Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Orbán jogvégzett emberként azért tudhatná, hogy mit beszél!
Orbán semmibe venné az emberi jogi bíróság ítéleteit és az emberi jogok európai egyezményét, ha úgy
tenne, ahogy azt a múlt héten belebegtette. A kormányfő budapesti sajtótájékoztatóján azt fejtegette: „megsebezte" a magyar néplelket, hogy a bűnözőknek pénzt fizetnek, ha a fogva tartás körülményei nem megfelelőek. Ezért szerinte a továbbiakban egyetlen fillért sem kellene adni nekik. Ezt járja körbe Magyar György ügyvéd blogjának legfrissebb írásában, amely azt is megjegyzi: „kár, hogy azt sem tudja, mi a különbség az Európai Unió Bírósága és az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága között".

Belegondolt-e abba Orbán Viktor, hogy ha a magyar állam nem fizet, az elítéltek – hazai jogorvoslati lehetőség hiányában – továbbra is Strasbourghoz fordulnak majd? – teszi fel a kérdést Magyar György, aki szerint a kormányfő érdekes utalást is tett az „ügyvédek összekapaszkodására”, a „politikában is aktív” ügyvédek közreműködésére. Ha a miniszterelnök szerint, az elítélteknek egyetlen fillért se fizessünk, nem kell ide ügyvéd, hogy Strasbourgban megint szégyenpadra ültessék Magyarországot – szögezi le az ügyvéd a blogjában.

Azt is kibontja, hogy miért gondolja így. Mint írja, például azért, mert törvényben hirdettük ki az emberi jogok európai egyezményéhez történő csatlakozásunkat, amelyet semmibe vennénk, ha Orbán ötlete komoly lenne, s tényleg nem törődne azzal, hogy az Európa Tanács egyik fontos intézménye rendszerszintű problémákat állapított meg a büntetés-végrehajtás terén. Az egyezményből természetesen ki lehet lépni, de az egyet jelentene az EU-ból való távozásunkkal.

Más kérdés, hogy az emberek igazságérzete sokszor nem találkozik a bíróság – az elítéltek konkrét kártérítési ügyeiben a büntetés-végrehajtási bíró – által hozott döntésekkel. De a rendszer szerencsére nem így működik, jegyzi meg a blog, majd a kártérítéssel kapcsolatban rámutat: korántsem biztos, hogy a pénz az elítélt számláján landol, mert abból először ki kell fizetni az ítéletben esetleg kiszabott kártérítés, illetve tartásdíj összegét, s ha még marad belőle valamennyi, annyi jut az embertelen körülmények között fogva tartott személyeknek.

Akik valószínűleg egyre kevesebben lesznek, mert tavaly átadtak egy 470 főt befogadó új börtönt Kiskunhalason, és ez a belügyminiszter szerint csak a fejlesztések kezdete. Eközben pedig csökkent a fogva tartottak száma is: a büntetés-végrehajtás oldalán elérhető legfrissebb, 2018 decemberi adatok szerint, alig vannak többen 16 ezernél, míg pár éve 18 ezren voltak. Így a ténylegesen rendelkezésre álló férőhelyszámot már csak alig 11 százalékkal haladta meg a befogadottak száma.

Ez persze még mindig azt jelenti, hogy tízből egy rabnak nem nyújthatnak a nemzetközi normáknak megfelelő elhelyezést. Ennél viszont nagyobb számról van szó, mert ha egy cellát négy főre terveztek, s oda bedugnak egy ötödik embert, valamennyien kifogásolhatják, hogy nem áll rendelkezésükre a jogszabályban meghatározott legalább négy négyzetméternyi mozgástér.

Orbán állítása: az Európai Unió Bíróságának döntése értelmében vesznek el milliókat a magyar polgároktól, így emiatt konzultált az igazságügy-miniszterrel, hogy ezt a dolgot tegyék rendbe, és ne fizessenek, hanem nyissák újra ezt a kérdést, s vállalják a vitát.

A valóságban azonban: az EU bíróságának semmi köze nincs ehhez az ügyhöz, mert az elítéltek korábban csak a 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberi jogi bíróságához fordulhattak, amely a lehetetlen börtönviszonyok – alapvetően a túlzsúfoltság miatt – az emberi jogok európai egyezménye – kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmódot tiltó rendelkezése – alapján járt el, és marasztalta el sorozatosan a magyar államot.

Orbán állítása: nincs meghatározva, hogy mi a megfelelő elhelyezés.

Valójában azonban: a hatályos magyar jog szerint – nem kis részben a strasbourgi bíróság nyomására – a „zárkában vagy a lakóhelyiségben elhelyezhető létszámot úgy kell meghatározni, hogy minden elítéltre hat köbméter légtér és egyéni elhelyezés esetén legalább hat, közösen elhelyezett elítéltek esetén személyenként legalább négy négyzetméter élettér jusson”. Ebbe nem számít bele az illemhely és a mosdó által elfoglalt terület.

Orbán állítása: az Európai Unió Bíróságának döntése értelmében, milliókat vesznek el a magyar polgároktól.

Valójában azonban: miután az embertelen börtönviszonyok miatt, ezres nagyságrendben érkeztek az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz magyar panaszok, a strasbourgi fórum felszólítására 2017 januárja óta itthon intézik a fogva tartottak panaszait. A kártalanítás egy napra eső összege legalább 1200, de legfeljebb 1600 forint, és az igény benyújtásához elég egy, az interneten bárki számára elérhető formanyomtatvány kitöltése.

Orbánnak nem hangulatot kellene keltenie, s az ügyvédeket szapulnia, mert mindenkinek alkotmányos joga, hogy a büntetőeljárás bármely szakaszában védőt vegyen igénybe. Két más irányban is gondolkodhatna: tényleg költünk-e tízmilliárdokat új börtönökre – meg kártérítésre –, a másik lehetőség pedig a Btk. büntetési rendszerének átalakítása, mert pitiáner csirkefogót talán nem kellene bezárni, bőven vannak alternatív büntetési nemek.

Igaz, a társadalom igazságérzetével talán ez sem találkozna – szögezi le az írás, példaként hozva fel Mészáros Lőrinc elképesztő gazdagodását, ami szintén nem tetszik mindenkinek, bár ez Orbánt valamiért nem zavarja. „Pedig a kebelbarátja nem százmilliót tett munka nélkül zsebre, mint a szerencsétlen gyöngyöspatai romák – akiknek szintén jutott néhány becsmérlő megjegyzés, hiszen a szegregáció miatt megítélt kártérítésért nem dolgoztak meg, miközben a kormányfő keccsöl egész nap –, hanem százmilliárdokat.”

Az RTL Klub Híradójának az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Völner Pál már egy kicsit árnyalta a dolgot. Szerinte ugyanis nem arról van szó, hogy nem fogják kifizetni a már megítélt kártalanításokat. Völner szerint Orbán csak arra adott utasítást, hogy új szabályokat dolgozzanak ki, azaz, hogy: „új keretrendszert kell kialakítani”. Kérdés persze – jegyzi meg Magyar György –, hogy milyen új „keretrendszerre” gondolt az államtitkár, hiszen az egy fogva tartottra jutó négy négyzetméter gyakorlatilag kötelező elvárás az Európa Tanács valamennyi tagállamával szemben, és azon sem lehet vitatkozni, kimeríti-e az embertelen bánásmódot, ha a raboknak egy szűk, alig szellőző zárkában az illemhellyel egy légtérben kell tölteniük az időt – s adott esetben ott kell étkezniük is.

Forrás: Hírklikk
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Kenyérsütővel próbált meleget csinálni, kigyulladt a lakás és bennégett a kisfiú!
Titkolják a fizetéseket: 1,6 millió dolgozó kimarad a statisztikából!
Rendkívüli intézkedés Egerben a koronavírus miatt!
Több kórháznak is elfogyott a pénze!
Kenyérsütővel próbált meleget csinálni, kigyulladt a lakás és bennégett a kisfiú!
Titkolják a fizetéseket: 1,6 millió dolgozó kimarad a statisztikából!
Rendkívüli intézkedés Egerben a koronavírus miatt!
Székelyföldön egyenesen istenítik Orbánt!
Tarlós bekerült a MÁV igazgatóságába havi 300 ezerért!
Csendben emelte az Orbán-kormány az idősotthonok ellátási díját!
Országgyűlés alelnöke: A Fidesz egyik legnagyobb bűne a tömeges elvándorlás!
Baranyi Krisztina: Kocsis Máté hazudik!
Rogánnak nem futotta 50 milliárdból kisfilmet készíteni a koronavírusról, a DK megcsinálta! (videó)
Fidesz: a baloldal a bűnözők oldalán áll!
Bayer Zsolt uniós támogatásból szidhatja az Európai Uniót
Újabb 40 ezer fővel csökkent a magyarok száma!
Oxfordi akadémikus: Orbán 1,5 éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat!
Többet keresett a zsűri a Rogán-féle fotópályázaton, mint a díjazottak, és mindezt százmilliókért reklámozták!
Négyzetméterenként ötven fillérért bérel területet Kaposváron az alpolgármester-közeli cég!
Több részletben 450 millió Ft-ot kapott Havasi Balázs cége a Külügyminisztériumtól!
Megszavazta a Fidesz a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztését, amit korábban ők vezettek be!
Gyorsítaná a Néppárt a magyar kormány elleni eljárást!
Eladó a magyar föld: Több mint 13 ezer földterületet kínál eladásra a minisztérium!
600.000 nyugdíjas a kilátástalanság határán!
Nem könnyítettek Orbánék a devizahitelesek problémáján!
Lengyel László: Az Orbán-rendszer korrupt önkényuralom!
Felszólították Orbánékat, hogy kezdjék el az érdemi bértárgyalást!
Hatalmas árrobbanás: Egyre drágább az élet Magyarországon!
Kövér László (1989): Most pedig a Soros-alapítvány ösztöndíjából élek!
Bölcsek Tanácsa: Nincs okunk visszafogadni a Fideszt a Néppártba!
Elfogatóparancsot adtak ki, majd az éjszaka le is sittelték Orbán bűnöző haverját!
Most bajba kerülhet az Orbán-kormány: Ultimátumot kaptak a bérek miatt!
Döntött a Nemzeti Sportközpont: kirakják a Dagály fürdőből a gyógyulni vágyó betegeket!
Németh Péter: Orbán játékszerei vagyunk!
Felmérés: A magyarok fele nem hisz a választások tisztaságában!
Legalja: Fideszes lapban mosdatják a kegyetlen bujáki támadás elkövetőjét!
Így higgyél egy fideszesnek: Hazudott Pokorni, mégis elkezdték kivágni a kőriseket Normafán!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
A kórházak helyett propagandára költenek Orbánék 150 milliárd Ft-ot!
Bevallották Orbánék: Kamu a nemzeti konzultáció!
Novák Katalin: Annyit szülhessenek a fiatalok, amennyit csak akarnak!
Palkovics László egy győri panellakást adott a Budai Várban lévő ingatlanért cserébe!
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta!
Embertelen vandálok: Szándékosan mérgezik a fákat Zamárdi egyik parkjában! Gázolajat öntöttek a tövükre!
Újabb remek hír Mészárosnak: A kormány 1,5 milliárddal megemeli a BMW építkezéseire szánt keretet!
Parancsnoki érdemrend keresztet kapott Novák!
Már majdnem összegyűlt Hadházy 2 milliós büntetése!
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében! (videó)
Bevallották: A Fidesz pártalapítványa is részt vett Orbán évértékelőjének szervezésében!
Gyurcsány: minden képviselő fordítsa ki a zsebét!
Kormánytámogatással hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot!
Az éj leple alatt nyújtotta be a kormány a Lex Dézsit!
Illegális hulladéklerakót működtet a komlói önkormányzat!
Magyar tisztséghez juttatott Orbán egy senki által meg nem választott brüsszeli bürokratát!
Polt Péter elárulta, miért hallgatott az ügyészég a pedofil-ügyről!
NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről!
Kiskorút ejtett teherbe a pöstyéni nőgyógyász, de a fiatal fiúkat is zaklatta!
Bakondi: 120 ezer migráns tart Magyarország felé!
Összefog az ellenzék: Közösen támadják meg a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon!
Majd 1,9 milliárd forint közpénzből üzemel idén a Puskás Aréna!
Titkolja a Honvédelmi Minisztérium, hogy ki engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt!
Egy tender, két győztes: Addig trükköztek, míg Széles Gábor cége is nyert!
Törvénytelenül viseltek egyenruhát a Honvédség vezetői Orbán évértékelőjén!
Máris törvényt alkotna a Fidesz a még meg sem tartott nemzeti konzultáció alapján!
MNB korábbi alelnöke: A miniszterelnök hazudik! Orbán szégyellhetné magát!
Lovagkeresztet kaptak Orbán kedvenc jordán szállodásai!
Évi 40 milliót költ az FKF egy teljesen üres épület őrzésére!
Szijjártó nagy bejelentése: Magyarország tagja az elitklubnak!
Hiába ítélték el jogerősen, még nem vonult börtönbe Orbán Viktor egykori kávépartnere!
Nem fizeti ki a raboknak megítélt pénzt az állam!
Szijjártó: Magyarország harmadik éve tagja az évi 100 milliárd euró fölötti exportra képes elitklubnak!
Másfél milliárd után csurran még 250 millió Mészároséknak a sédi csatornából!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu