeinek előteremtésébe. Az MLSZ május elején dönt...
Drónvideót készült Mészáros Lőrinc bicskei magántaváról és nyaralójáról
Mészáros Lőrinc egyik cége 2014-ben vette meg a Bicske melletti területet. „A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelül...
Szintet lépett az Orbán-kormány: Új módot találtak az önkormányzatok kisemmizésére
Minden öt milliárd forint feletti beruházás területét és adóbevételeit elvonhatja a településektől a kormány egy törvényjavaslat szerin...
Állami Számvevőszék elnöke: Takarítsanak meg a családok
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2021-es költségvetésnek három szempontot kell követnie: célra tartás, rugalmasság és tart...
Bige: Nem fogok sorbaállni azért, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
Egy régóta folyó ügyről van szó, amely teljesen alaptalan – így reagált az ügyészség vádemelésére Bige László a 168 Órának. A...
1 milliárdot csoportosít át a kormány egyházi örökségvédelemre a veszélyhelyzetre hivatkozva
Eddig úgy tűnt, hogy a kormány rendkívül fontosnak tartja a magyarországi nemzetiségek anyagi támogatását, ehhez képest a szerda este közz...
Az oligarchákat gazdagítja a Vajna-örökség
Az eladott cégek ugyanis az offshore Cinergi Pictures-ben végződtek, így a tranzakciók részletei követhetetlenek. Andy Vajna tavaly januárjá...
Nekimentek Orbánnak az EP-ben: "Orbán a vírus elleni harcot az ellenzék elleni harccá változtatta"
A Magyarországról szóló EP-vita kapcsán posztolt ismét a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. Beszámolt arról, hogy a n...
Kocsis Máté: Pikó egy balfácán, elkótyavetyélte a pénzt
A járványhelyzet nem a durva politikai viták ideje, de láthatóan ezt Pikó András, a VIII. kerület polgármestere másképp gondolja. Ezt Kocsi...
DK: A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?
A Demokratikus Koalíció az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában akarja meghallgatni Pintér Sándor belügyminisztert és Var...
Karácsony: Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell
Karácsony Gergely főpolgármester ma Facebook-bejegyzésében arról beszélt: a kormányhivatal döntéséért valakinek felelnie kell. A főpolg...
Deutsch Tamás az EP-vitáról: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai ...
Válaszolt az EP: Varga Judit nem szólalhat fel Orbán helyett az Európai Parlamentben
Kizárólag az államfő vagy a kormányfő képviselheti a tagállamokat az Európai Parlamentben ( EP ) a vitákon, ezért Varga Judit igazságügyi...
Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek
Személyesen fejezte ki a csepeli mentősöknek köszönetét, tiszteletét és elismerését Németh Szilárd. A honvédelmi minisztérium államtitk...
Magyar Hang: Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok
Tucatszám szállították le a csak otthoni kezeléshez alkalmas berendezéseket - kínai nyelvű menüvel. Valamit nagyon félreérthettek Orbán V...
Bayer: Ez lenne az Európai Unió? Ez a becstelen, idióta, lélek nélküli, akarattalan, gyáva, hazug f.stenger?
Bayer Zsolt ismét nagyot villantott a blogján. A szabadszájú publicistát az akasztotta ki, hogy az Európai Parlament elnöke David Sassoli hiva...
Orbán maga helyett Varga Juditot küldi az Európai Parlamentbe
Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányf...
Lezárult a vizsgálat: Nem a székesfehérvári kórház főigazgatója követte el azt, amiért kirúgta Kásler
Nem hibázott a vizsgálat szerint a kirúgott székesfehérvári kórházigazgató, Csernavölgyi István. A mulasztást éppen az a Reiber István o...
Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, amely számtalan önkormányzattól venné el az iparűzési adót
A Semjén Zsolt által jegyzett új törvényjavaslat kimondja: a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megta...
Felfüggesztett börtönt kapott gyermekpornográfia miatt a volt perui magyar nagykövet
Egy év, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint több mint félmilliós pénzbüntetésre ítélte gyermekpornográfia mia...
Brüsszelbe hívta Orbán Viktort az EP elnöke
Csütörtökön kerülhet az Európai Parlament elé a magyar felhatalmazási törvény és a jogállamiság helyzete. Csütörtök reggel 9 órára ...
Török Gábor: Kulcskérdés, mennyire hibáztatják majd az emberek a sorsuk rosszabbra fordulásáért a kormányt
A politológus interjújában beszélt a Fidesz válságkommunikációjáról, a kormány céljairól és arról, feladja-e a miniszterelnök nemzetk...
Kúria: ki kell fizetnie a kormánynak a kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak
A Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben kimondta, hogy az államnak összesen 99 millió forintos kártérítést kell fizetnie az elkülöní...
Tállai András: 600 milliárdot költött a kormány védekezésre
Százötvenezer kisvállalkozás, hatvanezer kisgyermekes család, több százezer vállalkozás mellett még többek között a hallgatók és a bank...
Demokratikus Koalíció: a kormány a járványhelyzet kellős közepén is átverte az egészségügyi dolgozókat
"A kormány a járvány kezdetén azt ígérte, hogy 500 ezer forintos jutalmat fog adni a kórházi dolgozóknak. Azóta több, mint egy hónap telt ...
A BRFK elé kerül az Országos Vérellátó Szolgálat állítólagos plazmabiznisze
A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, hogy Vadai Ágnes az Országos Vérellátó Szolgálat szerződéséről kérdezett. "„...írás...
Tarlós összevonná a MÁV-ot és a Volánbuszt, bezárná a libegőt
Budapest előző főpolgármestere szerint bezárható a libegő, elhagyható a fogaskerekű. „Most lenne megfelelő alkalom sietve összevonni a M...
Sajátosan értelmezi a kormány a gazdaságvédelmet: Erzsébet-táborokra, állami cégekre megy a közpénz,
Sajátosan értelmezi a kormány a gazdaságvédelmet: Erzsébet-táborokra, állami cégekre megy a közpénz, de jutott propagandára is. A kormán...
Bod Péter Ákos: Politikai színjáték, hogy minden héten összeül a parlament, a lényeges döntések már nem ott születnek
Bod Péter Ákos szerint csak színjáték, hogy összeül a parlament. Orbán Viktor kormányfő egy kis hezitálás után hamar ráérzett a járv...
350 millióba kerül évente a köztévések külseje
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA, vagyis a közmédia) 350 millió forint értékben kötött keretszerződést egy évr...
Soros: A magyar parlament jelenleg csak azért ülésezik, hogy automatikusan jóváhagyja Orbán rendeleteit
Soros György magyar származású amerikai üzletember a koronavírus-járvány hatásairól beszélt egy interjúban, amely a Project Syndicate-en j...
Sorra nyitnak Mészáros bezárt szállodái
Újranyitja május 15-én két szállodáját az Nészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. turisztikai divíziójához tartozó Hunguest Hotels, a t...
Nem kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat, ami különadót vetett volna ki a NER-oligarchák vagyonára
Kedden tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely szerint azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel...
Olyan házból jár munkába Rogán, amit állami megbízásokon Mészárosékkal osztozó cég építtetett
Új otthonra találhatott Rogán Antal, de mielőtt bemutatjuk az új menedéket, kezdjük egy gyors visszatekintéssel. Rogán Antal tavaly költö...
Hollik István: Budapest vezetése egyszerűen nem készítette fel megfelelően saját idősotthonait a járványra
A koronavírus-járványban minden hatodik elhunyt fővárosi fenntartású idősotthonból került ki - hangsúlyozta a Fidesz kommunikációs igazga...
A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre
Amíg egy szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt – olvasható a Világgazdas...
Nem engedik felszólalni Varga Juditot az EP-vitában
Az Európai Parlament (EP) a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett a koronavírus-járvány közepén, amikor n...
Újabb felmérés: Egyre jobban szeretik a magyarok a Fideszt
A Fidesz tartja megnövekedett népszerűségét, a kormánypártok támogatottsága 70 százalék fölött stabilizálódott a koronavírus-járvány...
A Soros-ösztöndíjas Kovács Zoltán szerint Soros Györgynek semmi se szent
Soros Györgynek semmi se szent, ha politikai haszonszerzésről van szó - hangsúlyozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelő...
Szijjártó Péter csalódott mert támadják Magyarországot
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levelet küldött a dán, a finn, az izlandi, a norvég és a svéd külügyminiszternek az Eu...
"Hozzám egyetlen ilyen jelzés sem érkezett" - Kásler nem tudja, hogy hány beteg halt meg
Az év érintett időszakában kevesebben haltak meg, mint korábban hosszú éveken keresztül - mondta Kásler Miklós a parlamentben. Az EMMI minis...
Elképesztő körülmények a Korányiban: A szemétkukában, hideg vízben volt kénytelen fürdeni egy koronagyanús beteg (videók)
Egészen elképesztő élményekről számolt be a 444-nek egy beteg, akit koronavírus-gyanús tünetekkel utaltak be pénteken, május 8-án a Korá...
Friss kormányhatározat: Majdnem 300 millióval támogatjuk a nyíregyházi focicsapat új edzőközpontjának építését
Egy friss kormányhatározat szerint a beruházásnak 2021. június 30-ig meg kell valósulnia. A nyíregyházi focicsapat új edzőközpontjának é...
A kormányszóvivő értette félre az aktuális kijárási korlátozásokat
Remekül sikerült kommunikálnia a kormánynak az aktuális, igen zavaros kijárási szabályok mibenlétét. A múlt héten döntött úgy a kormán...
Müller szerint járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa
Magyarország célja, hogy - hasonlóan a legtöbb területhez - önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - hangoztatta az emberi erőforrások...
Még a versenyhivatal sem szólhat bele: kormányközeli üzletemberek állami pénzből vásárolhatnak fel bajba jutott cégeket
Az ügyletekbe még a versenyhivatal sem szólhat bele. Jelentős könnyítést kaptak a cégfelvásárlásra készülő közvetlen, vagy közvetette...
Soros György adományából biztosítanak ingyenes koronavírustesztet a ferencvárosi időseknek
Ingyenes koronavírus szűrést biztosít a ferencvárosi önkormányzat a kerületi tünetmentes 65 év felettieknek, illetve azoknak a betegkontakto...
Hatvan új légvédelmi rakétát vehet Magyarország
Hatvan megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta "esetleges eladását" hagyta jóvá az amerikai külügyminisztérium. Az Egyesült Államo...
Gyurta Dániel 1,5 millió Ft értékben adományozott szájmaszkot a kórházaknak
1000 darab maszkot adományozott a Heim Pál Gyermekkórháznak Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó és Nagy Gábor, a SzerszamKell.hu online barká...
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
 
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
 
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
 
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
 
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
 
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
 
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
 
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
 
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
 
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
 
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
 
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
 
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
 
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
 
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
 
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
 
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
 
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
 
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
 
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
 
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
 
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
 
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
 
Megszavazták: minden adatunkra ráláthatnak a nemzetbiztonsági szervek
 
Elképesztő lépés: Orbánék visszavonták a saját javaslatukat az egyszer használatos műanyagok betiltásáról
 
100 milliós számlát küldött a kormánynak László Imre, hogy fizessek ki a járványra költött költségeket
 
Kásler szerint csúsztatás, hogy ki kellett üríteni az ágyakat
 
Az Orbán-kormány haláltánca
 
Újabb elvándorlási hullám érheti el Magyarországot
 
Semjén törvényjavaslata: Gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról…
 
Osztrák lap: Orbán nem rendeletekkel, hanem parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
 
A járvány miatt 20-30 %-kal is csökkenhetett az ápolók bére, az 1000 Ft-ot sem éri el az egy órára jutó nettó bérük
 
Támogatják Orbánék, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
 
36,5 milliárdot költ a kormány határon túli gazdaságfejlesztésre
 
Bayer Zsolt: Ezeket börtönbe kéne zárni vagy agyon kellene lőni...
 
Gazdaságvédelem: 82 milliárd megy Mészáros Lőrincnek
 
Maga a fideszes polgármester jelentette fel a gyulai aktivistát rémhírterjesztésért
 
MSZP: A tűzijátékra szánt pénzt költse védekezésre a kormány
 
Amerikai elemző: Orbán mindig is igen ravasz volt, tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
 
Koncz Zsuzsa: A rendőrautó a ház előtt sem újdonság
 
Ferge Zsuzsa: A kormányt egyáltalán nem érdeklik a szegények
 
Feljelentette magát rémhírterjesztésért Bencsik János
 
Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását
 
Orbán Pintér Sándorra bízta az egészségügy átvilágítását
 
Névvel vállalja egy aneszteziológus, hogy a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
 
Ujhelyi: Ebből komoly balhé lesz a Fideszen belül
 
DrMáriás utolsó vacsoráján Orbán kézmosással váltja meg a világot
 
Ahogy pályázott, még aznap megkapta a tao-százmiliókat a felcsúti csapat
 
Orbán Viktor kőkeményen nekiment a Kúriának
 
Milliárdok mennek el atlétikai stadionokra és kézilabdára, közben az önkormányzatoktól pedig pénzt von el a kormány
 
Fontos a stabilitás: Ezért is szór szét a kormány 1,2 milliárdot néhány Fidesz-barát településnek
 
Elutazott az országból Orbán Viktor
 
1,9 milliárdot ad a kormány az atlétikai stadionra, a kézilabdára 1,3 milliárdot
 
Magyar György kiborult Orbán kormányára: Milyen világ ez?
 
Tízmillió forintot kap minden NBI-es focicsapat a játékosok vírustesztelésére
 
Drónvideót készült Mészáros Lőrinc bicskei magántaváról és nyaralójáról
 
Szintet lépett az Orbán-kormány: Új módot találtak az önkormányzatok kisemmizésére
 
Állami Számvevőszék elnöke: Takarítsanak meg a családok
 
Bige: Nem fogok sorbaállni azért, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
 
1 milliárdot csoportosít át a kormány egyházi örökségvédelemre a veszélyhelyzetre hivatkozva
 
Az oligarchákat gazdagítja a Vajna-örökség
 
Nekimentek Orbánnak az EP-ben: "Orbán a vírus elleni harcot az ellenzék elleni harccá változtatta"
 
Kocsis Máté: Pikó egy balfácán, elkótyavetyélte a pénzt
 
DK: A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?
 
Karácsony: Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell
 
Deutsch Tamás az EP-vitáról: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
 
Válaszolt az EP: Varga Judit nem szólalhat fel Orbán helyett az Európai Parlamentben
 
Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek
 
Magyar Hang: Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok
 
Bayer: Ez lenne az Európai Unió? Ez a becstelen, idióta, lélek nélküli, akarattalan, gyáva, hazug f.stenger?
 
Orbán maga helyett Varga Juditot küldi az Európai Parlamentbe
 
Lezárult a vizsgálat: Nem a székesfehérvári kórház főigazgatója követte el azt, amiért kirúgta Kásler
 
Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, amely számtalan önkormányzattól venné el az iparűzési adót
 
Felfüggesztett börtönt kapott gyermekpornográfia miatt a volt perui magyar nagykövet
 
Brüsszelbe hívta Orbán Viktort az EP elnöke
 
Török Gábor: Kulcskérdés, mennyire hibáztatják majd az emberek a sorsuk rosszabbra fordulásáért a kormányt
 
Kúria: ki kell fizetnie a kormánynak a kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak
 
Tállai András: 600 milliárdot költött a kormány védekezésre
 
Demokratikus Koalíció: a kormány a járványhelyzet kellős közepén is átverte az egészségügyi dolgozókat
 
A BRFK elé kerül az Országos Vérellátó Szolgálat állítólagos plazmabiznisze
 
Tarlós összevonná a MÁV-ot és a Volánbuszt, bezárná a libegőt
 
Sajátosan értelmezi a kormány a gazdaságvédelmet: Erzsébet-táborokra, állami cégekre megy a közpénz,
 
Bod Péter Ákos: Politikai színjáték, hogy minden héten összeül a parlament, a lényeges döntések már nem ott születnek
 
350 millióba kerül évente a köztévések külseje
 
Soros: A magyar parlament jelenleg csak azért ülésezik, hogy automatikusan jóváhagyja Orbán rendeleteit
 
Sorra nyitnak Mészáros bezárt szállodái
 
Nem kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat, ami különadót vetett volna ki a NER-oligarchák vagyonára
 
Olyan házból jár munkába Rogán, amit állami megbízásokon Mészárosékkal osztozó cég építtetett
 
Hollik István: Budapest vezetése egyszerűen nem készítette fel megfelelően saját idősotthonait a járványra
 
A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre
 
Nem engedik felszólalni Varga Juditot az EP-vitában
 
Újabb felmérés: Egyre jobban szeretik a magyarok a Fideszt
 
A Soros-ösztöndíjas Kovács Zoltán szerint Soros Györgynek semmi se szent
 
Szijjártó Péter csalódott mert támadják Magyarországot
 
"Hozzám egyetlen ilyen jelzés sem érkezett" - Kásler nem tudja, hogy hány beteg halt meg
 
Elképesztő körülmények a Korányiban: A szemétkukában, hideg vízben volt kénytelen fürdeni egy koronagyanús beteg (videók)
 
Friss kormányhatározat: Majdnem 300 millióval támogatjuk a nyíregyházi focicsapat új edzőközpontjának építését
 
A kormányszóvivő értette félre az aktuális kijárási korlátozásokat
 
Müller szerint járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa
 
Még a versenyhivatal sem szólhat bele: kormányközeli üzletemberek állami pénzből vásárolhatnak fel bajba jutott cégeket
 
2019-2020 - minden jog fenntartva - Impresszum / adatkezelés