HOME - 2020-05-25  Budapest,  Magyarország  
Nem aggódik az MNB: Matolcsy jegybankja padlógázzal hasít a válság felé!
Soha nem látott mértékben veszít értékébõl a magyar forint, és nem csak az euróhoz képest. Elvileg nincs nagyobb baj, hiszen a régió valutái általában gyengültek az utóbbi hetekben. A „magyar beteg” mégis speciális helyzetben van. Esetében ugyanis nem csupán arról van szó, hogy hatnak rá a nemzetközi folyamatok, de a kormányzat gazdaságpolitikája és fõképp a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája is ráerõsít a negatív tendenciára. Amikor zûr van a forinttal, mindig újraindul a vita az euró bevezetésérõl is. Hogy jó lenne-e, szükséges-e, és ha igen, mikor. Ezek a kérdések most éppen annyira izgalmasak, mint 2001-ben, amikor az elsõ Orbán-kormány 2007-re tûzte ki az euróövezethez történõ csatlakozás idõpontját.

Surányi György, a jegybank korábbi elnöke azt írta a HVG-ben, hogy szerinte nem volna szabad olyan könnyedén átsiklani a forint leértékelõdése felett, mint ahogy az MNB teszi. Attól tart, hogy a magyar monetáris politika provokatív lazasága egy elõre pontosan nem látható határon túl olyan támadásnak teheti ki a magyar pénzügyi rendszert, olyan bizalomvesztést okozhat, ami jelentõs tõkekivonáshoz, forintgyengüléshez, végsõ soron az infláció senki által nem kívánt felgyorsulásához vezethet. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese szerint a magyar gazdaság túlfûtött, érthetetlen tehát, hogy a jegybank az alacsony kamattal még mindig a növekedést akarja ösztönözni. Sokkal inkább fékezni kellene a gazdaságot, és arra az idõre tartalékolni a növekedést segítõ eszközöket, amikor beköszönt a mostanra már gyakorlatilag minden szakértõ által elõre jósolt nemzetközi recesszió.

– A globális hangulatváltozás, vagyis a növekedés lassulásától vagy esetleg egy recessziótól való félelem miatt a régióban is gyengülnek a devizák, ez nem specifikusan magyar történet. Amögött viszont, hogy a forint esetében a mérték nagyobb, a laza monetáris politika és az igen negatív hazai reálkamat áll – erõsítette meg Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezetõ elemzõje.

A világban jelen lévõ hangulatváltozásnak nagyon sok összetevõje van. A Donald Trump-féle „America First” gazdaságpolitika, illetve az azzal összefüggõ kereskedelmi háború talán a legnagyobb bizonytalansági tényezõ. Az Egyesült Államok és Kína között zajló nagyhatalmi rivalizálás tartogathat váratlan meglepetéseket. Az, hogy a kínai gazdaság lassul, különösen fontossá teszi az ázsiai országnak, hogy nyerõ pozíciókat szerezzen. A Magyarország számára legfontosabb német gazdaság is nehézségekkel küzd. Az idei második negyedévben már csökkent a GDP, és ha ez a harmadik negyedévben is így marad, akkor Németország hivatalosan is recesszióba lép. Az Egyesült Királyság a Brexittel küzd, Olaszországban a bankszektor áll gyenge lábakon, Törökországban, Argentínában, Venezuelában pénzügyi válság van. Az unió is számos kihívással néz szembe mostanában. A jósolt szélsõjobb áttörés elmaradt ugyan, de maga a szervezet a „béna kacsa” állapotában van. A közösség gazdasága második éve lassul, az Egyesült Államokkal pedig folyamatosan romlik a kapcsolata.

– A befektetõk kockázatvállalási hajlandósága világszerte csökken, ha nem lenne a speciális magyar ok, akkor is gyengülne a forint – mondja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje. – De van. Egyrészt Magyarország külsõ egyensúlyi pozíciója folyamatosan romlik. A korábban meglévõ külkereskedelmi többlete az elmúlt két évben gyakorlatilag elfogyott, az importigényes lakossági fogyasztás növekedése és az államilag generált beruházási boom miatt a folyó fizetési mérlegben hiány van. Márpedig a befektetõknek sokat mond az az egy mutató is, hogy a folyó fizetési mérleg jelenleg deficites.

Török Zoltán szerint ha ezek a körülmények és az alacsonyan tartott reálkamat nem lenne elegendõ, akkor is érvényesülnének a piaci struktúrából eredõ hatások.

Mint mondja, a londoni nagy befektetési bankok mindegyikének van spekulációs tevékenysége is, pénzt akarnak csinálni, ha lehet, minél gyorsabban. Ebbõl a szempontból a forint kitüntetett helyzetben van a régióban. Egyrészt likvid, vagyis van forgalom a piacán, tehát lehet vele játszani, másrészt az alacsonyan tartott alapkamat miatt nem drága ellene spekulálni. Ha pedig arra játszanak, hogy a forint gyengül, akkor az egy idõ után be is következik, ahogy meg is történt az elmúlt hetekben. Amikor majd kiárazódnak ezek a spekulatív befektetések, a jelenlegi 335 forintos euróárfolyam 325-330 forint körül nyugodhat meg. Az év eleji erõs forint is spekuláció eredménye volt, akkor ugyanis sokan azt várták, hogy az MNB alapkamatot emel, és ezzel megerõsíti a forintot.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank vajon jól teszi-e, hogy nem száll be ebbe a játékba, Török Zoltán azt mondja: igen, mert ha felvenné a kesztyût, pontosan lehetne tudni, hogy mire kell spekulálni. Járai Zsigmond MNB-elnöksége alatt például a jegybanknak konkrét árfolyamcélja volt, amit kiválóan meg lehetett támadni, ugyanakkor az MNB-nek minden körülmények között védenie kellett. Most lebegõ árfolyam van, nincs „tól-ig” célja a jegybanknak, cserébe nem is kell ugrania, amikor spekulációs tevékenységet észlel.

– A lebegõ árfolyamrendszerbõl szigorúan véve az következik, hogy a mozgásokat a kereslet-kínálat törvényei alakítják, és ebbe nem kell beavatkoznia senkinek – mondja Nyeste Orsolya. – Ha kötött árfolyamrendszer lenne, vagy egy meghatározott sávban mozoghatna a forint, a gazdaságpolitika operatív beavatkozási kötelezettsége egyértelmûbb lenne. Az MNB vélhetõen akkor fog tenni bármit az árfolyam gyengülése ellen, ha úgy ítéli meg, hogy a gyengébb forint miatt tartósan is elvétheti az inflációs célt. Kommunikációjuk szerint azonban ettõl nem tartanak.

– Nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a forint gyengülése nyereséget termel az MNB-nek már csak azzal is, hogy a korábbi devizatartalékát váltja át az aktuálisan magasabb árfolyamon – figyelmeztet Karsai Gábor. – Holott a jegybank tevékenységét nem a nyereségesség minõsíti, és egyébként is, ami itt nyereséget jelent, az az államadósság devizából álló részén veszteségként jelentkezik.

Az MNB mindenesetre nem aggódik. Az elmúlt hetekben kormányzati körökbõ
l többféle nyilatkozat is elhangzott az árfolyammal kapcsolatban, az egyetlen, akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet, az Varga Mihály. A közgazdász vándorgyûlésen a pénzügyminiszter azt mondta: „A jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor romlanak a globális növekedési kilátások, akkor kiszámítható, stabil forintárfolyam kell. A befektetõk számára komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelõdik a forint.”

Nem sokkal késõbb Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu oldalon válaszolt. „Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévõ kormány terveinek? – tette föl a kérdést. – Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán?” Hangsúlyozta, szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát az MNB-törvény elõírásaihoz. A teljes árstabilitást õrzi, ráadásul másokkal szemben eléri az inflációs célját. Az aggódó Varga Mihálynak Matolcsy azt is megüzente: „Jó hírem van, az aranykornak nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminõséghez.”

Karsai Gábor sem annyira optimista, mint a jegybankelnök. Mint mondja, egy deviza gyengítése általában olcsóbbá teszi az adott országot, ugyanakkor Magyarország számára ennél sokkal inkább a versenyképesség javítása lenne fontos. Olcsónak már most is elég olcsó. A költségvetés számára az inflációnak – többek között a gyengülõ forint miatti – erõsödése ugyan pluszbevételt hoz, de a kiadási oldalon az emelkedõ árak számos feszültséget okoznak. Bár a nyugdíjak inflációkövetését törvény garantálja, de más területeken – például az egészségügyben – ez a kormány jóindulatától, az egyes ágazatok lobbierejétõl függ. Karsai szerint nem jó irány az sem, hogy az alacsony kamatokkal az MNB mindenáron a növekedést akarja ösztönözni. A magyar gazdaság túlfûtött, a növekedési üteme nem tartható, sõt fékezni kellene, hogy amikor majd jön a világgazdasági lassulás, akkor legyenek olyan eszközök, amelyekhez hozzá lehet nyúlni a gazdaság serkentése érdekében. Szerinte elég szétnézni a környezetünkben, és látszik, hogy példa nélküli az MNB rendkívül laza monetáris politikája. A cseh jegybank például azonnal kamatot emelt, amikor gyorsult az infláció az országban. Az MNB pedig nem lépett, holott a drágulás üteme Románia után nálunk a legnagyobb az EU-ban.

Mint mindig, amikor a forinttal problémák adódnak, azonnal elõkerül az euró bevezetésének kérdése.

– Folyamatosan gondolkodni kell rajta, tekintettel arra, hogy tudomásom szerint nincs kívülmaradási jogunk, uniós csatlakozásunkkal az euró bevezetését is vállaltuk – mondja Nyeste Orsolya. Hozzáteszi, a 2008-as válság után érezhetõen gyengült a közös európai deviza vonzereje, különösen a déli országok problémái hathattak riasztóan. Ráadásul a maastrichti konvergenciakritériumok életszerûsége is megkérdõjelezõdött.

Arra a kérdésre, hogy volt-e már korábban ideális idõpont az eurózónához történõ csatlakozásra, Nyeste Orsolya azt válaszolja: nem tudja, mert a dolog sok tényezõtõl függ. Úgy tûnik, hogy például Szlovákia összességében jól jött ki abból, hogy a válság elõtt csatlakozott, a görögöknek viszont valószínûsíthetõen kint kellett volna maradniuk. De számít a régiós országok stratégiája is: ha mindenki csatlakozott volna, csak mi nem, valószínûsíthetõen jóval nagyobb lenne a növekedési veszteség, mint így. Ha viszont a környezõ országok mind csatlakoznak, nem lesz célszerû kívül maradni. Nagyon úgy néz ki, hogy az integráció mélyebb szintje nélkül problémás marad az euróövezet mûködése, azaz maga a monetáris unió is reformokra szorul, lehet viszont, hogy ennek érdemes megvárni a végét. Egy jól mûködõ unióhoz való csatlakozás szinte biztosan növekedési többletet hozna.

- Kimaradni bûn, de rosszul csatlakozni több mint bûn, hiba – mondja Karsai Gábor. Ha ugyanis bekövetkezik a Brexit, az EU összgazdaságának 85 százaléka az euróövezethez fog tartozni. Vagyis a gazdasági és pénzügyi döntések még inkább az eurót használó országok kezében összpontosulnak. Ha nem csatlakozunk ide, az Magyarország számára nemcsak politikai, de gazdasági zárványt is jelentene. Ugyanakkor az euró nem csodaszer, míg Szlovákia sikeresen, addig Szlovénia kevésbé eredményesen csatlakozott, de ez jelentõs részben az érintett országok eltérõ gazdaságpolitikájának volt a következménye.

A közgazdász szerint csak azért, mert Magyarország képes teljesíteni az maastrichti követelményeket – egyébként jelenleg például az inflációs kritériumtól nagyon messze van –, nem szabad belépni. Amíg ugyanis a gazdaságpolitikának és az érdekegyeztetésnek nincsenek kiépítve az intézményes, piackonform és demokratikus fórumai, nagy a veszélye a felelõtlen vagy éppen populista gazdaságpolitikának, amelynek kezeléséhez jól jöhet az önálló árfolyam-politika. A jelenlegi gazdaságpolitika és NER keretei között valóban veszélyes lenne az euró bevezetése. Az euró elõnyeinek eléréséhez a gazdasági rendszeren kellene változtatni – állítja Karsai Gábor.

Török Zoltán szerint a sikeres bevezetés szempontjából fontos szerepe van a gazdaság szerkezetének is. Horvátországban például amellett, hogy a kuna stabil, az emberek devizában adósodtak el, az eurót aktívan használják, például az ingatlanok euróban cserélnek gazdát, a turizmusban is inkább a közös valutát használják.

Nincsenek tehát egyértelmû álláspontok az igen vagy a nem mellett. Illetve akad, akinek mégis van.

Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke egy beszélgetésen nemrég azt mondta: „Azok a pártok, amelyek az euró minél korábbi bevezetését követelik, nettó hazaárulást követnek el.” Ezt azzal indokolta, hogy azok az országok, amelyek a közös valutát bevezették, lemondtak a saját jegybankról, az alapkamat megállapításáról és az árfolyamok befolyásolásáról, azaz jelentõsen csökkent a szuverenitásuk.

Forrás: 168 Óra
Nem aggódik az MNB: Matolcsy jegybankja padlógázzal hasít a válság felé!
Soha nem látott mértékben veszít értékébõl a magyar forint, és nem csak az euróhoz képest. Elvileg nincs nagyobb baj, hiszen a régió valutái általában gyengültek az utóbbi hetekben. A „magyar beteg” mégis speciális helyzetben van. Esetében ugyanis nem csupán arról van szó, hogy hatnak rá a nemzetközi folyamatok, de a kormányzat gazdaságpolitikája és fõképp a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája is ráerõsít a negatív tendenciára. Amikor zûr van a forinttal, mindig újraindul a vita az euró bevezetésérõl is. Hogy jó lenne-e, szükséges-e, és ha igen, mikor. Ezek a kérdések most éppen annyira izgalmasak, mint 2001-ben, amikor az elsõ Orbán-kormány 2007-re tûzte ki az euróövezethez történõ csatlakozás idõpontját.

Surányi György, a jegybank korábbi elnöke azt írta a HVG-ben, hogy szerinte nem volna szabad olyan könnyedén átsiklani a forint leértékelõdése felett, mint ahogy az MNB teszi. Attól tart, hogy a magyar monetáris politika provokatív lazasága egy elõre pontosan nem látható határon túl olyan támadásnak teheti ki a magyar pénzügyi rendszert, olyan bizalomvesztést okozhat, ami jelentõs tõkekivonáshoz, forintgyengüléshez, végsõ soron az infláció senki által nem kívánt felgyorsulásához vezethet. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese szerint a magyar gazdaság túlfûtött, érthetetlen tehát, hogy a jegybank az alacsony kamattal még mindig a növekedést akarja ösztönözni. Sokkal inkább fékezni kellene a gazdaságot, és arra az idõre tartalékolni a növekedést segítõ eszközöket, amikor beköszönt a mostanra már gyakorlatilag minden szakértõ által elõre jósolt nemzetközi recesszió.

– A globális hangulatváltozás, vagyis a növekedés lassulásától vagy esetleg egy recessziótól való félelem miatt a régióban is gyengülnek a devizák, ez nem specifikusan magyar történet. Amögött viszont, hogy a forint esetében a mérték nagyobb, a laza monetáris politika és az igen negatív hazai reálkamat áll – erõsítette meg Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezetõ elemzõje.

A világban jelen lévõ hangulatváltozásnak nagyon sok összetevõje van. A Donald Trump-féle „America First” gazdaságpolitika, illetve az azzal összefüggõ kereskedelmi háború talán a legnagyobb bizonytalansági tényezõ. Az Egyesült Államok és Kína között zajló nagyhatalmi rivalizálás tartogathat váratlan meglepetéseket. Az, hogy a kínai gazdaság lassul, különösen fontossá teszi az ázsiai országnak, hogy nyerõ pozíciókat szerezzen. A Magyarország számára legfontosabb német gazdaság is nehézségekkel küzd. Az idei második negyedévben már csökkent a GDP, és ha ez a harmadik negyedévben is így marad, akkor Németország hivatalosan is recesszióba lép. Az Egyesült Királyság a Brexittel küzd, Olaszországban a bankszektor áll gyenge lábakon, Törökországban, Argentínában, Venezuelában pénzügyi válság van. Az unió is számos kihívással néz szembe mostanában. A jósolt szélsõjobb áttörés elmaradt ugyan, de maga a szervezet a „béna kacsa” állapotában van. A közösség gazdasága második éve lassul, az Egyesült Államokkal pedig folyamatosan romlik a kapcsolata.

– A befektetõk kockázatvállalási hajlandósága világszerte csökken, ha nem lenne a speciális magyar ok, akkor is gyengülne a forint – mondja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje. – De van. Egyrészt Magyarország külsõ egyensúlyi pozíciója folyamatosan romlik. A korábban meglévõ külkereskedelmi többlete az elmúlt két évben gyakorlatilag elfogyott, az importigényes lakossági fogyasztás növekedése és az államilag generált beruházási boom miatt a folyó fizetési mérlegben hiány van. Márpedig a befektetõknek sokat mond az az egy mutató is, hogy a folyó fizetési mérleg jelenleg deficites.

Török Zoltán szerint ha ezek a körülmények és az alacsonyan tartott reálkamat nem lenne elegendõ, akkor is érvényesülnének a piaci struktúrából eredõ hatások.

Mint mondja, a londoni nagy befektetési bankok mindegyikének van spekulációs tevékenysége is, pénzt akarnak csinálni, ha lehet, minél gyorsabban. Ebbõl a szempontból a forint kitüntetett helyzetben van a régióban. Egyrészt likvid, vagyis van forgalom a piacán, tehát lehet vele játszani, másrészt az alacsonyan tartott alapkamat miatt nem drága ellene spekulálni. Ha pedig arra játszanak, hogy a forint gyengül, akkor az egy idõ után be is következik, ahogy meg is történt az elmúlt hetekben. Amikor majd kiárazódnak ezek a spekulatív befektetések, a jelenlegi 335 forintos euróárfolyam 325-330 forint körül nyugodhat meg. Az év eleji erõs forint is spekuláció eredménye volt, akkor ugyanis sokan azt várták, hogy az MNB alapkamatot emel, és ezzel megerõsíti a forintot.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank vajon jól teszi-e, hogy nem száll be ebbe a játékba, Török Zoltán azt mondja: igen, mert ha felvenné a kesztyût, pontosan lehetne tudni, hogy mire kell spekulálni. Járai Zsigmond MNB-elnöksége alatt például a jegybanknak konkrét árfolyamcélja volt, amit kiválóan meg lehetett támadni, ugyanakkor az MNB-nek minden körülmények között védenie kellett. Most lebegõ árfolyam van, nincs „tól-ig” célja a jegybanknak, cserébe nem is kell ugrania, amikor spekulációs tevékenységet észlel.

– A lebegõ árfolyamrendszerbõl szigorúan véve az következik, hogy a mozgásokat a kereslet-kínálat törvényei alakítják, és ebbe nem kell beavatkoznia senkinek – mondja Nyeste Orsolya. – Ha kötött árfolyamrendszer lenne, vagy egy meghatározott sávban mozoghatna a forint, a gazdaságpolitika operatív beavatkozási kötelezettsége egyértelmûbb lenne. Az MNB vélhetõen akkor fog tenni bármit az árfolyam gyengülése ellen, ha úgy ítéli meg, hogy a gyengébb forint miatt tartósan is elvétheti az inflációs célt. Kommunikációjuk szerint azonban ettõl nem tartanak.

– Nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a forint gyengülése nyereséget termel az MNB-nek már csak azzal is, hogy a korábbi devizatartalékát váltja át az aktuálisan magasabb árfolyamon – figyelmeztet Karsai Gábor. – Holott a jegybank tevékenységét nem a nyereségesség minõsíti, és egyébként is, ami itt nyereséget jelent, az az államadósság devizából álló részén veszteségként jelentkezik.

Az MNB mindenesetre nem aggódik. Az elmúlt hetekben kormányzati körökbõ
l többféle nyilatkozat is elhangzott az árfolyammal kapcsolatban, az egyetlen, akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet, az Varga Mihály. A közgazdász vándorgyûlésen a pénzügyminiszter azt mondta: „A jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor romlanak a globális növekedési kilátások, akkor kiszámítható, stabil forintárfolyam kell. A befektetõk számára komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelõdik a forint.”

Nem sokkal késõbb Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu oldalon válaszolt. „Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévõ kormány terveinek? – tette föl a kérdést. – Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán?” Hangsúlyozta, szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát az MNB-törvény elõírásaihoz. A teljes árstabilitást õrzi, ráadásul másokkal szemben eléri az inflációs célját. Az aggódó Varga Mihálynak Matolcsy azt is megüzente: „Jó hírem van, az aranykornak nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminõséghez.”

Karsai Gábor sem annyira optimista, mint a jegybankelnök. Mint mondja, egy deviza gyengítése általában olcsóbbá teszi az adott országot, ugyanakkor Magyarország számára ennél sokkal inkább a versenyképesség javítása lenne fontos. Olcsónak már most is elég olcsó. A költségvetés számára az inflációnak – többek között a gyengülõ forint miatti – erõsödése ugyan pluszbevételt hoz, de a kiadási oldalon az emelkedõ árak számos feszültséget okoznak. Bár a nyugdíjak inflációkövetését törvény garantálja, de más területeken – például az egészségügyben – ez a kormány jóindulatától, az egyes ágazatok lobbierejétõl függ. Karsai szerint nem jó irány az sem, hogy az alacsony kamatokkal az MNB mindenáron a növekedést akarja ösztönözni. A magyar gazdaság túlfûtött, a növekedési üteme nem tartható, sõt fékezni kellene, hogy amikor majd jön a világgazdasági lassulás, akkor legyenek olyan eszközök, amelyekhez hozzá lehet nyúlni a gazdaság serkentése érdekében. Szerinte elég szétnézni a környezetünkben, és látszik, hogy példa nélküli az MNB rendkívül laza monetáris politikája. A cseh jegybank például azonnal kamatot emelt, amikor gyorsult az infláció az országban. Az MNB pedig nem lépett, holott a drágulás üteme Románia után nálunk a legnagyobb az EU-ban.

Mint mindig, amikor a forinttal problémák adódnak, azonnal elõkerül az euró bevezetésének kérdése.

– Folyamatosan gondolkodni kell rajta, tekintettel arra, hogy tudomásom szerint nincs kívülmaradási jogunk, uniós csatlakozásunkkal az euró bevezetését is vállaltuk – mondja Nyeste Orsolya. Hozzáteszi, a 2008-as válság után érezhetõen gyengült a közös európai deviza vonzereje, különösen a déli országok problémái hathattak riasztóan. Ráadásul a maastrichti konvergenciakritériumok életszerûsége is megkérdõjelezõdött.

Arra a kérdésre, hogy volt-e már korábban ideális idõpont az eurózónához történõ csatlakozásra, Nyeste Orsolya azt válaszolja: nem tudja, mert a dolog sok tényezõtõl függ. Úgy tûnik, hogy például Szlovákia összességében jól jött ki abból, hogy a válság elõtt csatlakozott, a görögöknek viszont valószínûsíthetõen kint kellett volna maradniuk. De számít a régiós országok stratégiája is: ha mindenki csatlakozott volna, csak mi nem, valószínûsíthetõen jóval nagyobb lenne a növekedési veszteség, mint így. Ha viszont a környezõ országok mind csatlakoznak, nem lesz célszerû kívül maradni. Nagyon úgy néz ki, hogy az integráció mélyebb szintje nélkül problémás marad az euróövezet mûködése, azaz maga a monetáris unió is reformokra szorul, lehet viszont, hogy ennek érdemes megvárni a végét. Egy jól mûködõ unióhoz való csatlakozás szinte biztosan növekedési többletet hozna.

- Kimaradni bûn, de rosszul csatlakozni több mint bûn, hiba – mondja Karsai Gábor. Ha ugyanis bekövetkezik a Brexit, az EU összgazdaságának 85 százaléka az euróövezethez fog tartozni. Vagyis a gazdasági és pénzügyi döntések még inkább az eurót használó országok kezében összpontosulnak. Ha nem csatlakozunk ide, az Magyarország számára nemcsak politikai, de gazdasági zárványt is jelentene. Ugyanakkor az euró nem csodaszer, míg Szlovákia sikeresen, addig Szlovénia kevésbé eredményesen csatlakozott, de ez jelentõs részben az érintett országok eltérõ gazdaságpolitikájának volt a következménye.

A közgazdász szerint csak azért, mert Magyarország képes teljesíteni az maastrichti követelményeket – egyébként jelenleg például az inflációs kritériumtól nagyon messze van –, nem szabad belépni. Amíg ugyanis a gazdaságpolitikának és az érdekegyeztetésnek nincsenek kiépítve az intézményes, piackonform és demokratikus fórumai, nagy a veszélye a felelõtlen vagy éppen populista gazdaságpolitikának, amelynek kezeléséhez jól jöhet az önálló árfolyam-politika. A jelenlegi gazdaságpolitika és NER keretei között valóban veszélyes lenne az euró bevezetése. Az euró elõnyeinek eléréséhez a gazdasági rendszeren kellene változtatni – állítja Karsai Gábor.

Török Zoltán szerint a sikeres bevezetés szempontjából fontos szerepe van a gazdaság szerkezetének is. Horvátországban például amellett, hogy a kuna stabil, az emberek devizában adósodtak el, az eurót aktívan használják, például az ingatlanok euróban cserélnek gazdát, a turizmusban is inkább a közös valutát használják.

Nincsenek tehát egyértelmû álláspontok az igen vagy a nem mellett. Illetve akad, akinek mégis van.

Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke egy beszélgetésen nemrég azt mondta: „Azok a pártok, amelyek az euró minél korábbi bevezetését követelik, nettó hazaárulást követnek el.” Ezt azzal indokolta, hogy azok az országok, amelyek a közös valutát bevezették, lemondtak a saját jegybankról, az alapkamat megállapításáról és az árfolyamok befolyásolásáról, azaz jelentõsen csökkent a szuverenitásuk.

Forrás: 168 Óra
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Megszavazták: minden adatunkra ráláthatnak a nemzetbiztonsági szervek
Az Országgyűlés 156 igen, 38 nem szavazattal jóváhagyta az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosítását, amelyben t...
Elképesztő lépés: Orbánék visszavonták a saját javaslatukat az egyszer használatos műanyagok betiltásáról
Az Európai Unió 2021-től betiltja az olyan könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyagokat mint például a műanyag fül...
100 milliós számlát küldött a kormánynak László Imre, hogy fizessek ki a járványra költött költségeket
A DK azt mondja, hogy csökkent a COVID-osztályokon dolgozók bére. A párt szerint viszont nem csökkenteni, hanem megduplázni kellene az egészs...
Kásler szerint csúsztatás, hogy ki kellett üríteni az ágyakat
A miniszter a Demokratának adott interjúban elmondta, hogy szerinte az ellenzék csak azért támadja, mert komoly érdeksérelmeket okozó átalak...
Az Orbán-kormány haláltánca
Egy településtől csak akkor lehet elvenni területet, ha azt a lakosság helyi népszavazáson jóváhagyta – indokolja Bajor Tibor egyetemi okta...
Újabb elvándorlási hullám érheti el Magyarországot
Bár a tendencia javul, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente még mindig mintegy húszezer magyar dönt úgy, hogy külföldön fog...
Semjén törvényjavaslata: Gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról…
Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárít...
Osztrák lap: Orbán nem rendeletekkel, hanem parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
A bécsi Der Standard röviden kommentárjálta a hétvégi bejelentéssel kapcsolatban, hogy Budapesten is újraindult az élet, és hogy a magyar ve...
A járvány miatt 20-30 %-kal is csökkenhetett az ápolók bére, az 1000 Ft-ot sem éri el az egy órára jutó nettó bérük
Apasztja a járvány az ápolói béreket - írja a Népszava. A lap szerint sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése a járvány elleni ...
Támogatják Orbánék, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a M...
36,5 milliárdot költ a kormány határon túli gazdaságfejlesztésre
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a ga...
Bayer Zsolt: Ezeket börtönbe kéne zárni vagy agyon kellene lőni...
Ismét remek elmélkedést tett közzé blogján Bayer Zsolt. A lovagkereszttel is kitüntetett publicistát most éppen az háborította fel, hogy a...
Gazdaságvédelem: 82 milliárd megy Mészáros Lőrincnek
Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt ...
Maga a fideszes polgármester jelentette fel a gyulai aktivistát rémhírterjesztésért
Múlthét szerdán közel tucatnyi rendőr tartott házkutatást rémhírterjesztés gyanúja miatt a Momentum tagjaként ismert ellenzéki hangadón...
MSZP: A tűzijátékra szánt pénzt költse védekezésre a kormány
A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és szociális támogatásokra fordítsa a kormány inkább a nagyszabású augusztus 20-i...
Amerikai elemző: Orbán mindig is igen ravasz volt, tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
Már megint Orbán Viktor nevet a végén, mivel tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit. Erre figyelmeztet Közép-Európa egyik legjobb amerikai...
Koncz Zsuzsa: A rendőrautó a ház előtt sem újdonság
Lehetséges, hogy újra olyan korban élünk, amikor a jelbeszédnek kell dominálnia? És itt most utalok azokra az emberekre, akiket a héten elvitt...
Ferge Zsuzsa: A kormányt egyáltalán nem érdeklik a szegények
A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja egész életében a hazai szegénység felszámolásáért küzdött. Társadal...
Feljelentette magát rémhírterjesztésért Bencsik János
Bencsik János független országgyűlési képviselő a közelmúltban jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyen egy egészségügyi dolgozóval b...
Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását
Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdas...
Orbán Pintér Sándorra bízta az egészségügy átvilágítását
Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magy...
Névvel vállalja egy aneszteziológus, hogy a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
Egy Facebook-posztban most névvel is vállalja Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, hogy a koronavírus elleni véd...
Ujhelyi: Ebből komoly balhé lesz a Fideszen belül
A szocialista EP-képviselő nyílt levelében azt írja, hogy a Fidesz EP-képviselői is megszavazták a héten azt a parlamenti jelentést, amely ...
DrMáriás utolsó vacsoráján Orbán kézmosással váltja meg a világot
Feltűnik körülötte Mága Zoltán, Mészáros Lőrinc, Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump is. Az utolsó vacsora a járvány megállítása el...
Ahogy pályázott, még aznap megkapta a tao-százmiliókat a felcsúti csapat
Egy december közepi törvénymódosítással élve a felcsúti focialapítvány az önrészt megspórolva száz százalékban TAO-támogatásból, va...
Orbán Viktor kőkeményen nekiment a Kúriának
Csipkelődős hangulatban ébredt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, legalábbis szokásos rádióinterjújában Karácsony Gergely főpolg...
Milliárdok mennek el atlétikai stadionokra és kézilabdára, közben az önkormányzatoktól pedig pénzt von el a kormány
Mint a Magyar Közlönyből megtudhattuk, a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsoló...
Fontos a stabilitás: Ezért is szór szét a kormány 1,2 milliárdot néhány Fidesz-barát településnek
A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbesz...
Elutazott az országból Orbán Viktor
Orbán Viktor Belgrádba utazott, ahol a reptéren, az érkezéséről videó is készült. A felvételen őt kivéve még a díszsorfalban álló ka...
1,9 milliárdot ad a kormány az atlétikai stadionra, a kézilabdára 1,3 milliárdot
A csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg az új támogatási számok. Ebből kiderült, a kormány 1 998 039 107 forintot különít el a Nem...
Magyar György kiborult Orbán kormányára: Milyen világ ez?
Öt rendőr vonult ki két autóval – rémhírterjesztés miatt – Gyulán, egy mozgássérült emberhez, aki egy Facebook bejegyzéshez fűzött k...
Tízmillió forintot kap minden NBI-es focicsapat a játékosok vírustesztelésére
A Magyar Labdarúgó-szövetség besegít a focicsapatoknak a koronavírus-tesztelés költségeinek előteremtésébe. Az MLSZ május elején dönt...
Drónvideót készült Mészáros Lőrinc bicskei magántaváról és nyaralójáról
Mészáros Lőrinc egyik cége 2014-ben vette meg a Bicske melletti területet. „A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelül...
Szintet lépett az Orbán-kormány: Új módot találtak az önkormányzatok kisemmizésére
Minden öt milliárd forint feletti beruházás területét és adóbevételeit elvonhatja a településektől a kormány egy törvényjavaslat szerin...
Állami Számvevőszék elnöke: Takarítsanak meg a családok
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2021-es költségvetésnek három szempontot kell követnie: célra tartás, rugalmasság és tart...
Bige: Nem fogok sorbaállni azért, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
Egy régóta folyó ügyről van szó, amely teljesen alaptalan – így reagált az ügyészség vádemelésére Bige László a 168 Órának. A...
1 milliárdot csoportosít át a kormány egyházi örökségvédelemre a veszélyhelyzetre hivatkozva
Eddig úgy tűnt, hogy a kormány rendkívül fontosnak tartja a magyarországi nemzetiségek anyagi támogatását, ehhez képest a szerda este közz...
Az oligarchákat gazdagítja a Vajna-örökség
Az eladott cégek ugyanis az offshore Cinergi Pictures-ben végződtek, így a tranzakciók részletei követhetetlenek. Andy Vajna tavaly januárjá...
Nekimentek Orbánnak az EP-ben: "Orbán a vírus elleni harcot az ellenzék elleni harccá változtatta"
A Magyarországról szóló EP-vita kapcsán posztolt ismét a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. Beszámolt arról, hogy a n...
Kocsis Máté: Pikó egy balfácán, elkótyavetyélte a pénzt
A járványhelyzet nem a durva politikai viták ideje, de láthatóan ezt Pikó András, a VIII. kerület polgármestere másképp gondolja. Ezt Kocsi...
DK: A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?
A Demokratikus Koalíció az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában akarja meghallgatni Pintér Sándor belügyminisztert és Var...
Karácsony: Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell
Karácsony Gergely főpolgármester ma Facebook-bejegyzésében arról beszélt: a kormányhivatal döntéséért valakinek felelnie kell. A főpolg...
Deutsch Tamás az EP-vitáról: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai ...
Válaszolt az EP: Varga Judit nem szólalhat fel Orbán helyett az Európai Parlamentben
Kizárólag az államfő vagy a kormányfő képviselheti a tagállamokat az Európai Parlamentben ( EP ) a vitákon, ezért Varga Judit igazságügyi...
Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek
Személyesen fejezte ki a csepeli mentősöknek köszönetét, tiszteletét és elismerését Németh Szilárd. A honvédelmi minisztérium államtitk...
Magyar Hang: Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok
Tucatszám szállították le a csak otthoni kezeléshez alkalmas berendezéseket - kínai nyelvű menüvel. Valamit nagyon félreérthettek Orbán V...
Bayer: Ez lenne az Európai Unió? Ez a becstelen, idióta, lélek nélküli, akarattalan, gyáva, hazug f.stenger?
Bayer Zsolt ismét nagyot villantott a blogján. A szabadszájú publicistát az akasztotta ki, hogy az Európai Parlament elnöke David Sassoli hiva...
Orbán maga helyett Varga Juditot küldi az Európai Parlamentbe
Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányf...
Lezárult a vizsgálat: Nem a székesfehérvári kórház főigazgatója követte el azt, amiért kirúgta Kásler
Nem hibázott a vizsgálat szerint a kirúgott székesfehérvári kórházigazgató, Csernavölgyi István. A mulasztást éppen az a Reiber István o...
Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, amely számtalan önkormányzattól venné el az iparűzési adót
A Semjén Zsolt által jegyzett új törvényjavaslat kimondja: a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megta...
Felfüggesztett börtönt kapott gyermekpornográfia miatt a volt perui magyar nagykövet
Egy év, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint több mint félmilliós pénzbüntetésre ítélte gyermekpornográfia mia...
Brüsszelbe hívta Orbán Viktort az EP elnöke
Csütörtökön kerülhet az Európai Parlament elé a magyar felhatalmazási törvény és a jogállamiság helyzete. Csütörtök reggel 9 órára ...
Török Gábor: Kulcskérdés, mennyire hibáztatják majd az emberek a sorsuk rosszabbra fordulásáért a kormányt
A politológus interjújában beszélt a Fidesz válságkommunikációjáról, a kormány céljairól és arról, feladja-e a miniszterelnök nemzetk...
Kúria: ki kell fizetnie a kormánynak a kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak
A Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben kimondta, hogy az államnak összesen 99 millió forintos kártérítést kell fizetnie az elkülöní...
Tállai András: 600 milliárdot költött a kormány védekezésre
Százötvenezer kisvállalkozás, hatvanezer kisgyermekes család, több százezer vállalkozás mellett még többek között a hallgatók és a bank...
Demokratikus Koalíció: a kormány a járványhelyzet kellős közepén is átverte az egészségügyi dolgozókat
"A kormány a járvány kezdetén azt ígérte, hogy 500 ezer forintos jutalmat fog adni a kórházi dolgozóknak. Azóta több, mint egy hónap telt ...
A BRFK elé kerül az Országos Vérellátó Szolgálat állítólagos plazmabiznisze
A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, hogy Vadai Ágnes az Országos Vérellátó Szolgálat szerződéséről kérdezett. "„...írás...
Tarlós összevonná a MÁV-ot és a Volánbuszt, bezárná a libegőt
Budapest előző főpolgármestere szerint bezárható a libegő, elhagyható a fogaskerekű. „Most lenne megfelelő alkalom sietve összevonni a M...
Sajátosan értelmezi a kormány a gazdaságvédelmet: Erzsébet-táborokra, állami cégekre megy a közpénz,
Sajátosan értelmezi a kormány a gazdaságvédelmet: Erzsébet-táborokra, állami cégekre megy a közpénz, de jutott propagandára is. A kormán...
Bod Péter Ákos: Politikai színjáték, hogy minden héten összeül a parlament, a lényeges döntések már nem ott születnek
Bod Péter Ákos szerint csak színjáték, hogy összeül a parlament. Orbán Viktor kormányfő egy kis hezitálás után hamar ráérzett a járv...
350 millióba kerül évente a köztévések külseje
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA, vagyis a közmédia) 350 millió forint értékben kötött keretszerződést egy évr...
Soros: A magyar parlament jelenleg csak azért ülésezik, hogy automatikusan jóváhagyja Orbán rendeleteit
Soros György magyar származású amerikai üzletember a koronavírus-járvány hatásairól beszélt egy interjúban, amely a Project Syndicate-en j...
Sorra nyitnak Mészáros bezárt szállodái
Újranyitja május 15-én két szállodáját az Nészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. turisztikai divíziójához tartozó Hunguest Hotels, a t...
Nem kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat, ami különadót vetett volna ki a NER-oligarchák vagyonára
Kedden tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely szerint azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel...
Olyan házból jár munkába Rogán, amit állami megbízásokon Mészárosékkal osztozó cég építtetett
Új otthonra találhatott Rogán Antal, de mielőtt bemutatjuk az új menedéket, kezdjük egy gyors visszatekintéssel. Rogán Antal tavaly költö...
Hollik István: Budapest vezetése egyszerűen nem készítette fel megfelelően saját idősotthonait a járványra
A koronavírus-járványban minden hatodik elhunyt fővárosi fenntartású idősotthonból került ki - hangsúlyozta a Fidesz kommunikációs igazga...
A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre
Amíg egy szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt – olvasható a Világgazdas...
Nem engedik felszólalni Varga Juditot az EP-vitában
Az Európai Parlament (EP) a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett a koronavírus-járvány közepén, amikor n...
Újabb felmérés: Egyre jobban szeretik a magyarok a Fideszt
A Fidesz tartja megnövekedett népszerűségét, a kormánypártok támogatottsága 70 százalék fölött stabilizálódott a koronavírus-járvány...
A Soros-ösztöndíjas Kovács Zoltán szerint Soros Györgynek semmi se szent
Soros Györgynek semmi se szent, ha politikai haszonszerzésről van szó - hangsúlyozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelő...
Szijjártó Péter csalódott mert támadják Magyarországot
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levelet küldött a dán, a finn, az izlandi, a norvég és a svéd külügyminiszternek az Eu...
"Hozzám egyetlen ilyen jelzés sem érkezett" - Kásler nem tudja, hogy hány beteg halt meg
Az év érintett időszakában kevesebben haltak meg, mint korábban hosszú éveken keresztül - mondta Kásler Miklós a parlamentben. Az EMMI minis...
Elképesztő körülmények a Korányiban: A szemétkukában, hideg vízben volt kénytelen fürdeni egy koronagyanús beteg (videók)
Egészen elképesztő élményekről számolt be a 444-nek egy beteg, akit koronavírus-gyanús tünetekkel utaltak be pénteken, május 8-án a Korá...
Friss kormányhatározat: Majdnem 300 millióval támogatjuk a nyíregyházi focicsapat új edzőközpontjának építését
Egy friss kormányhatározat szerint a beruházásnak 2021. június 30-ig meg kell valósulnia. A nyíregyházi focicsapat új edzőközpontjának é...
A kormányszóvivő értette félre az aktuális kijárási korlátozásokat
Remekül sikerült kommunikálnia a kormánynak az aktuális, igen zavaros kijárási szabályok mibenlétét. A múlt héten döntött úgy a kormán...
Müller szerint járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa
Magyarország célja, hogy - hasonlóan a legtöbb területhez - önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - hangoztatta az emberi erőforrások...
Még a versenyhivatal sem szólhat bele: kormányközeli üzletemberek állami pénzből vásárolhatnak fel bajba jutott cégeket
Az ügyletekbe még a versenyhivatal sem szólhat bele. Jelentős könnyítést kaptak a cégfelvásárlásra készülő közvetlen, vagy közvetette...
Soros György adományából biztosítanak ingyenes koronavírustesztet a ferencvárosi időseknek
Ingyenes koronavírus szűrést biztosít a ferencvárosi önkormányzat a kerületi tünetmentes 65 év felettieknek, illetve azoknak a betegkontakto...
Hatvan új légvédelmi rakétát vehet Magyarország
Hatvan megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta "esetleges eladását" hagyta jóvá az amerikai külügyminisztérium. Az Egyesült Államo...
Gyurta Dániel 1,5 millió Ft értékben adományozott szájmaszkot a kórházaknak
1000 darab maszkot adományozott a Heim Pál Gyermekkórháznak Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó és Nagy Gábor, a SzerszamKell.hu online barká...
Álhírterjesztés miatt öt európai nagykövetet rendelt be Szijjártó
“Ne gondolja magáról se a dán, se az izlandi, se a finn, se a norvég, se a svéd külügyminiszter, hogy jobban tudja a magyaroknál, hogy mi a ...
A Tiltott Csíki sört gyártó székelyföldi cég vezetőjének is diplomaútlevele van
Lénárd András, a Tiltott Csíki Sört gyártó székelyföldi cég vezetőjének másik érdekeltsége 1,7 milliárd forintnyi támogatást kap ma...
Nem lesz támogatás: Újabb elvonásra készülhet Budapest
A járványra hivatkozva nem fizetné ki idén a buszvásárlásra ígért támogatást a kabinet – tudta meg a Népszava. Ezzel hitelfelvétebe haj...
Népszava: Titkolják a csalásokat, pedig a családi vállalkozások elől lopják el a pénzt
Magyar állami tisztviselők uniós pénzlenyúlásait is bírálja egy európai parlamenti jelentés. Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek véde...
Varga Judit szerint a nők iránti tiszteletét fejezte ki a nőket számmal emlegető Kövér László
Meglehetősen erős interjút adott a Magyar Nemzetnek, meglehetősen erős kijelentésekkel Varga Judit igazságügyi miniszter. Kövér Lászlóról...
Orbánék a közmunkával és a katonasággal orvosolnák a munkanélküliséget
Eddig 161-ezer ember fordult a kormányhoz munkanélküli segélyért. Bár egy héttel ezelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Híra...
Dávid Ferenc közgazdász: Sem nyugdíjprémium, sem nyugdíjkiegészítés nem lesz
Dávid Ferenc arról is beszélt, hogy a 2,7 millió nyugdíjas eddig egy fillért nem kapott sem a nyugdíjbiztosítási alapból, sem a gazdaságvé...
Elszálltak az árak: A nyugdíjasok a legnagyobb vesztesei a brutális drágulásnak
Elszálltak az élelmiszerárak, 4,1 százalékos inflációt mértek az idősek kosara szerint. Ahogy arra számítani lehetett, a nyugdíjasokat na...
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
 
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
 
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
 
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
 
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
 
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
 
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
 
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
 
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
 
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
 
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
 
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
 
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
 
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
 
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
 
Megszavazták: minden adatunkra ráláthatnak a nemzetbiztonsági szervek
 
Elképesztő lépés: Orbánék visszavonták a saját javaslatukat az egyszer használatos műanyagok betiltásáról
 
100 milliós számlát küldött a kormánynak László Imre, hogy fizessek ki a járványra költött költségeket
 
Kásler szerint csúsztatás, hogy ki kellett üríteni az ágyakat
 
Az Orbán-kormány haláltánca
 
Újabb elvándorlási hullám érheti el Magyarországot
 
Semjén törvényjavaslata: Gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról…
 
Osztrák lap: Orbán nem rendeletekkel, hanem parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
 
A járvány miatt 20-30 %-kal is csökkenhetett az ápolók bére, az 1000 Ft-ot sem éri el az egy órára jutó nettó bérük
 
Támogatják Orbánék, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
 
36,5 milliárdot költ a kormány határon túli gazdaságfejlesztésre
 
Bayer Zsolt: Ezeket börtönbe kéne zárni vagy agyon kellene lőni...
 
Gazdaságvédelem: 82 milliárd megy Mészáros Lőrincnek
 
Maga a fideszes polgármester jelentette fel a gyulai aktivistát rémhírterjesztésért
 
MSZP: A tűzijátékra szánt pénzt költse védekezésre a kormány
 
Amerikai elemző: Orbán mindig is igen ravasz volt, tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
 
Koncz Zsuzsa: A rendőrautó a ház előtt sem újdonság
 
Ferge Zsuzsa: A kormányt egyáltalán nem érdeklik a szegények
 
Feljelentette magát rémhírterjesztésért Bencsik János
 
Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását
 
Orbán Pintér Sándorra bízta az egészségügy átvilágítását
 
Névvel vállalja egy aneszteziológus, hogy a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
 
Ujhelyi: Ebből komoly balhé lesz a Fideszen belül
 
DrMáriás utolsó vacsoráján Orbán kézmosással váltja meg a világot
 
Ahogy pályázott, még aznap megkapta a tao-százmiliókat a felcsúti csapat
 
Orbán Viktor kőkeményen nekiment a Kúriának
 
Milliárdok mennek el atlétikai stadionokra és kézilabdára, közben az önkormányzatoktól pedig pénzt von el a kormány
 
Fontos a stabilitás: Ezért is szór szét a kormány 1,2 milliárdot néhány Fidesz-barát településnek
 
Elutazott az országból Orbán Viktor
 
1,9 milliárdot ad a kormány az atlétikai stadionra, a kézilabdára 1,3 milliárdot
 
Magyar György kiborult Orbán kormányára: Milyen világ ez?
 
Tízmillió forintot kap minden NBI-es focicsapat a játékosok vírustesztelésére
 
Drónvideót készült Mészáros Lőrinc bicskei magántaváról és nyaralójáról
 
Szintet lépett az Orbán-kormány: Új módot találtak az önkormányzatok kisemmizésére
 
Állami Számvevőszék elnöke: Takarítsanak meg a családok
 
Bige: Nem fogok sorbaállni azért, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
 
1 milliárdot csoportosít át a kormány egyházi örökségvédelemre a veszélyhelyzetre hivatkozva
 
Az oligarchákat gazdagítja a Vajna-örökség
 
Nekimentek Orbánnak az EP-ben: "Orbán a vírus elleni harcot az ellenzék elleni harccá változtatta"
 
Kocsis Máté: Pikó egy balfácán, elkótyavetyélte a pénzt
 
DK: A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?
 
Karácsony: Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell
 
Deutsch Tamás az EP-vitáról: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
 
Válaszolt az EP: Varga Judit nem szólalhat fel Orbán helyett az Európai Parlamentben
 
Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek
 
Magyar Hang: Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok
 
Bayer: Ez lenne az Európai Unió? Ez a becstelen, idióta, lélek nélküli, akarattalan, gyáva, hazug f.stenger?
 
Orbán maga helyett Varga Juditot küldi az Európai Parlamentbe
 
Lezárult a vizsgálat: Nem a székesfehérvári kórház főigazgatója követte el azt, amiért kirúgta Kásler
 
Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, amely számtalan önkormányzattól venné el az iparűzési adót
 
Felfüggesztett börtönt kapott gyermekpornográfia miatt a volt perui magyar nagykövet
 
Brüsszelbe hívta Orbán Viktort az EP elnöke
 
Török Gábor: Kulcskérdés, mennyire hibáztatják majd az emberek a sorsuk rosszabbra fordulásáért a kormányt
 
Kúria: ki kell fizetnie a kormánynak a kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak
 
Tállai András: 600 milliárdot költött a kormány védekezésre
 
Demokratikus Koalíció: a kormány a járványhelyzet kellős közepén is átverte az egészségügyi dolgozókat
 
A BRFK elé kerül az Országos Vérellátó Szolgálat állítólagos plazmabiznisze
 
Tarlós összevonná a MÁV-ot és a Volánbuszt, bezárná a libegőt
 
Sajátosan értelmezi a kormány a gazdaságvédelmet: Erzsébet-táborokra, állami cégekre megy a közpénz,
 
Bod Péter Ákos: Politikai színjáték, hogy minden héten összeül a parlament, a lényeges döntések már nem ott születnek
 
350 millióba kerül évente a köztévések külseje
 
Soros: A magyar parlament jelenleg csak azért ülésezik, hogy automatikusan jóváhagyja Orbán rendeleteit
 
Sorra nyitnak Mészáros bezárt szállodái
 
Nem kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat, ami különadót vetett volna ki a NER-oligarchák vagyonára
 
Olyan házból jár munkába Rogán, amit állami megbízásokon Mészárosékkal osztozó cég építtetett
 
Hollik István: Budapest vezetése egyszerűen nem készítette fel megfelelően saját idősotthonait a járványra
 
A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre
 
Nem engedik felszólalni Varga Juditot az EP-vitában
 
Újabb felmérés: Egyre jobban szeretik a magyarok a Fideszt
 
A Soros-ösztöndíjas Kovács Zoltán szerint Soros Györgynek semmi se szent
 
Szijjártó Péter csalódott mert támadják Magyarországot
 
"Hozzám egyetlen ilyen jelzés sem érkezett" - Kásler nem tudja, hogy hány beteg halt meg
 
Elképesztő körülmények a Korányiban: A szemétkukában, hideg vízben volt kénytelen fürdeni egy koronagyanús beteg (videók)
 
Friss kormányhatározat: Majdnem 300 millióval támogatjuk a nyíregyházi focicsapat új edzőközpontjának építését
 
A kormányszóvivő értette félre az aktuális kijárási korlátozásokat
 
Müller szerint járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa
 
Még a versenyhivatal sem szólhat bele: kormányközeli üzletemberek állami pénzből vásárolhatnak fel bajba jutott cégeket
 
Soros György adományából biztosítanak ingyenes koronavírustesztet a ferencvárosi időseknek
 
Hatvan új légvédelmi rakétát vehet Magyarország
 
Gyurta Dániel 1,5 millió Ft értékben adományozott szájmaszkot a kórházaknak
 
Álhírterjesztés miatt öt európai nagykövetet rendelt be Szijjártó
 
A Tiltott Csíki sört gyártó székelyföldi cég vezetőjének is diplomaútlevele van
 
Nem lesz támogatás: Újabb elvonásra készülhet Budapest
 
Népszava: Titkolják a csalásokat, pedig a családi vállalkozások elől lopják el a pénzt
 
Varga Judit szerint a nők iránti tiszteletét fejezte ki a nőket számmal emlegető Kövér László
 
2019-2020 - minden jog fenntartva - Impresszum / adatkezelés