UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Déri Tibor: A cél az orbáni torzítások felszámolása!
Igazán sikeres „bevándorló”, mondhatnánk a tizenegy éve Újpesten élõ momentumos polgármesterrõl, Déri Tiborról. A harmincnégy éves tanárember az egyesült ellenzék közös polgármesterjelöltjeként indult, s dinamikus kampányával meglepetésre legyõzte a megdönthetetlennek látszó Wintermantel Zsoltot, a Fidesz nyolc éve regnáló polgármesterét. Wintermantel a polgármesteri címet a húsz évig egyeduralkodó Dercze Tamástól örökölte. Újpest a kerület baloldali szavazóbázisa ellenére „nem jobboldali” polgármestert még nem választott. A szövetségesek a hályogkovács biztonságával vágtak a nagy kalandba. Mérés, mozgósítási lista nem volt, a plakátok is szerényebbek voltak. De Wintermantel érezhette a vészt, választás elõtt soha ennyi nyugdíjaskrumplit nem osztott. De az ellenzék fõvárosi menetelése az újpesti Fideszt is elsodorta. Az egyesült ellenzék az összes egyéni mandátumot elhódította.

– Ha hat párt, egyesület áll össze egyetlen grandiózus választási tömbbe, hogy zajlik egy közösségi kampány? Ki ad bele pénzt, munkát, ki adja pusztán a nevét?

– Ez önmagában is meglepetés volt. A magáét mindenki beletette, nekifeszült, aki a csapatban volt.

– A tavalyi országgyûlési választások után zajlott az ellenzék „Mi vagyunk a többség” jelszóval kísért tüntetéssorozata. Mintha akkor ébredtek volna fel. Kiderül, hogy a „többség”, ha nem tudja magát megszervezni, szánalmas kisebbség lesz. Ezt persze elõre is látni lehetett.

– Ez sajnos így van. De Újpesten akkor is az ellenzék gyõzött. Még aznap telefonáltam a többieknek: gyerekek, jöjjünk össze, nézzük meg, tudunk-e valami tenni. A helyi politika nem ideológiák harca. Hat helyi szervezetrõl volt szó, az MSZP-rõl, a DK-ról, a Momentumról, az LMP-rõl, a Párbeszédrõl és a Jobbikról. Májusban zajlott az uniós választás. Bár a Momentum nem szerepelt rosszul, összességében katasztrofális eredményt hozott. Az ellenzék mélyponton volt.

– A renitens KDNP-st, Szalma Botondot ön javasolta. Szalma családi okból visszakozott.

– Gyõzni kellett. Más választásunk nem volt. Akkor kezdtünk gondolkodni, hogy megtaláljuk az ellenzék arcát, nyerõ emberét. Két-három névben gondolkodtunk. És végül engem választottak.

– Amikor láttam, milyen fiatal, külsõre szinte még kamasz, azt hittem, szükségmegoldás született. Egy fiatal tanár sokat nem veszíthet. Tapasztalatot talán nyerhet.

– Hogy miért én kerültem képbe, tegnap, a közgyûlés alakuló ülése után pár korty bor mellett beszéltük meg. Két név maradt a táblán, én és a szocialisták elsõ embere, Trippon Norbert. Õ maga engem javasolt, és így az a döntés született, hogy induljak el én. Az szólt mellettem, hogy lepjük meg az ellenfelet, hogy bár viszonylag ismeretlen vagyok, nem tudnak betámadni. Nincs vagyonom, nincsenek cégeim, van gyönyörû feleségem, három kisgyerekem és egy kutyám. Tizenegy éve élünk a kerületben, kilenc éve vettünk itt lakást, azóta szól ide a lakcímkártyám, jog szerint is újpesti vagyok.

– Nem hátrány-e a történelmi (pontosabban irodalomtörténeti) név?

– Nem. Én pontos i-vel írom a nevemet. Valamelyik távoli felmenõm a felvidéken magyarosított Dérire. Az emberek tréfásan kérdezik: csak nem az író?

– A városházán kihaltak a folyosók. Negyven ember függesztette fel a munkát, s egy részük már fel is mondott. Ez a Fidesz búcsúajándéka.

– Indokaikat nem ismerjük pontosan. A gyõztes választás után hallottuk, a jegyzõ saját hatáskörben felajánlotta a lehetõséget a dolgozóknak, közös megegyezéssel, elõnyös feltételek mellett távozhatnak. Vissza nem térõ alkalom volt.

– Félnek? Nem hiszem, hogy önnek túlságosan veszett híre lett volna. Lényegében nincs politikai múltja.

– De a távozók elõnyös feltételekkel távozhatnak. Õszinte leszek: szerintem ez egy lehetõség, amit megadott nekünk a sors. Ugyanakkor azt sem feltételezzük, hogy a távozók nem voltak kiváló emberek. Hétfõn pedig új korszak kezdõdik.

– Ne szaladjunk annyira elõre. Újpest olyan hely, ahol fontos a lokalitás, a helyi beágyazottság. Dercze Tamásról lehetett tudni, hogy helyiborozó-tulajdonos. Mindig a kerület közismert alakja volt. Önrõl az ellenkampányban azt tudták összehozni, hogy újonc. Nem ismerik az újpestiek.

– A választókat, úgy látszik, nem zavarta. Korábban nem voltam a politika része. Tavaly Heves megyében momentumos színekben indultam, de bevallom, ott ejtõernyõs voltam.

– Valaha pedig fideszes szavazó volt. Ahogy mondta, „kiábrándult fideszes szavazó”. Milyen egy kiábrándult szavazó?

– 2014 körül, amikor már tapinthatók voltak a Fidesz uralmi törekvései, éreztem, ha most nem teszünk valamit, elõbb-utóbb arra ébredünk, hogy Magyarország kiürül, kivándorolnak a legtehetségesebb honfitársaink, köztük a barátaim. Az egyetemi csoporttársaim zöme már külföldön dolgozik. Az emberekben van kalandvágy, ha fiatal vagy, világot akarsz látni. De benne van az is, hogy a saját világában, mondjuk Újpesten akar élni. Ezen változtatni kell.

– Vidékrõl költözött a fõvárosba. Honnan?

– Füzesabonyban jártam iskolába, Egerben, a Szilágyi gimnáziumban érettségiztem, a Debreceni Egyetemen végeztem földrajz–környezettan szakon, majd megújuló energetikus oklevelet is szereztem.

– Mi volt a rossz a leváltott Wintermantel-féle vezetésben? Most kezdtek igazán ingatlanügyekkel, nagy dobásokkal foglalkozni?

– A polgármesteri jelölést azzal vállaltam el, hogy mindent felderítünk, mindent megnézünk és nyilvánosságra is hozunk. Ezt minden szövetséges párt elfogadta. Ha 2010 elõtti ügyeket találunk, azokkal is kijövünk. Közel két éve intenzíven foglalkozom Újpest ügyeivel, nyilvános testületi ülésekre jártam. Ebben az idõben jöttek ki az Ady Endre Mûvelõdési Ház elidegenítésének ügyével. Nem az a fõ probléma, hogy eladták (gond persze az is), hanem hogy ezt a telket is átminõsítették. Ez, úgy látszik, már tipikus fideszes betegség. (Lásd Gyõr városa és az Audi ügyét, vagy Ferencvárost.) Újpest elesne egy telektõl, ahol remek új dolgot lehetne létrehozni. Tegnap kaptam felhatalmazást az új testülettõl, hogy ebben az ügyben gyorsan lépjek. A kerület centrumában ne épüljenek hatalmas, zsíros vállalkozói hasznot hozó társasházak. Maradjon közösségi tér.

– Mikor érezte elõször, hogy nyerhet is? Hogy valami megmozdult a levegõben?

– A záró kampányhéten, tényleg csak akkor. Az már igazi diadalmenet volt. A kampány sajátos dinamikája ez. Igaz, a fõváros is jól állt. De ezt hetek kemény munkája alapozta meg. Órára, napra lebontva tizenháromszor szórtuk be a kerületet.

– Mást nem nagyon tehettek. Sajtójuk nem volt. Ön is akar majd krumplit osztani?

– Nézze, a hagyományokat tiszteletben kell tartani… De kétségtelen, nem túl erkölcsös ilyesmit a választások elõtti hétre tenni.

– Mélyrõl indultak, magasra jutottak.

– Amikor úgy döntöttünk, hogy Szalma Botond legyen a jelölt, csináltunk egy közvélemény-kutatást. Borzalmas eredmény jött ki.

– Mi a Fidesz legyõzésének titka?

Újpesten a Fidesznek van egy körülhatárolható, stabil bázisa. Elég magas, de nem tudják meghaladni. Tizennyolcezer szavazatot kapott Wintermantel, és ezt mindig megkapta. Zsinórban kétszer így volt. A mi célunk a húszezer szavazat volt. Igyekeztünk. Ennyi a titok.

– Ön is fog lila-fehér sálban, szurkolói kolomppal pózolni?

– Túlzás lenne. Szeretem a focit, járok néha meccsre is, de nem túl gyakran. Végül is családapa vagyok.

– Három gyerek a mai világban nagycsaládnak számít. Az pedig költséges mulatság.

– Én a versenyszférából jöttem, környezetvédelmi diplomával el tudtam boldogulni.

– Tegnapig. Mert néhány órája ön a polgármester.

– Nem tagnapig. (Interjúnk a múlt héten készült – a szerk.) A cégemmel (egy osztrák–magyar vállalkozással) már korábban szerzõdést bontottam. Egy választási kampányt csak teljes koncentrációval lehet végigcsinálni.

– Azt mondják az elemzõk, hogy ebben a kampányban született meg az új politikai entitás, az úgynevezett „ellenzéki szavazó”, aki lehet bal-, lehet jobboldali, egyetlen célja van, a monolit kormányhatalom megbontása. A gyõzelem nem pártok érdeme, az új ellenzéki szavazó döntése. Õk döntöttek, szinte kapacitálás nélkül. A kampány nem is érdekelte õket. Mást nem vártak önöktõl, csak hogy legalább erre a kis idõre hallgassanak, ne zavarják õket, engedjék magukat megválasztani.

– Azért a pártoknak is meg kellett érteniük, hogy a Fidesz által kreált választási törvény szerint csak egy jelölt állhat szembe egy jelölttel. Ez sajnos hosszú, kínos folyamat volt. Ráment egy évtized.

– A döntõ mozzanat most következik. Fenn kell az egységet tartani. Orbán nyilván mindent megtesz, hogy megbontsa.

– Az idõ sürget. Közeledik 2022. Az a kérdés, hogy amit Újpesten megcsináltunk, képesek vagyunk-e Debrecenben, Püspökladányban, Békéscsabán vagy Nagykanizsán megismételni. Százhat egyedi megállapodást kell kötni. Ha valóban azt szeretnénk, hogy új rendszerváltás legyen, ezt az egységet fenn kell tartani.

– De jönnek a szürke hétköznapok. Az emberek vetélkednek, a szövetségesek összevesznek. A sajtó is mûködik, az ellenfelek sem tétlenkednek. Most ünnep volt, de a szövetségesek gondolatban már távolodnak.

– Ez már politika.

– És ön politikus.

– Kétségtelen. Nem mondhatom, hogy jó szándékú résztvevõ, civil megfigyelõ vagyok. A végsõ cél egy új választási rendszer megalkotása, az orbáni torzítások felszámolása. Ehhez kell majd a minimumterv, egy átmeneti, leszûkített program, amelynek elsõ célja a demokrácia helyreállítása. És ehhez kétharmad kell. Csak akkor lesz kétharmadunk, ha a Fidesz által kreált választási rendszerhez alkalmazkodunk.

– Kétharmaddal a kétharmad ellen.

– Nincs más út. Legkésõbb jövõ év végéig egyezségre kell jutni, különben megint jön a kapkodás. Legalább másfél év kell ahhoz, hogy a kiválasztott képviselõjelölt a választókörzetét rendesen letalpalja. Ezt nem lehet megspórolni.

– Mennyiben segítette önöket az országos mocsok, a kampány, amelynek drámai végkifejlete az a bizonyos videó volt?

– A Borkai-videó – legyen bármilyen szaftos a botrány – semmi újat nem mondott. Mindig tudtuk, hogy lényegét tekintve a rendszer így mûködik. Ha a Fidesz erre keni a vereségét, rosszul jár.

– Volt közös, pártok feletti ünneplés a kerületben?

– Varju Lászlónak van egy Europa Corner nevû bérleménye a Templom utcában, ott gyûltünk össze. Több százan is lehettünk. Volt, aki el sem hitte, volt, aki sírt. Magyarországon jellemzõen a nyugdíjas nemzedék politizál, Újpesten lassan megjelennek a fiatalok is. A Momentumnak is hatvan tagja van. Irodánk még nincs, de aktívak vagyunk, összejárunk, beszélgetünk, szervezzük a közös munkát. A Momentumban az a jó, hogy eltérõ módon gondolkodó emberek találkoznak. Együtt tudunk dolgozni a jobbikosokkal, de megértetjük magunkat Varju Lászlóval, Hajdu Lászlóval is.

– Maga a polgármester sejtette, hogy közeleg a vész?

– Végig biztos volt a gyõzelemben, valóban nem készültek erre. Nekik persze voltak méréseik, nekünk semmink. Mentünk elõre, mint a nyomtató ló. Az utolsó héten megérzéseim voltak: ha most nem nyerünk, sohasem nyerünk. Pesszimista becslésem az volt, hogy tizenegy körzetet elhozunk, az optimista tizenkettõ volt, s úgy gondoltam, ha összejön a tizenkettõ, bukhat a polgármester is.

– Nyilván tudja, az elégtétel, a bosszú nem késhet.

– Orbán mirajtunk nem tud bosszút állni. Akkor százezer újpestin kellene bosszút állnia. Ez dölyfösség, ostobaság, nagyzolás. Ha beváltja a pénzügyi fenyegetéseit, az végleg hazavágja õket. Egyúttal azt is jelenti, hogy a fõváros számukra 2022-re kivetítve is elveszett.

– Ön optimista. A NAV máris rászállt a Momentumra. Nehéz idõk jönnek.

– Szánalmas. Sajnos tudjuk, hogy erre minden ellenzéki párt számíthat. A Momentum kétszeresen is.

– Nem lehet, hogy a Fidesz öreges párt lett? A Momentum ma az egykori Fidesz? És mi lett a ’89-es Fideszbõl?

– A fiataloknak ma a Momentum a trendi. De az idõsebbek is bizalommal fordulna felénk. Fontosnak tartom, hogy az elsõ szavazók nagy része már ma is momentum szavazó.

– A politikában nemcsak a tiszta szándék számít, de mint tudja, „ügyesnek” is kell lenni. Dörzsöltnek, körmönfontnak. Felkészült arra, hogy a politika nem csak a tisztesség terepe? Hogy nem árt óvatosnak lenni?

– Tegnap tartottam a székfoglaló beszédemet. Abban azt mondtam, elsõrendû feladat, hogy megváltoztassuk a politikáról alkotott képet. A politika számomra nem a hatalomról, hanem az emberrõl, az ember szabadságáról szól. Nem mi vagyunk a középpontban, hanem az újpestiek.

– Mi lesz a helyi sajtóval? Karácsony Gergely elsõ megjegyzése a Lokál sorsát érintette.

– Újpesten mûködik egy Újpesti Sajtó Kft. Ebben a pillanatban a Fidesz szócsöve. A választás elõtti utolsó megjelent lapszám tömény kampány volt. Mi kiegyensúlyozott, mindenkit megszólaltató közéleti lapot akarunk az újpestiek kezébe adni. Ebben mindenki megjelenhet a Fidesztõl a legkisebb pártig.

– Meglátjuk. Azért az is kellene végre, hogy a kerületnek gondos, szerethetõ polgármestere legyen.

– Bízom ebben. Ki más bízzon, ha én nem?

Forrás: 168 Óra
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kiderült miért utalt 2018-ban milliárdokat Székelyföldnek az Orbán kormány
Kimagaslóan magas Orbán Viktor támogatottsága a székelyek körében
400 magyar rendőr csapott le egyszerre! - óriási razzia
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
A beruházó levélben értesítette őket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot Ez az a lakópark, amely, bár már évek óta lakják, papíron nem is létezik A veresegyházi lakóparkban a ...
  
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Kiderült, hogy a vezető egyben tulajdonosa a berendezések üzembehelyezésével megbízott cégnek Közleménye szerint a hvg360 cikkéből értesült a lélegeztetőgépeket beszerző OTT-ONE Nyrt...
  
Szökött rabot keres az egész ország
A Bács-Kiskun megyei Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik - alacsony biztonsági besorolású fogvatartottja - munkavégzés közben engedély nélkül távozott szombaton...
  
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Pénteken fogadta el az Országgyűlés a lex PMFC-t A pécsi profi futball újjáépítsét lehetővé tevő törvényt Bánki Erik nyújtotta be A Nemzeti Sport mai számából már az derül ki, ho...
  
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
Súlyos vadászbaleset történt Nagybörzsönyben pénteken, értesült a 444 helyi forrásokból, a hírt a település polgármestere is megerősítette Úgy tudjuk, egy vadászatra érkezett ...
  
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
A fiatal anyuka nem kertel: Instagram-oldalán osztotta meg követőivel, hogy első gyermeke megszületését követően hamarosan újabbat vállalna 11 éves párjával A Noizz-on is írtunk arról ...
  
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Razziát tartott a rendőrség Siófokon 646 főt igazoltattak, közülük öt főt állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja (garázdaság és lopás), illetőleg szabálysértési ...
  
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia Egy pénzügyminisztériumi levélből tudhatja meg a nagyvilág, hogy mi volt a legfontosabb szempon...
  
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
A nagydorogi rendőrséghez április elején futott be egy feljelentés amiatt, hogy valaki 2020 március 28 és március 30 között megbontotta a Tolna megyei – Paks közelében található – ez...
  
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Az RTL Klub híradója szerint a beruházó levélben értesítette a lakóparkóban élőket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot Ez az a lakópark, amely bár már évek óta lakják, papír...
  
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
40 tóparti településből mindössze 20 biztosít szabadstrandot Egy DK-s törvénymódosítási javaslat feltornázná ezt a számot "A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet parti településein – ha a...
  
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Ha a kézfertőtlenítő folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz Ezért semmiképpen se hagyjuk azt az autóban ebben a melegben - figyelmeztet az Innovációs ...
  
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint muszáj lenne megerősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be az egyetemekre Idén a tanári, ápolói szakokra jelentkeztek a l...
  
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
A VII kerületi, több mint száz fős társasházban, ahol Péter lakik, már messziről érezni lehetett, hogy itt valami bűzlik Közvetlenül a lakás előtt már öklendezni kezdtem a tömény sz...
  
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Kilenc magas blokkházat, köztük a bennük élő háromezer lakót zárták el a külvilágtól az ausztráliai Melbourne-ben, miután a városban váratlanul megemelkedett a fertőzések száma, a ...
  
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Óriási a felháborodos a Velencei-tó partján, Gárdonyban - számolt be róla az RTL Klub A tónál nemrég újították fel a partfalat, a munkák befejeztével a szabadstrandot kordonnal keríte...
  
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Alakreform programom RÓLAD szól, aki megtisztel bizalmával, és edzőtársának fogad! Én hiszek benned, segítek abban, hogy tudatos és következetes munkával elérd a célod! Ezt az oldalt én...
  
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Stefano Bottoni nemzetközileg elismert történész és közszereplő könyvet szentelt Orbán Viktor politikai karrierjének, amelyben a 2010 után Magyarországon kiépült társadalmi rendszer ala...
  
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Három külföldit tartóztattak fel Tompánál a rendőrök Tompa Közúti Határátkelőhelyen – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek jelzése alapján – a rendőrök 2020 július ...
  
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Balatonfüred közelében bukott fel egy nagy katamarán, amelyen hat személy tartózkodott, de szerencsére senki sem sérült meg Az Index olvasója készített látványos képet szombat délután...
  
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmaz...
  
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Drasztikusan visszaesett az idén az eladott új autók száma Németországban az autógyártókat tömörítő Verband der Automobilindustrie (VDA) érdekvédelmi szervezet szerint, írja a Zeit A s...
  
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegkorlát nélkül adhatunk támogatást azoknak a magyarországi vállalatoknak, melyek ugyan veszt...
  
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
84 százalék ment a kormánymédiához, közpénzből Az állami hirdetési pénzek 84 százaléka köt ki a kormánypárthoz közeli cégeknél - derül ki a Kantar Hungary adataiból, amelyeket a G...
  
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Még mindig sok a rossz minőségű közút, de kevesebb A Magyar Közút Zrt hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége egy év alatt - írja a Napihu A teljes közúthálózat...
  
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
A függetlenség napjára írt üdvözletében várja a jövőbeli közös munkát Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Donald Trump amerikai elnököt az Egyesült Államok szövets...
  
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Megnövekedett a határátlépés és a várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának elterelésére kell számítani a 42-es főúton Hajdú-Bihar megyében...
  
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
A Népszava írt arról, járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Magyarországra A lap információi szerint így még annál is t...
  
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
Rekordszámú, 182 új beteget jelentettek az elmúlt 20 órában Bulgáriában, ahol így 5497-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte szombaton a bolgár egészségügyi minisztéri...
  
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
A rendőrség honlapján jelent meg a hír, hogy szombaton 9 óra körül érkezett bejelentés az Újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálattól, hogy Budapest IV kerületében, egy pa...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Déri Tibor: A cél az orbáni torzítások felszámolása!
Igazán sikeres „bevándorló”, mondhatnánk a tizenegy éve Újpesten élõ momentumos polgármesterrõl, Déri Tiborról. A harmincnégy éves tanárember az egyesült ellenzék közös polgármesterjelöltjeként indult, s dinamikus kampányával meglepetésre legyõzte a megdönthetetlennek látszó Wintermantel Zsoltot, a Fidesz nyolc éve regnáló polgármesterét. Wintermantel a polgármesteri címet a húsz évig egyeduralkodó Dercze Tamástól örökölte. Újpest a kerület baloldali szavazóbázisa ellenére „nem jobboldali” polgármestert még nem választott. A szövetségesek a hályogkovács biztonságával vágtak a nagy kalandba. Mérés, mozgósítási lista nem volt, a plakátok is szerényebbek voltak. De Wintermantel érezhette a vészt, választás elõtt soha ennyi nyugdíjaskrumplit nem osztott. De az ellenzék fõvárosi menetelése az újpesti Fideszt is elsodorta. Az egyesült ellenzék az összes egyéni mandátumot elhódította.

– Ha hat párt, egyesület áll össze egyetlen grandiózus választási tömbbe, hogy zajlik egy közösségi kampány? Ki ad bele pénzt, munkát, ki adja pusztán a nevét?

– Ez önmagában is meglepetés volt. A magáét mindenki beletette, nekifeszült, aki a csapatban volt.

– A tavalyi országgyûlési választások után zajlott az ellenzék „Mi vagyunk a többség” jelszóval kísért tüntetéssorozata. Mintha akkor ébredtek volna fel. Kiderül, hogy a „többség”, ha nem tudja magát megszervezni, szánalmas kisebbség lesz. Ezt persze elõre is látni lehetett.

– Ez sajnos így van. De Újpesten akkor is az ellenzék gyõzött. Még aznap telefonáltam a többieknek: gyerekek, jöjjünk össze, nézzük meg, tudunk-e valami tenni. A helyi politika nem ideológiák harca. Hat helyi szervezetrõl volt szó, az MSZP-rõl, a DK-ról, a Momentumról, az LMP-rõl, a Párbeszédrõl és a Jobbikról. Májusban zajlott az uniós választás. Bár a Momentum nem szerepelt rosszul, összességében katasztrofális eredményt hozott. Az ellenzék mélyponton volt.

– A renitens KDNP-st, Szalma Botondot ön javasolta. Szalma családi okból visszakozott.

– Gyõzni kellett. Más választásunk nem volt. Akkor kezdtünk gondolkodni, hogy megtaláljuk az ellenzék arcát, nyerõ emberét. Két-három névben gondolkodtunk. És végül engem választottak.

– Amikor láttam, milyen fiatal, külsõre szinte még kamasz, azt hittem, szükségmegoldás született. Egy fiatal tanár sokat nem veszíthet. Tapasztalatot talán nyerhet.

– Hogy miért én kerültem képbe, tegnap, a közgyûlés alakuló ülése után pár korty bor mellett beszéltük meg. Két név maradt a táblán, én és a szocialisták elsõ embere, Trippon Norbert. Õ maga engem javasolt, és így az a döntés született, hogy induljak el én. Az szólt mellettem, hogy lepjük meg az ellenfelet, hogy bár viszonylag ismeretlen vagyok, nem tudnak betámadni. Nincs vagyonom, nincsenek cégeim, van gyönyörû feleségem, három kisgyerekem és egy kutyám. Tizenegy éve élünk a kerületben, kilenc éve vettünk itt lakást, azóta szól ide a lakcímkártyám, jog szerint is újpesti vagyok.

– Nem hátrány-e a történelmi (pontosabban irodalomtörténeti) név?

– Nem. Én pontos i-vel írom a nevemet. Valamelyik távoli felmenõm a felvidéken magyarosított Dérire. Az emberek tréfásan kérdezik: csak nem az író?

– A városházán kihaltak a folyosók. Negyven ember függesztette fel a munkát, s egy részük már fel is mondott. Ez a Fidesz búcsúajándéka.

– Indokaikat nem ismerjük pontosan. A gyõztes választás után hallottuk, a jegyzõ saját hatáskörben felajánlotta a lehetõséget a dolgozóknak, közös megegyezéssel, elõnyös feltételek mellett távozhatnak. Vissza nem térõ alkalom volt.

– Félnek? Nem hiszem, hogy önnek túlságosan veszett híre lett volna. Lényegében nincs politikai múltja.

– De a távozók elõnyös feltételekkel távozhatnak. Õszinte leszek: szerintem ez egy lehetõség, amit megadott nekünk a sors. Ugyanakkor azt sem feltételezzük, hogy a távozók nem voltak kiváló emberek. Hétfõn pedig új korszak kezdõdik.

– Ne szaladjunk annyira elõre. Újpest olyan hely, ahol fontos a lokalitás, a helyi beágyazottság. Dercze Tamásról lehetett tudni, hogy helyiborozó-tulajdonos. Mindig a kerület közismert alakja volt. Önrõl az ellenkampányban azt tudták összehozni, hogy újonc. Nem ismerik az újpestiek.

– A választókat, úgy látszik, nem zavarta. Korábban nem voltam a politika része. Tavaly Heves megyében momentumos színekben indultam, de bevallom, ott ejtõernyõs voltam.

– Valaha pedig fideszes szavazó volt. Ahogy mondta, „kiábrándult fideszes szavazó”. Milyen egy kiábrándult szavazó?

– 2014 körül, amikor már tapinthatók voltak a Fidesz uralmi törekvései, éreztem, ha most nem teszünk valamit, elõbb-utóbb arra ébredünk, hogy Magyarország kiürül, kivándorolnak a legtehetségesebb honfitársaink, köztük a barátaim. Az egyetemi csoporttársaim zöme már külföldön dolgozik. Az emberekben van kalandvágy, ha fiatal vagy, világot akarsz látni. De benne van az is, hogy a saját világában, mondjuk Újpesten akar élni. Ezen változtatni kell.

– Vidékrõl költözött a fõvárosba. Honnan?

– Füzesabonyban jártam iskolába, Egerben, a Szilágyi gimnáziumban érettségiztem, a Debreceni Egyetemen végeztem földrajz–környezettan szakon, majd megújuló energetikus oklevelet is szereztem.

– Mi volt a rossz a leváltott Wintermantel-féle vezetésben? Most kezdtek igazán ingatlanügyekkel, nagy dobásokkal foglalkozni?

– A polgármesteri jelölést azzal vállaltam el, hogy mindent felderítünk, mindent megnézünk és nyilvánosságra is hozunk. Ezt minden szövetséges párt elfogadta. Ha 2010 elõtti ügyeket találunk, azokkal is kijövünk. Közel két éve intenzíven foglalkozom Újpest ügyeivel, nyilvános testületi ülésekre jártam. Ebben az idõben jöttek ki az Ady Endre Mûvelõdési Ház elidegenítésének ügyével. Nem az a fõ probléma, hogy eladták (gond persze az is), hanem hogy ezt a telket is átminõsítették. Ez, úgy látszik, már tipikus fideszes betegség. (Lásd Gyõr városa és az Audi ügyét, vagy Ferencvárost.) Újpest elesne egy telektõl, ahol remek új dolgot lehetne létrehozni. Tegnap kaptam felhatalmazást az új testülettõl, hogy ebben az ügyben gyorsan lépjek. A kerület centrumában ne épüljenek hatalmas, zsíros vállalkozói hasznot hozó társasházak. Maradjon közösségi tér.

– Mikor érezte elõször, hogy nyerhet is? Hogy valami megmozdult a levegõben?

– A záró kampányhéten, tényleg csak akkor. Az már igazi diadalmenet volt. A kampány sajátos dinamikája ez. Igaz, a fõváros is jól állt. De ezt hetek kemény munkája alapozta meg. Órára, napra lebontva tizenháromszor szórtuk be a kerületet.

– Mást nem nagyon tehettek. Sajtójuk nem volt. Ön is akar majd krumplit osztani?

– Nézze, a hagyományokat tiszteletben kell tartani… De kétségtelen, nem túl erkölcsös ilyesmit a választások elõtti hétre tenni.

– Mélyrõl indultak, magasra jutottak.

– Amikor úgy döntöttünk, hogy Szalma Botond legyen a jelölt, csináltunk egy közvélemény-kutatást. Borzalmas eredmény jött ki.

– Mi a Fidesz legyõzésének titka?

Újpesten a Fidesznek van egy körülhatárolható, stabil bázisa. Elég magas, de nem tudják meghaladni. Tizennyolcezer szavazatot kapott Wintermantel, és ezt mindig megkapta. Zsinórban kétszer így volt. A mi célunk a húszezer szavazat volt. Igyekeztünk. Ennyi a titok.

– Ön is fog lila-fehér sálban, szurkolói kolomppal pózolni?

– Túlzás lenne. Szeretem a focit, járok néha meccsre is, de nem túl gyakran. Végül is családapa vagyok.

– Három gyerek a mai világban nagycsaládnak számít. Az pedig költséges mulatság.

– Én a versenyszférából jöttem, környezetvédelmi diplomával el tudtam boldogulni.

– Tegnapig. Mert néhány órája ön a polgármester.

– Nem tagnapig. (Interjúnk a múlt héten készült – a szerk.) A cégemmel (egy osztrák–magyar vállalkozással) már korábban szerzõdést bontottam. Egy választási kampányt csak teljes koncentrációval lehet végigcsinálni.

– Azt mondják az elemzõk, hogy ebben a kampányban született meg az új politikai entitás, az úgynevezett „ellenzéki szavazó”, aki lehet bal-, lehet jobboldali, egyetlen célja van, a monolit kormányhatalom megbontása. A gyõzelem nem pártok érdeme, az új ellenzéki szavazó döntése. Õk döntöttek, szinte kapacitálás nélkül. A kampány nem is érdekelte õket. Mást nem vártak önöktõl, csak hogy legalább erre a kis idõre hallgassanak, ne zavarják õket, engedjék magukat megválasztani.

– Azért a pártoknak is meg kellett érteniük, hogy a Fidesz által kreált választási törvény szerint csak egy jelölt állhat szembe egy jelölttel. Ez sajnos hosszú, kínos folyamat volt. Ráment egy évtized.

– A döntõ mozzanat most következik. Fenn kell az egységet tartani. Orbán nyilván mindent megtesz, hogy megbontsa.

– Az idõ sürget. Közeledik 2022. Az a kérdés, hogy amit Újpesten megcsináltunk, képesek vagyunk-e Debrecenben, Püspökladányban, Békéscsabán vagy Nagykanizsán megismételni. Százhat egyedi megállapodást kell kötni. Ha valóban azt szeretnénk, hogy új rendszerváltás legyen, ezt az egységet fenn kell tartani.

– De jönnek a szürke hétköznapok. Az emberek vetélkednek, a szövetségesek összevesznek. A sajtó is mûködik, az ellenfelek sem tétlenkednek. Most ünnep volt, de a szövetségesek gondolatban már távolodnak.

– Ez már politika.

– És ön politikus.

– Kétségtelen. Nem mondhatom, hogy jó szándékú résztvevõ, civil megfigyelõ vagyok. A végsõ cél egy új választási rendszer megalkotása, az orbáni torzítások felszámolása. Ehhez kell majd a minimumterv, egy átmeneti, leszûkített program, amelynek elsõ célja a demokrácia helyreállítása. És ehhez kétharmad kell. Csak akkor lesz kétharmadunk, ha a Fidesz által kreált választási rendszerhez alkalmazkodunk.

– Kétharmaddal a kétharmad ellen.

– Nincs más út. Legkésõbb jövõ év végéig egyezségre kell jutni, különben megint jön a kapkodás. Legalább másfél év kell ahhoz, hogy a kiválasztott képviselõjelölt a választókörzetét rendesen letalpalja. Ezt nem lehet megspórolni.

– Mennyiben segítette önöket az országos mocsok, a kampány, amelynek drámai végkifejlete az a bizonyos videó volt?

– A Borkai-videó – legyen bármilyen szaftos a botrány – semmi újat nem mondott. Mindig tudtuk, hogy lényegét tekintve a rendszer így mûködik. Ha a Fidesz erre keni a vereségét, rosszul jár.

– Volt közös, pártok feletti ünneplés a kerületben?

– Varju Lászlónak van egy Europa Corner nevû bérleménye a Templom utcában, ott gyûltünk össze. Több százan is lehettünk. Volt, aki el sem hitte, volt, aki sírt. Magyarországon jellemzõen a nyugdíjas nemzedék politizál, Újpesten lassan megjelennek a fiatalok is. A Momentumnak is hatvan tagja van. Irodánk még nincs, de aktívak vagyunk, összejárunk, beszélgetünk, szervezzük a közös munkát. A Momentumban az a jó, hogy eltérõ módon gondolkodó emberek találkoznak. Együtt tudunk dolgozni a jobbikosokkal, de megértetjük magunkat Varju Lászlóval, Hajdu Lászlóval is.

– Maga a polgármester sejtette, hogy közeleg a vész?

– Végig biztos volt a gyõzelemben, valóban nem készültek erre. Nekik persze voltak méréseik, nekünk semmink. Mentünk elõre, mint a nyomtató ló. Az utolsó héten megérzéseim voltak: ha most nem nyerünk, sohasem nyerünk. Pesszimista becslésem az volt, hogy tizenegy körzetet elhozunk, az optimista tizenkettõ volt, s úgy gondoltam, ha összejön a tizenkettõ, bukhat a polgármester is.

– Nyilván tudja, az elégtétel, a bosszú nem késhet.

– Orbán mirajtunk nem tud bosszút állni. Akkor százezer újpestin kellene bosszút állnia. Ez dölyfösség, ostobaság, nagyzolás. Ha beváltja a pénzügyi fenyegetéseit, az végleg hazavágja õket. Egyúttal azt is jelenti, hogy a fõváros számukra 2022-re kivetítve is elveszett.

– Ön optimista. A NAV máris rászállt a Momentumra. Nehéz idõk jönnek.

– Szánalmas. Sajnos tudjuk, hogy erre minden ellenzéki párt számíthat. A Momentum kétszeresen is.

– Nem lehet, hogy a Fidesz öreges párt lett? A Momentum ma az egykori Fidesz? És mi lett a ’89-es Fideszbõl?

– A fiataloknak ma a Momentum a trendi. De az idõsebbek is bizalommal fordulna felénk. Fontosnak tartom, hogy az elsõ szavazók nagy része már ma is momentum szavazó.

– A politikában nemcsak a tiszta szándék számít, de mint tudja, „ügyesnek” is kell lenni. Dörzsöltnek, körmönfontnak. Felkészült arra, hogy a politika nem csak a tisztesség terepe? Hogy nem árt óvatosnak lenni?

– Tegnap tartottam a székfoglaló beszédemet. Abban azt mondtam, elsõrendû feladat, hogy megváltoztassuk a politikáról alkotott képet. A politika számomra nem a hatalomról, hanem az emberrõl, az ember szabadságáról szól. Nem mi vagyunk a középpontban, hanem az újpestiek.

– Mi lesz a helyi sajtóval? Karácsony Gergely elsõ megjegyzése a Lokál sorsát érintette.

– Újpesten mûködik egy Újpesti Sajtó Kft. Ebben a pillanatban a Fidesz szócsöve. A választás elõtti utolsó megjelent lapszám tömény kampány volt. Mi kiegyensúlyozott, mindenkit megszólaltató közéleti lapot akarunk az újpestiek kezébe adni. Ebben mindenki megjelenhet a Fidesztõl a legkisebb pártig.

– Meglátjuk. Azért az is kellene végre, hogy a kerületnek gondos, szerethetõ polgármestere legyen.

– Bízom ebben. Ki más bízzon, ha én nem?

Forrás: 168 Óra
Kiderült miért utalt 2018-ban milliárdokat Székelyföldnek az Orbán kormány
Kimagaslóan magas Orbán Viktor támogatottsága a székelyek körében
400 magyar rendőr csapott le egyszerre! - óriási razzia
Bejött a kánikula, lezárták a szabadstrandot
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Szökött rabot keres az egész ország
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
Valami készül: Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben
Mindenki Szijjártó reggeli bejelentéséről beszél
2017 óta a TEK védi Orbán és Polt közeli családtagjait is
Mindenki a Nagykanizsa mellett talált gabonakörökről beszél
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
Nem válaszoltak a parlamentben a kisvárdai lówellness-központtal kapcsolatban
Népszava: ötmilliárdba került a kínai légihíd, a vásárlás pedig 300 milliárd volt.
Botrány: Laptopokat loptak az Európai Parlamentből
Karácsony: megüzenték nekem fideszesek, hogy vonuljak vissza a belpolitikából
Hollik fenyegetésétől hangos a sajtó: szerencsétlenkedésről beszél
Az Ugandának nyújtott magyar segítség: három év alatt 5 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás
Kiderült miért utalt 2018-ban milliárdokat Székelyföldnek az Orbán kormány
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum