Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook Budapest, Magyarország  
2022-05-26. csütörtök
Verebes István nekiment Havas Henriknek - Kibírhatatlannak tartom, idegesít..

Ki gondolná, hogy a 73 éves színész-rendező, Verebes István kifejezetten jól elvan a karanténban?

A Vasárnapi Blikknek adott interjújában szó esik sérelmekről, pénzről, Heti Hetesről, barátokról, színházi zaklatásokról, valamint arról is, miért gondolja Verebes azt, hogy a kirobbant botrányok után is, mind a mai napig benyúlnak a színésznők bugyijába.

Biztos, hogy így még nem kezdtek Önnel interjút: beoltották már?

Bár a miniszterelnököm azt ígérte, hogy március 15-ig ez megtörténik, végül nem így lett. Felajánlottak ugyan egy bizonyos fajtát, de azt én nem fogadtam el, inkább kivárom azt, amelyet én szeretnék. Remélem, április végéig belém nyomják.

Akkor addig tombol a bazitai karantén. Hogy bírja?

Nagyon jól vagyok. Többezres könyvtáram van, töprengek, írok, szunyókálok, zenét hallgatok, nagyokat sétálok a kutyánkkal, dolgozom.

Igazi színházi ember. Rendezett, játszott és igazgatott is teátrumot. Nem hiányzik a miliő, a pezsgés, a próba?

Nem. Már nem.

Egyszer a munkáival kapcsolatban azt mondta: „a pénzért csináltam mindent”. Ennyire fontos Önnek a pénz?

Azért nem mindent. A színházigazgatást például nem. De tény, hogy például a Heti Hetest kizárólag azért vállaltam el, mert a fiam épp akkor nézett ki magának egy egyetemet Londonban. Ami nem volt két fillér: több tízmillió forintos tétel. Ha a fiamnak nincs ilyen vágya, nem ülök be abba a műsorba. Igen, mondjuk ki, kurvaság volt ez a részemről. Tisztában voltam ugyan a következményeivel, de azt mondtam magamban: megpróbálom tisztességgel csinálni. De eljött egy pont, amikor felálltam. Aztán ott volt még a Napkelte, az viszont rangot adott. Egy évtizedig vezettem a műsort, és már az elején megmondtam Gyárfásnak: ne várjon tőlem riporterkedést, én egy színházi ripacs vagyok, aki értelmiségiként érdeklődik majd a vendégeinél. Ott is nagyon jól kerestem. Nézze, három dologra kellett nekünk mindig a pénz: a gyermekeim külföldi taníttatására, az utazásokra és az otthonunkra.

Ma viszont már se Heti Hetes, se Napkelte.

De az életem is megváltozott. A gyerekeim felnőttek, az otthonunk készen van, és mivel bejártuk a világot, már nagy utazások sincsenek. Bőven elég már, ha Bécsig megyek – ha mehetek –, ahol a Graben egyik teraszán kávézom és nézelődöm. Az meg belefér. A nyugdíjamból, a Jászai Mari-díjam után érkező járulékból és a feleségem egyetemi fizetéséből szépen, nyugodtan megélünk.

A Heti Hetes tagiaival milyen a viszonya?

Semmilyen.

Amikor kiszállt a műsorból, Gálvölgyi János árulónak titulálta egy nyilatkozatában. Ez hagyott nyomot a viszonyukon?

Amit a János mondott, rettenetesen bántó és sértő volt. Kétségbe vonta a tisztességemet. Azóta tisztáztuk, ma korrekt, kollegiális a kapcsolatunk

Havas Henrikkel viszont nagyon jóban voltak egykoron. Ott mi történt?

Az az igazság, hogy eljutottam oda, hogy kibírhatatlannak tartom a képernyőn, idegesít a modortalansága, a slampossága, a narcizmusa. Havast a Heti Hetes rontotta el. Ott mindenki szerepet játszott, ő volt a Tanár úr, a mindent tudó, mindenkit ismerő, „hatnapos” államtitkár figura. Aztán a műsornak vége lett, ő meg benne maradt a figurában. Nagy kár érte, mert egykoron az ország legjobb riportere volt. Ebből a társaságból egyvalakivel volt igazán mély a kapcsolatom, csak ő sajnos már nincs közöttünk. A Bajor Imi, aki az egyik legjobb barátom volt. Harminc éven át dolgoztuk és röhögtük át együtt az életünket. Ez azért hihetetlenül erős kapocs. Meggyőződésem, hogy nincs az agydaganata, ha nem tör rá a mellőzöttség és az étterme miatt anyagi csőd.

Legjobb barátként nem próbálta lebeszélni arról a vállalkozásról?

Dehogynem, de a mániája volt, hogy csinál egy éttermet, ahol estéről estére összegyűlik majd a szakma. Össze is gyűlt, csak éppen senki nem fizetett.

Ki most a legjobb barátja?

Gáti Oszi. Naponta beszélünk telefonon. Ő adta ki most a Hátraarc című könyvemet.

Ebben a kötetben olvasmányosan, sztorikkal tarkítva és kendőzetlenül ír a magyar színházi világról. Ön szerint melyik időszak a lesújtóbb: a 70-es, 80-as évek időszaka, vagy a mai SZFE-s, zaklatós világ?

A torzulások, az erózió már a 70-es években megindult, és valahol ennek eredménye az, ami most van. Akik most sértettségükben letarolják a pályát, aljasul, ostobán és ráadásul törvénytelenül teszik a dolgukat, de azt kell, hogy mondjam, az ő sértettségük nem indokolatlan. Együtt, ahogy vagyunk most, nem úgy bántunk egymással, ahogy a hivatásunk méltósága megengedte volna.

A politika miatt?

Nem. Ennek az eredője az érdek és a hatalomvágy. A politika csak kihasználta ezt a helyzetet. Mint amiről Sobol Ghetto című darabja szól: nem kell a zsidókat deportálni, elég rájuk zárni az ajtót és megölik egymást

Ön egykoron a patrónusa volt Eperjes Károlynak. Szokott vele beszélgetni például a hatalom és a szakma jelenlegi viszonyáról?

Nem beszélgetünk, mára kimértté vált a viszonyunk. Ennek is a Heti Hetes az oka, ott ugyanis egyszer egy híres barátjáról úgy beszéltem, ami neki nagyon nem tetszhetett. Azóta ott fúr, ahová csak elér a keze.

Azért akad még olyan, akivel szokott beszélgetni?

Persze. Maszlay Pista, Sándor György, Szinetár Miklós, Hirtling István, a már emlegetett Gáti Oszi, aztán ott van még a feleségem, a gyerekeim, a húgom, velük is szoktam. Akikre még rákérdezne és akikről eddig kérdezett, nos azokat az embereket sem szeretem kevésbé, mint egykoron, csak éppen már nem fontosak számomra.

Volt viszont valaki, aki nem volt a barátja, nem is kedvelte őt különösebben, viszont teljes mellszélességgel kiállt mellette. Tudja, kire gondolok?

Persze, a zaklatási botrányokba keveredett Marton Lászlóra, a Vígszínház egykori igazgatójára. Szeretném leszögezni: amivel megvádolták, valószínűleg úgy is történt, és ez gusztustalan és elítélendő. Csakhogy 20 év után előállni ezzel azért, mert az Egyesült Államokban éppen tombolt a Weinstein-ügy, más helyzetet eredményezett. Marton 24 évig volt a Vígszínház főnöke, nemzedékeket nevelt ki. Viszont Radnóti Zsuzsán és Presser Gáboron kívül egyetlen színésze sem akadt, aki kiállt volna, hogy emiatt nem lehet egy egész életpályát a szemétdombra dobni. Ez a széles körű gyávaság engem nagyon felbőszített. Három napra rá, hogy kitiltották Martont a Vígszínház épületéből, találkoztam vele. Belenéztem a szemébe, és láttam, hogy ez az ember hamarosan meg fog halni. Az én apám azt mondta: egy ember mellé akkor kell odaállni, ha szarban van. Hát, én odaálltam.

Ennek már több mint 3 éve. Azóta változott valami a színházakban?

A mai napig rendetlenség van, sejteni vélem, hogy a mai napig benyúlnak színésznők bugyijába, a mai napig mennek a zsarolások. Nem sok változhatott, csak még leplezettebb a technikája. Az Operettszínházban történt balhéknak lett következménye? Semmi. Sokan megróttak, amikor azt mondtam: van nő, akinek meg lehet fogni a fenekét, és van, akinek nem. Pedig így gondolom. Az például elképzelhetetlen lett volna, hogy a mindig gyönyörű Almási Évához valaki tisztességtelen szándékkal közeledjen. Csak ránézett volna, és a felajzott bizalmaskodó megsemmisül. Rudolf Péter most csinált egy színházi etikai kódexet. Ez azért valami, talán változhat a helyzet, ha alapja lehet egy teljes szakmai konszenzusnak.

Könyvének epilógusában azt írja: a színházi állapotok mára siralmassá váltak. Ezt Ön hogy éli meg színházi emberként?

Totális keserűséggel.

Szép, lehangoló zárszó.

Tudja mit, akkor azt még írja le, hogy egy boldog ember vagyok, mert egészséges a családom és az életpályám teljes volt.

Névjegy

Verebes István (73) Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, dramaturg, dalszövegíró, színházigazgató, műsorvezető. Az 1980-as években lett ismert a Rádiókabaréval. Négy házasságából három gyermeke született: Zoltán (43), Linda (41) és Mihály (24). Feleségével Budapesttől 230 kilométerre, a Zala megyei Bazitán él.
Közmédia botrány? - inkább elment az M1 volt műsorvezetője mosogatni az Egyesült Királyságba...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-25
Ma már elismert fotósként dolgozik a szigetországban. Váradi Béla egy podcastos interjúban mesélte el, mi minden folyt a közmédiában már a 2010-es évek elején is, és minek volt kitéve ő is.

Váradi Béla a Szabad Európa podcastjában besz...
Tóth Gabi arról beszélt a közmédiában, hogy üldözik őt a kereszténysége miatt, és érzi, hogy az ördög ott liheg a nyakában
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-25
Állandóan kísérti a “sötét oldal” Tóth Gabit, sőt az énekesnő érzi azt is, hogy “az Ördög ott liheg” a nyakában, de eddig ellenállt a kísértésnek. Szintén saját tapasztalata, hogy a keresztényüldözés létezik – erről a közmédiában b...
Egy brüsszeli dokumentum mindent borított: a látszat ellenére komoly bajok vannak a magyar gazdaságban...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-25
Az elmúlt évek nagy gazdasági növekedése ellenére a termelékenység terén nem történt előrelépés Magyarországon az EU átlaghoz képest, a fejlődést intézményi és piaci sajátosságok is akadályozzák - írja országelemzésében az Európai Bizotts...
Diplomáciai botrány: a horvát elnök csak legyintett mikor Orbánról volt szó
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-19
Érezhető kétértelműen, de megvédte Orbán Viktort a magyar-horvát diplomáciai botrányban Zoran Milanović horvát államfő.

A magyar miniszterelnök még pénteken, a Kossuth Rádiónak adott interjújában tett egy megjegyzést, hogy az Oroszorsz...
Magyar Lidl botrány: összeverte az ártatlan vásárlót a biztonsági őr, reagált az üzletlánc
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-19


A túlbuzgó biztonsági őr tolvajnak nézte az ártatlan vásárlót, akit úgy nekivágott a pénztár ablakának, hogy darabokra tört a plexi.

K. László gyanútlanul lépett be a józsefvárosi Corvin sétányon levő Lidl áruházba. Mi...
Így vitték el a korrupt magyar orvost - évekig börtönben maradhat
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-19
Fülest kapott a titkosszolgálat és ráálltak a fővárosi pszichiáterre. Egy beépített ügynök buktatta le a férfit. Az orvos 300 ezer forintért olyan szakvélemény kiállítását ígért meg, amivel a kamu elítélt megúszhatta volna a börtönt. Most ő k...
Halálos bécsi vonatbaleset, nagyon sok a sérült
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-10
Kisiklott egy vonat hétfőn délután a Bécstől délre található Münchendorf település közelében, egy ember életét vesztette, ketten súlyos, tizenegyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek – közölte Andreas Zenker, az alsó-ausztriai vöröskereszt...
Magyar politikus botrány: 15 évet is kaphat a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetője - rabosítás
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-09

Pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja lett a két minisztériumot érintő hivatali vesztegetési ügynek.

Korrupció gyanúja miatt egy olyan miniszterelnö...
Videó rögzítette, ahogy elüti a haragosát egy taxis Pesterzsébeten
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-09
Miután elütötte a nyílt utcán haragosát, vallomásában azzal védekezett egy taxis, hogy egy korábbi konfliktus miatt attól tartott, hogy ismerőse megtámadja őt. Arról már nem beszélt, hogy ettől a megoldástól vajon milyen eredményt várt, de állít...
Meghalt Berki Krisztián
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-06
Péntek reggel meghalt Berki Krisztián exfocista celeb, írja a Blikk. A lap értesülését a rendőrség is megerősítette.

Azt írják, reggel rendőrök és mentők érkeztek abba a budapesti, IX. kerületi társasházba, ahol Berki is lakott. A rend...
Új munkatársakat keres a NAV: több tucatnyi adóellenőrt, vámosokat, követeléskezelőket...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-04

Informatikusokból több tucatot keres a hatóság, adóellenőröket, vámosokat, követeléskezelőket alkalmaznának, továbbá jelentkezőket várnak tájékoztatási és kapcsolattartási munkakörökre is.

Pozíciók sokaságára keres embert a ...
Orbán győzött Brüsszelben? - haladékot kap Magyarország
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-04
Magyarország és Szlovákia esetében 2023 végéig kitolják az olajembargót.

Az Európai Bizottság által a tagállamoknak beterjesztett terv szerint a tagállamoknak fokozatosan, 6-8 hónapon belül le kell állítaniuk az olajimportot Oroszországbó...
Kitört a 400 milliós roma botrány: megsegítésre szánták, de máshová ment a pénz
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
Mélyszegénységben élők társadalmi felzárkóztatása és lakhatási integrációja – egy ilyen mondat elég unalmasan hangzik, kivéve, ha megmutatjuk, mi van mögötte. Emberhez nem méltó körülmények között, egy kis faluban élő romáknak segített voln...
Magyarországon menekültstátuszt élvez, hét év börtönbüntetésre ítélték külföldön
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
Sikkasztásért hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnököt, aki jelenleg Magyarországon menekültstátuszt élvez. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlottaknak joguk van fellebbezni, í...
Szijjártóék reagáltak: figyelik, hogy a szlovákoknál tényleg börtönbe kerülhet-e egy politikus
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szombaton.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a hírek szerint az ellenzé...
Durván megugrott az átlagkereset Magyarországon - megérkeztek a számok
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
A KSH szerint a honvédelmi, illetve rendvédelmi dolgozók fegyverpénze dobta meg az átlagkereseteket.

Februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségv...
Több mint száz határsértőt tartóztattak föl egyetlen éjszaka alatt
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-12
Több csoportban 111 határsértőt tartóztattak föl a magyar rendőrök osztrák és cseh kollégáikkal, valamint a polgárőrökkel együttműködve keddre virradóra Csongrád megyében, emellett elfogtak egy moldáv embercsempészt is, aki 13 szír állampolgárt...
Pénzmosás Szegeden - Több száz milliós ügy borzolja a kedélyeket
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-12
A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt egy nővel szemben, aki 2018 januárja és júliusa között céges bankszámlákra külföldről átutalt pénzösszegek tisztára mosására bírt rá két férfit, akiktől később 167,5 millió forint, bűncse...
Rabosítás: korrupt magyar közterület-felügyelőket ítéltek börtönbüntetésre
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-12
Végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a filmforgatásokon megvesztegetett közterület-felügyelőket első fokon, nem jogerősen a bíróság - közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

Saághy Flóra közölte, a nőt különösen nag...
Orbán Viktorral való kapcsolatáról vallott Zalatnay Sarolta - úgy tekintett rá, mint koruk Petőfijére
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
Az énekesnő nagyon örült a választás eredményének, mert szerinte jól jártunk és ezt mindenkinek be kellene látnia. A művésznő a borsnak adott interjújában kifejtette, hogy támogatta az Orbán kormányt a választások alatt és ezt nem is titkolta el s...
Bombafenyegetés: kétszer is riasztották a Magyar Honvédség vadászgépeit
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
Kétszer is bombafenyegetés miatt szálltak fel a Gripenek pénteken. Az első eset egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A-319-es utasszállító repülőgép miatt volt, majd ezt követően a Moszkvából Belgrádba tartó utasszállító miatt szálltak fel a va...
Halálos autóbaleset - kiderült mit keresett Győzike a helyszínen
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
Halálos baleset történt Zagyvaszántón a 21-es főúton szombaton kora este. Az eset után kiderült, hogy egy ismert salgótarjáni vállalkozó az áldozat.


A rommá tört Porschét egy 22 éves salgótarjáni vállalkozó vezette, az eset u...
Hiába a piros lámpa - durva gázolást rögzített egy térfigyelő kamera
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
A közzétett felvételen tisztán látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak. Ennek ellenére egy a férfi mégis úgy döntött, átkel az úton. Ez óriási hiba volt ahogy a felvételen is látszik.

Az eset a Szépvölgyi út és a Bécsi út ke...
Orbán Viktort vádolták Szlovákia televíziós vitájában - átrajzolja Szlovákia határait
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
A szlovák parlament elnöke Boris Kollár vasárnap déli televíziós vitájában arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségével arra készül, hogy feldarabolja Szlovákiát.

A parlament elnöke kifejte...
Kivándorlás és külföldi munka - durva ami történik a Fidesz győzelme után
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Ahogy a négy évvel korábbi választások után, most is megugrott azok száma, akik az ország elhagyásán gondolkodnak.

Jól lehet látni a Google-ba beírt keresőszavak népszerűségét mutató Google Trends grafikonján, hogy mikor derült ki: a k...
Megdöbbentő dolgot üzent az Instagramon Tóth Gabi
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Instagramon üzent az énekesnő, aki nem érzi otthon magát a nagyvárosban.

„Je suis vidéki” – üzente Tóth Gabi Instagram-sztorijában. Az énekesnő, aki Tapolcán nőtt fel, képet is posztolt magáról, hogy hangsúlyozza vidéki büszkeség...
Botrány: Pár órát sztrájkolt egy budapesti tanár, három teljes napi bérét vonták le tőle
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Már nagyjából száz panasz érkezett a PDSZ-hez a sztrájk miatt levont bérek miatt.

Volt olyan tanár, akinek 50-60 ezer forinttal kevesebb fizetése érkezett április elején annak ellenére, hogy csupán pár órát sztrájkolt – mondta a Hírad...
Videó rögzítette a magyar vonatszerencsétlenséget - megdöbbentő látvány
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Megdöbbentő felvétel került elő amin az látszik, hogy a motorvonat egy buszmegálló mellé zuhan. Egy nappal ezelőtti hír, hogy tragikus vonatbaleset történt a Csongrád megyei Mindszenten.

A tragédiában öten meghaltak, amikor vonat elé haj...
A Mi Hazánk máris jelezte: ha jónak látják, együtt szavaznak a Fidesszel a parlamentben
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
A kétharmados többség nem múlik rajtuk, de Dúró Dóra elnökhelyettes szerint csak az számít, egy törvényjavaslat jó-e a magyarságnak vagy nem. - írja az rtl.hu.

Bár a Fidesznek a teljes képvisel...
Baukó Éva páros lábbal szállt bele Tóth Gabiba - van az a pénz...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Baukó Éva ex-valóvilág szereplő, facebook oldalán osztott meg egy képet Tóth Gabiról, ahogy Orbán Viktor mellett, Őt átkarolva énekli a himnuszt.

A képhez egyszerűen csak ennyit írt:

Nincs szükség szavakra… vagy máshogyan ...
Rég láthattuk Varga Juditot ilyen vidáman nevetni - posztolt is róla
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Varga Judit Igazságügyi miniszter a választások után a szavazás tisztaságával kapcsolatban osztott meg pár mondatot. A választást az EBESZ megfigyelői felügyelték, erre hivatkozva állítja most azt a miniszter, hogy minden rendben zajlott, óvásnak helye...
Hogyan akartak együtt kormányozni? - Egyre elkeseredettebb a háború a baloldalon
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
A kormánypárti lapoknak magas labda lehet ami most zajlik az ellenzék oldalán. Még fel sem eszmélt az ország abból a bukásból amit az ellenzék szenvedett el, máris egymásra mutogatnak a szereplők.

A magyarok politikai állásponttól függetle...
Kiderült ki miatt vonult ki a TEK egy vas megyei falucskába
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Részleteket egyelőre nem árult el a rendőrség, de annyi biztos, hogy a Terrorelhárítási Központ emberei vonultak ki a Vas megyei Pecöl településre 2022. március 22-én.

A rendőrsétől csak egy szűkszavú válasz érkezett de legalább de ...
Autóbalesetben szörnyethalt a népszerű magyar rádiós
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Autóbaleset következtében meghalt a hangjáról ismert Szauter Kornél, a Mex Rádió népszerű hírolvasója. Tegnap délután Esztergom közelében, Tátnál egy megcsúszó BMW az autójának csapódott, a 44 éves rádiós nem élte túl a balesetet.

72 millió forint EU-s pénz - csakhogy bronz helyett festett műanyag
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Hadházy Ákos Független országgyűlési képviselő ezúttal belebotlott pár szoborba, amikkel első ránézésre nincs nagy baj de alaposabban megnézve akadnak azért gondok bőven.

Ilyen apró probléma, hogy Szent István hátáról hámlik a glazú...
2022-05-26. csütörtök
  Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook 2018-2022 Minden jog fenntartva ©  
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2022-05-26. csütörtök
Verebes István nekiment Havas Henriknek - Kibírhatatlannak tartom, idegesít..

Ki gondolná, hogy a 73 éves színész-rendező, Verebes István kifejezetten jól elvan a karanténban?

A Vasárnapi Blikknek adott interjújában szó esik sérelmekről, pénzről, Heti Hetesről, barátokról, színházi zaklatásokról, valamint arról is, miért gondolja Verebes azt, hogy a kirobbant botrányok után is, mind a mai napig benyúlnak a színésznők bugyijába.

Biztos, hogy így még nem kezdtek Önnel interjút: beoltották már?

Bár a miniszterelnököm azt ígérte, hogy március 15-ig ez megtörténik, végül nem így lett. Felajánlottak ugyan egy bizonyos fajtát, de azt én nem fogadtam el, inkább kivárom azt, amelyet én szeretnék. Remélem, április végéig belém nyomják.

Akkor addig tombol a bazitai karantén. Hogy bírja?

Nagyon jól vagyok. Többezres könyvtáram van, töprengek, írok, szunyókálok, zenét hallgatok, nagyokat sétálok a kutyánkkal, dolgozom.

Igazi színházi ember. Rendezett, játszott és igazgatott is teátrumot. Nem hiányzik a miliő, a pezsgés, a próba?

Nem. Már nem.

Egyszer a munkáival kapcsolatban azt mondta: „a pénzért csináltam mindent”. Ennyire fontos Önnek a pénz?

Azért nem mindent. A színházigazgatást például nem. De tény, hogy például a Heti Hetest kizárólag azért vállaltam el, mert a fiam épp akkor nézett ki magának egy egyetemet Londonban. Ami nem volt két fillér: több tízmillió forintos tétel. Ha a fiamnak nincs ilyen vágya, nem ülök be abba a műsorba. Igen, mondjuk ki, kurvaság volt ez a részemről. Tisztában voltam ugyan a következményeivel, de azt mondtam magamban: megpróbálom tisztességgel csinálni. De eljött egy pont, amikor felálltam. Aztán ott volt még a Napkelte, az viszont rangot adott. Egy évtizedig vezettem a műsort, és már az elején megmondtam Gyárfásnak: ne várjon tőlem riporterkedést, én egy színházi ripacs vagyok, aki értelmiségiként érdeklődik majd a vendégeinél. Ott is nagyon jól kerestem. Nézze, három dologra kellett nekünk mindig a pénz: a gyermekeim külföldi taníttatására, az utazásokra és az otthonunkra.

Ma viszont már se Heti Hetes, se Napkelte.

De az életem is megváltozott. A gyerekeim felnőttek, az otthonunk készen van, és mivel bejártuk a világot, már nagy utazások sincsenek. Bőven elég már, ha Bécsig megyek – ha mehetek –, ahol a Graben egyik teraszán kávézom és nézelődöm. Az meg belefér. A nyugdíjamból, a Jászai Mari-díjam után érkező járulékból és a feleségem egyetemi fizetéséből szépen, nyugodtan megélünk.

A Heti Hetes tagiaival milyen a viszonya?

Semmilyen.

Amikor kiszállt a műsorból, Gálvölgyi János árulónak titulálta egy nyilatkozatában. Ez hagyott nyomot a viszonyukon?

Amit a János mondott, rettenetesen bántó és sértő volt. Kétségbe vonta a tisztességemet. Azóta tisztáztuk, ma korrekt, kollegiális a kapcsolatunk

Havas Henrikkel viszont nagyon jóban voltak egykoron. Ott mi történt?

Az az igazság, hogy eljutottam oda, hogy kibírhatatlannak tartom a képernyőn, idegesít a modortalansága, a slampossága, a narcizmusa. Havast a Heti Hetes rontotta el. Ott mindenki szerepet játszott, ő volt a Tanár úr, a mindent tudó, mindenkit ismerő, „hatnapos” államtitkár figura. Aztán a műsornak vége lett, ő meg benne maradt a figurában. Nagy kár érte, mert egykoron az ország legjobb riportere volt. Ebből a társaságból egyvalakivel volt igazán mély a kapcsolatom, csak ő sajnos már nincs közöttünk. A Bajor Imi, aki az egyik legjobb barátom volt. Harminc éven át dolgoztuk és röhögtük át együtt az életünket. Ez azért hihetetlenül erős kapocs. Meggyőződésem, hogy nincs az agydaganata, ha nem tör rá a mellőzöttség és az étterme miatt anyagi csőd.

Legjobb barátként nem próbálta lebeszélni arról a vállalkozásról?

Dehogynem, de a mániája volt, hogy csinál egy éttermet, ahol estéről estére összegyűlik majd a szakma. Össze is gyűlt, csak éppen senki nem fizetett.

Ki most a legjobb barátja?

Gáti Oszi. Naponta beszélünk telefonon. Ő adta ki most a Hátraarc című könyvemet.

Ebben a kötetben olvasmányosan, sztorikkal tarkítva és kendőzetlenül ír a magyar színházi világról. Ön szerint melyik időszak a lesújtóbb: a 70-es, 80-as évek időszaka, vagy a mai SZFE-s, zaklatós világ?

A torzulások, az erózió már a 70-es években megindult, és valahol ennek eredménye az, ami most van. Akik most sértettségükben letarolják a pályát, aljasul, ostobán és ráadásul törvénytelenül teszik a dolgukat, de azt kell, hogy mondjam, az ő sértettségük nem indokolatlan. Együtt, ahogy vagyunk most, nem úgy bántunk egymással, ahogy a hivatásunk méltósága megengedte volna.

A politika miatt?

Nem. Ennek az eredője az érdek és a hatalomvágy. A politika csak kihasználta ezt a helyzetet. Mint amiről Sobol Ghetto című darabja szól: nem kell a zsidókat deportálni, elég rájuk zárni az ajtót és megölik egymást

Ön egykoron a patrónusa volt Eperjes Károlynak. Szokott vele beszélgetni például a hatalom és a szakma jelenlegi viszonyáról?

Nem beszélgetünk, mára kimértté vált a viszonyunk. Ennek is a Heti Hetes az oka, ott ugyanis egyszer egy híres barátjáról úgy beszéltem, ami neki nagyon nem tetszhetett. Azóta ott fúr, ahová csak elér a keze.

Azért akad még olyan, akivel szokott beszélgetni?

Persze. Maszlay Pista, Sándor György, Szinetár Miklós, Hirtling István, a már emlegetett Gáti Oszi, aztán ott van még a feleségem, a gyerekeim, a húgom, velük is szoktam. Akikre még rákérdezne és akikről eddig kérdezett, nos azokat az embereket sem szeretem kevésbé, mint egykoron, csak éppen már nem fontosak számomra.

Volt viszont valaki, aki nem volt a barátja, nem is kedvelte őt különösebben, viszont teljes mellszélességgel kiállt mellette. Tudja, kire gondolok?

Persze, a zaklatási botrányokba keveredett Marton Lászlóra, a Vígszínház egykori igazgatójára. Szeretném leszögezni: amivel megvádolták, valószínűleg úgy is történt, és ez gusztustalan és elítélendő. Csakhogy 20 év után előállni ezzel azért, mert az Egyesült Államokban éppen tombolt a Weinstein-ügy, más helyzetet eredményezett. Marton 24 évig volt a Vígszínház főnöke, nemzedékeket nevelt ki. Viszont Radnóti Zsuzsán és Presser Gáboron kívül egyetlen színésze sem akadt, aki kiállt volna, hogy emiatt nem lehet egy egész életpályát a szemétdombra dobni. Ez a széles körű gyávaság engem nagyon felbőszített. Három napra rá, hogy kitiltották Martont a Vígszínház épületéből, találkoztam vele. Belenéztem a szemébe, és láttam, hogy ez az ember hamarosan meg fog halni. Az én apám azt mondta: egy ember mellé akkor kell odaállni, ha szarban van. Hát, én odaálltam.

Ennek már több mint 3 éve. Azóta változott valami a színházakban?

A mai napig rendetlenség van, sejteni vélem, hogy a mai napig benyúlnak színésznők bugyijába, a mai napig mennek a zsarolások. Nem sok változhatott, csak még leplezettebb a technikája. Az Operettszínházban történt balhéknak lett következménye? Semmi. Sokan megróttak, amikor azt mondtam: van nő, akinek meg lehet fogni a fenekét, és van, akinek nem. Pedig így gondolom. Az például elképzelhetetlen lett volna, hogy a mindig gyönyörű Almási Évához valaki tisztességtelen szándékkal közeledjen. Csak ránézett volna, és a felajzott bizalmaskodó megsemmisül. Rudolf Péter most csinált egy színházi etikai kódexet. Ez azért valami, talán változhat a helyzet, ha alapja lehet egy teljes szakmai konszenzusnak.

Könyvének epilógusában azt írja: a színházi állapotok mára siralmassá váltak. Ezt Ön hogy éli meg színházi emberként?

Totális keserűséggel.

Szép, lehangoló zárszó.

Tudja mit, akkor azt még írja le, hogy egy boldog ember vagyok, mert egészséges a családom és az életpályám teljes volt.

Névjegy

Verebes István (73) Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, dramaturg, dalszövegíró, színházigazgató, műsorvezető. Az 1980-as években lett ismert a Rádiókabaréval. Négy házasságából három gyermeke született: Zoltán (43), Linda (41) és Mihály (24). Feleségével Budapesttől 230 kilométerre, a Zala megyei Bazitán él.
Közmédia botrány? - inkább elment az M1 volt műsorvezetője mosogatni az Egyesült Királyságba...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-25
Ma már elismert fotósként dolgozik a szigetországban. Váradi Béla egy podcastos interjúban me...
Tóth Gabi arról beszélt a közmédiában, hogy üldözik őt a kereszténysége miatt, és érzi, hogy az ördög ott liheg a nyakában
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-25
Állandóan kísérti a “sötét oldal” Tóth Gabit, sőt az énekesnő érzi azt is, hogy “az...
Egy brüsszeli dokumentum mindent borított: a látszat ellenére komoly bajok vannak a magyar gazdaságban...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-25
Az elmúlt évek nagy gazdasági növekedése ellenére a termelékenység terén nem történt elő...
Diplomáciai botrány: a horvát elnök csak legyintett mikor Orbánról volt szó
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-19
Érezhető kétértelműen, de megvédte Orbán Viktort a magyar-horvát diplomáciai botrányban Zo...
Magyar Lidl botrány: összeverte az ártatlan vásárlót a biztonsági őr, reagált az üzletlánc
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-19


A túlbuzgó biztonsági őr tolvajnak nézte az ártatlan vásárlót, akit úgy nekiv...
Így vitték el a korrupt magyar orvost - évekig börtönben maradhat
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-19
Fülest kapott a titkosszolgálat és ráálltak a fővárosi pszichiáterre. Egy beépített ügyn...
Halálos bécsi vonatbaleset, nagyon sok a sérült
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-10
Kisiklott egy vonat hétfőn délután a Bécstől délre található Münchendorf település köze...
Magyar politikus botrány: 15 évet is kaphat a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetője - rabosítás
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-09

Pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosz...
Videó rögzítette, ahogy elüti a haragosát egy taxis Pesterzsébeten
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-09
Miután elütötte a nyílt utcán haragosát, vallomásában azzal védekezett egy taxis, hogy egy ...
Meghalt Berki Krisztián
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-06
Péntek reggel meghalt Berki Krisztián exfocista celeb, írja a Blikk. A lap értesülését a rend...
Új munkatársakat keres a NAV: több tucatnyi adóellenőrt, vámosokat, követeléskezelőket...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-04

Informatikusokból több tucatot keres a hatóság, adóellenőröket, vámosokat, követelés...
Orbán győzött Brüsszelben? - haladékot kap Magyarország
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-05-04
Magyarország és Szlovákia esetében 2023 végéig kitolják az olajembargót.

Az Eur...
Kitört a 400 milliós roma botrány: megsegítésre szánták, de máshová ment a pénz
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
Mélyszegénységben élők társadalmi felzárkóztatása és lakhatási integrációja – egy ily...
Magyarországon menekültstátuszt élvez, hét év börtönbüntetésre ítélték külföldön
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
Sikkasztásért hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság Nikola Gruevszki volt...
Szijjártóék reagáltak: figyelik, hogy a szlovákoknál tényleg börtönbe kerülhet-e egy politikus
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitika...
Durván megugrott az átlagkereset Magyarországon - megérkeztek a számok
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-26
A KSH szerint a honvédelmi, illetve rendvédelmi dolgozók fegyverpénze dobta meg az átlagkereset...
Több mint száz határsértőt tartóztattak föl egyetlen éjszaka alatt
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-12
Több csoportban 111 határsértőt tartóztattak föl a magyar rendőrök osztrák és cseh kollég...
Pénzmosás Szegeden - Több száz milliós ügy borzolja a kedélyeket
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-12
A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt egy nővel szemben, aki 2018 januárja és j...
Rabosítás: korrupt magyar közterület-felügyelőket ítéltek börtönbüntetésre
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-12
Végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a filmforgatásokon megvesztegetett közterület-felü...
Orbán Viktorral való kapcsolatáról vallott Zalatnay Sarolta - úgy tekintett rá, mint koruk Petőfijére
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
Az énekesnő nagyon örült a választás eredményének, mert szerinte jól jártunk és ezt minde...
Bombafenyegetés: kétszer is riasztották a Magyar Honvédség vadászgépeit
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
Kétszer is bombafenyegetés miatt szálltak fel a Gripenek pénteken. Az első eset egy Szentpéter...
Halálos autóbaleset - kiderült mit keresett Győzike a helyszínen
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
Halálos baleset történt Zagyvaszántón a 21-es főúton szombaton kora este. Az eset után kide...
Hiába a piros lámpa - durva gázolást rögzített egy térfigyelő kamera
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
A közzétett felvételen tisztán látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak. Ennek ellené...
Orbán Viktort vádolták Szlovákia televíziós vitájában - átrajzolja Szlovákia határait
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-11
A szlovák parlament elnöke Boris Kollár vasárnap déli televíziós vitájában arról beszélt...
Kivándorlás és külföldi munka - durva ami történik a Fidesz győzelme után
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Ahogy a négy évvel korábbi választások után, most is megugrott azok száma, akik az ország el...
Megdöbbentő dolgot üzent az Instagramon Tóth Gabi
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Instagramon üzent az énekesnő, aki nem érzi otthon magát a nagyvárosban.

„Je su...
Botrány: Pár órát sztrájkolt egy budapesti tanár, három teljes napi bérét vonták le tőle
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Már nagyjából száz panasz érkezett a PDSZ-hez a sztrájk miatt levont bérek miatt.
Videó rögzítette a magyar vonatszerencsétlenséget - megdöbbentő látvány
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-06
Megdöbbentő felvétel került elő amin az látszik, hogy a motorvonat egy buszmegálló mellé zu...
A Mi Hazánk máris jelezte: ha jónak látják, együtt szavaznak a Fidesszel a parlamentben
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
A kétharmados többség nem múlik rajtuk, de Dúró Dóra elnökhelyettes szerint csak az számít...
Baukó Éva páros lábbal szállt bele Tóth Gabiba - van az a pénz...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Baukó Éva ex-valóvilág szereplő, facebook oldalán osztott meg egy képet Tóth Gabiról, ahogy...
Rég láthattuk Varga Juditot ilyen vidáman nevetni - posztolt is róla
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Varga Judit Igazságügyi miniszter a választások után a szavazás tisztaságával kapcsolatban o...
Hogyan akartak együtt kormányozni? - Egyre elkeseredettebb a háború a baloldalon
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
A kormánypárti lapoknak magas labda lehet ami most zajlik az ellenzék oldalán. Még fel sem eszm...
Kiderült ki miatt vonult ki a TEK egy vas megyei falucskába
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Részleteket egyelőre nem árult el a rendőrség, de annyi biztos, hogy a Terrorelhárítási Köz...
Autóbalesetben szörnyethalt a népszerű magyar rádiós
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Autóbaleset következtében meghalt a hangjáról ismert Szauter Kornél, a Mex Rádió népszerű ...
72 millió forint EU-s pénz - csakhogy bronz helyett festett műanyag
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Hadházy Ákos Független országgyűlési képviselő ezúttal belebotlott pár szoborba, amikkel e...
Orbán vészjósló szavai: előfordulhat, hogy alapvető élelmiszerekből hiány lesz - Jelentős és mély gazdasági válság előtt állunk
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk – jelentette ki Orbán Viktor korm...
Orbán Viktor felesége és Győzike egy képen - közben Győzike szponzora felmondott, íme a részletek
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Győzike képeket közölt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterr...
Kemény levél érkezett Magyarországnak címezve - ezután Gulyás Gergely nem akármit kért az EU-tól
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Ursula von der Leyen jelentette be , hogy az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött M...
Baj van: Íme az újabb szankciók Oroszországgal szemben: nekünk is fájni fog ami most jön
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Ma lettek hivatalosak a legújabb szankciók Oroszországgal szemben. Ebben szerepel többek közöt...
Süllyedő hajó: Gyurcsány és Jakab képviselő urak jeleskedtek elsőként a szardobálásban Schilling Árpád szerint
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Schilling szerint Jakabnak inkább a saját pártja sikertelenségén kellene gondolkodnia, Gyurcsá...
Kiderült beül-e a parlamentbe Márki-Zay Péter - segíti vagy gyengíti az ellenzéket az Ő személye?
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje aligha ül be a parlamentbe, a Telexnek úgy ny...
Külföldről kapott üzenetet Orbán Viktor: A magyar nép támogat, mert mindig a magyar érdekeket helyezed előtérbe
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Elismerő szavakat kapott Orbán Viktor a cseh államfőtől, Milos Zemantól. Kiemelte, a cseh-magy...
Tarolt a szerbiai választásokon Orbán Viktor barátja - kiderült mennyivel nyert
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
A szerbiai elnökválasztáson Aleksandar Vucic szerezte meg a voksok körülbelül 60 százalékát...
Ömlenek az orosz tankok Ukrajnába - pusztító drónokat kaphat Ukrajna
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Egyértelművé vált, hogy az orosz csapatok célja a kijevi régióból történt kivonulás után...
Magyar sportlegendát gyászol az ország
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Életének 80. évében Hosszan tartó betegség után elhunyt a magyar atlétika emblematikus figur...
Csalódott írást tett közzé az ellenzéki összefogás - feladják?
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Közleményt adott ki az ellenzéki összefogás. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a ...
Félnie kell a magyaroknak? - Orbán Viktor győzelmi hírére kemény üzenet érkezett külföldről
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Financial T...
Mit csináljon a hatóság egy ilyen emberrel? - semmi nem érdekli és kárt okozhat akár neked is... Megdöbbentő ügy..
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Különös esetről számolt be a magyar rendőrség a hivatalos oldalán. Egy 32 éves dánszentmik...
Üresen kongó autógyárak jönnek? - Kecskeméten, a Mercedes gyárban megkezdték a műszakok leépítését...
FüggetlenNemzet.hu / Hírek
2022-04-05
Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, ha fizikailag nem is érzékeljük, de jelen van a hétköznap...
2022-05-26. csütörtök
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2018-2022 Minden jog fenntartva ©