Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
„Orbánnak és Babišnak rácsok mögött a helye”
Kifütyülte több tucat tüntető vasárnap este a felújított prágai Állami Operaház ünnepélyes átadására
érkező Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Az Átlátszó kiderítette, hogy kik szervezték a gerillaakciót és beszéltünk a csoport szóvivőjével is.

Orbán Viktor Csehországba utazik a prágai Állami Operaház ünnepélyes átadó eseményére – írtam meg múlt hét pénteken a magyarországi sajtóban először a Dotoho Facebook oldalán. A hír nem keltett különösebb feltűnést Magyarországon.

A kedélyes protokoláris esemény aztán váratlan fordulatot vett vasárnap este nyolc óra körül, amikor a magyar kormányfő kiszállt az egykori prágai Új Német Színház, később a cseh Állami Operaház felújított épülete előtt.

Az Euronews tudósítása szerint az akcióra a szervezők nem számítottak és a magasrangú magyarországi vendéget több tucat Európa-párti tüntető hangos füttykoncerttel fogadta.

Az Átlátszó megtudta, hogy a jól megszervezett gerillaakció mögött a „Pulse of Europe” páneurópai identitásért kiálló, 2016-ban Frankfurtban elindított németországi polgári kezdeményezés csehországi csoportja állt.

A csoport zárt körben megosztott meghívója szerint az akció kifejezetten Orbán Viktor magyar miniszterelnök csehországi látogatása ellen irányult.

„Kedves európai aktivisták, mutassuk meg akcióképességünket és szolidaritásunkat a magyarok mellett, egyben kezdjük meg 2020-as aktivitásunkat Európában. Vasárnap ünnepélyesen is átadják a prágai Állami Operaházat, a meghívott vendégek között pedig mint VIP (különlegesen fontos személy) vendégként ott lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is! Tartozunk annyival Európának és magunknak is, hogy megmutatjuk, Prága nem látja szívesen Orbánt. Találkozunk vasárnap 18 órakor a ló alatt!!!” – állt az Orbána v Praze nechceme – Nem akarjuk Orbánt Prágában elnevezésű zárt körű Facebook esemény leírásában.

(Megjegyzem, a politikai hangulatú felhívás végén felbukkanó, és kissé a szövegből kilógó kifejezés, miszerint a “ló alatt” kellene a becses társaságnak találkozni a prágai Vencel-tér északi részén található Szent Vencel lovas szobrát jelöli.)

A cseh sajtó beszámolója alapján nagyjából 30 ember demonstrált a prágai Állami Operaház bejáratánál. Több transzparenst is a magasba tartottak a cseh és később a magyar miniszterelnök érkezésekor.

„Orbánnak és Babišnak a rácsok mögött a helye”, „Orbán és Babiš, Magyarország és Csehország nem a zsebetek”, „Viktators out! Make the EU safe for democracy!”, „Orbán megöli a demokráciát”

Az esemény után az európai aktivista csoport rövid cseh és angol nyelvű szöveggel és fényképekkel számolt be a Facebookon az eseményről.

„2020 január 5-én a Pulse of Europe, a Kaputin és a Lázadók elnevezésű aktivista csoportok közös akciót hajtottak végre a prágai Állami Operaház ünnepélyes átadására meghívott Orbán Viktor látogatása alkalmából. A tüntetésnek több oka van: maga a tény, hogy ezen a rendezvényen a magyar fasiszta diktátor részt vesz, a cseh miniszterelnök és Orbán között megvalósuló politikai szövetség, illetve e két politikus közös politikája. Nem szeretjük a nacionalizmust, az autoriter rezsimeket, a liberalizmus elutasítását, illetve Putyin és Kína szervilis kiszolgálását.”

Megkerestem a gerilla akció szervezőjét, akitől azt kérdeztem meg, miért gondolták ilyen fontosnak a tiltakozás megszervezését a magyar kormányfő látogatása idején.

„Orbán urat nagyon veszélyes és ijesztő populistának, autoriter politikusnak tartjuk. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon teljesen leépítette a demokráciát, folyamatosan nacionalista és populista ideológiai kampányt folytat a liberalizmus ellen, amivel természetesen nem értünk egyet. Orbán migrációs politikája is undorító, ezért az Európai Unió egyik kártevőjének tartjuk. Ezen kívül Orbán kínaiakkal és az oroszokkal folytatott együttműködése is zavar minket,” – nyilatkozta Tomasz Peszyński a csoport cseh és lengyel kulturális hátterű európai aktivistája és csehországi szóvivője az Átlátszónak.

A szóvivő hozzátette, hogy demonstrációval szolidaritásukat is szerették volna kifejezni az olyan liberális és demokratikus érzelmű magyarokkal, akik szembeszállnak Orbánnal. Mint cseh állampolgár fontosnak tartotta kiemelni, hogy a spontán tiltakozó akció egyúttal elhatárolódás is a cseh és a magyar kormányfő barátságától és szövetségétől. “Szeretnénk a magyarok tudtára adni, hogy a csehek határozottan nem osztják Babiš csodálatát Orbán felé, hiszen egész Európa tudja már, hogy mindketten visszaéltek az Európai Uniós támogatásokkal.

A csehek számára Babiš és Orbán is közönséges hazudozó és bűnöző.”

Az Átlátszó megjegyzésére, miszerint mit üzen az Orbánék által csaknem teljesen megsemmisített magyar civil társadalomnak Prágából, Peszyński így válaszolt:

„Nem gondolom, hogy a magyar civil társadalom megsemmisült volna, önök rendelkeznek olyan progresszív politikai pártokkal, amelyek nemrég képesek voltak elhódítani Orbánék elől Budapestet és több magyarországi nagyvárost. Mindez a fejlemény nagyon reményteljes. Magyarországon az embereknek jobban kellene támogatni a demokratikus pártokat. Csehországi élményeim alapján mondom, ezt pedig kifejezetten a civil aktivizmusra értem, hogy olyan utakat kell keresni, amely során minél több állampolgárt be tudunk kötni aktivitásainkba” – nyilatkozta Peszyński, aki olyan hosszútávú projektek felépítését ajánlotta, mint a csehországi Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet.

Peszyński végül hangsúlyozta, hogy a magyaroknak folyamatosan és nyilvánosan támogatásukról kellene biztosítani az EU mélyebb integrációját és szorosabb együttműködését, akár olyan szervezetek formájában, mint az övék. „Jó ötletnek tartanám a közös pénznem, az euró bevezetésének követelését is, mivel a pozitív projektek mindig felhívják az állampolgárok figyelmét” – tette hozzá. A Pulse of Europe páneurópai akcionista csoport cseh szóvivője végül megkért, hogy mindenképp írjam meg, szervezetük szívesen együttműködik magyar civil szervezetekkel is, de jelenleg nincs Magyarországról partnerük, ezért várják azok jelentkezését, akik szeretnének együttműködni velük.

Mint az ismert, múlt vasárnap, január 5-án adták át három év rekonstrukciós munkálatok után, a cseh Állami Opera épületét Prágában. Csehország leghíresebb operaházának felújítási ünnepét napra pontosan az épület 132 évvel ezelőtti hivatalos átadása napján tartották. Az egyik legszebb európai operaháznak tartott épület eredetileg 1888-ban épült, mint Új Német Színház. Az utolsó nagyobb felújításokat az épületben az 1960-as, 1970-es években végezték.

A rendezvényen a meghívás ellenére nem vett részt Angela Merkel német kancellár, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ugyanakkor ott volt kisebbik lányával Prágában a megnyitó ünnepségen.

A prágai Állami Operaház épületét még 2017 márciusában kezdték felújítani. Az eredetileg 900 millió cseh koronáért tervezett felújítási munkálatok költsége végül 1,3 milliárd koronára (cca. 16 milliárd forint) emelkedett a légkondicionáló berendezés miatt.

Az esemény vendégei a vasárnapi hivatalos átadó ünnepségen a cseh filmrendező Alice Nellis által összeállított „Állami Opera a változó időben (1888-2018)” című műsort tekinthet meg a németországi Karl-Heinz Steffens karmester vezetésével. A program bontása ezen a linken megtekinthető.

Érdekesség, hogy a magyar Állami Operaház felújítás miatt jelenleg is zárva, és a Dotoho információi szerint egyelőre nincs konkrét időpont a munkálatok befejezésére. Meg nem erősített információink szerint még minimum másfél évig zárva lesz az épület. A budapesti munkálatokat eredetileg 6-7 milliárd forintra tervezték, a jelenlegi kiadások 36 milliárd forint felett járnak és ez még nyilvánvalóan nem a felújítás végső összege. A felújítási munkálatokat Ókovács Szilveszter vezeti.

Írta: Bőtös Botond

Forrás: Átlátszó
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Eladó a magyar föld: Több mint 13 ezer földterületet kínál eladásra a minisztérium!
600.000 nyugdíjas a kilátástalanság határán!
Nem könnyítettek Orbánék a devizahitelesek problémáján!
Gyorsítaná a Néppárt a magyar kormány elleni eljárást!
Eladó a magyar föld: Több mint 13 ezer földterületet kínál eladásra a minisztérium!
600.000 nyugdíjas a kilátástalanság határán!
Nem könnyítettek Orbánék a devizahitelesek problémáján!
Lengyel László: Az Orbán-rendszer korrupt önkényuralom!
Felszólították Orbánékat, hogy kezdjék el az érdemi bértárgyalást!
Hatalmas árrobbanás: Egyre drágább az élet Magyarországon!
Kövér László (1989): Most pedig a Soros-alapítvány ösztöndíjából élek!
Bölcsek Tanácsa: Nincs okunk visszafogadni a Fideszt a Néppártba!
Elfogatóparancsot adtak ki, majd az éjszaka le is sittelték Orbán bűnöző haverját!
Most bajba kerülhet az Orbán-kormány: Ultimátumot kaptak a bérek miatt!
Döntött a Nemzeti Sportközpont: kirakják a Dagály fürdőből a gyógyulni vágyó betegeket!
Németh Péter: Orbán játékszerei vagyunk!
Felmérés: A magyarok fele nem hisz a választások tisztaságában!
Legalja: Fideszes lapban mosdatják a kegyetlen bujáki támadás elkövetőjét!
Így higgyél egy fideszesnek: Hazudott Pokorni, mégis elkezdték kivágni a kőriseket Normafán!
Orbán Ráhel volt tanárai is tiltakoznak az új NAT ellen!
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai tantervbe!
Adatok, merevlemezek tűntek el a pécsi önkormányzati sportcégnél!
Tovább bővült azon NER-kegyeltek köre: Több száz milliót kaptak a szálláshelyfejlesztés címén vagyonuk gyarapításhoz!
Mérhetetlen pusztítás a Tokaji borokból: A kormány szerint sikeres volt a 450 ezer mázsa szőlő megsemmisítése!
A kórházak helyett propagandára költenek Orbánék 150 milliárd Ft-ot!
Bevallották Orbánék: Kamu a nemzeti konzultáció!
Novák Katalin: Annyit szülhessenek a fiatalok, amennyit csak akarnak!
Palkovics László egy győri panellakást adott a Budai Várban lévő ingatlanért cserébe!
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta!
Embertelen vandálok: Szándékosan mérgezik a fákat Zamárdi egyik parkjában! Gázolajat öntöttek a tövükre!
Újabb remek hír Mészárosnak: A kormány 1,5 milliárddal megemeli a BMW építkezéseire szánt keretet!
Parancsnoki érdemrend keresztet kapott Novák!
Már majdnem összegyűlt Hadházy 2 milliós büntetése!
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében! (videó)
Bevallották: A Fidesz pártalapítványa is részt vett Orbán évértékelőjének szervezésében!
Gyurcsány: minden képviselő fordítsa ki a zsebét!
Kormánytámogatással hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Kiskorút ejtett teherbe a pöstyéni nőgyógyász, de a fiatal fiúkat is zaklatta!
Bakondi: 120 ezer migráns tart Magyarország felé!
Összefog az ellenzék: Közösen támadják meg a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon!
Majd 1,9 milliárd forint közpénzből üzemel idén a Puskás Aréna!
Titkolja a Honvédelmi Minisztérium, hogy ki engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt!
Egy tender, két győztes: Addig trükköztek, míg Széles Gábor cége is nyert!
Törvénytelenül viseltek egyenruhát a Honvédség vezetői Orbán évértékelőjén!
Máris törvényt alkotna a Fidesz a még meg sem tartott nemzeti konzultáció alapján!
MNB korábbi alelnöke: A miniszterelnök hazudik! Orbán szégyellhetné magát!
Lovagkeresztet kaptak Orbán kedvenc jordán szállodásai!
Évi 40 milliót költ az FKF egy teljesen üres épület őrzésére!
Szijjártó nagy bejelentése: Magyarország tagja az elitklubnak!
Hiába ítélték el jogerősen, még nem vonult börtönbe Orbán Viktor egykori kávépartnere!
Nem fizeti ki a raboknak megítélt pénzt az állam!
Szijjártó: Magyarország harmadik éve tagja az évi 100 milliárd euró fölötti exportra képes elitklubnak!
Másfél milliárd után csurran még 250 millió Mészároséknak a sédi csatornából!
Orbán elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét!
Ízekre szedték Orbán értékelőjét!
13 éves kislányát adta el egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért alkalmanként!
Nem akarják a kormánypárti képviselők, hogy tisztán lássunk a fóti gyermekotthon ügyében! (videó)
Orbán megfáradt Bástya elvtársat játszott az évértékelőn!
10 évre titkosították a pedofíliával vádolt nagykövet ügyében elhangzottakat!
Meghétszereződött a parlamenti képviselők vagyona!
47 ezer Ft-ot küldtek Orbánnak!
Döbbenet: Friss jogsival vitte halálba unokáit a nagymama!
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu