Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook Budapest, Magyarország  
2024-07-13. szombat
Ilyen még nem volt - Közel 300 milliós kártérítési pert buktak Lázár JánosékLázár Jánosék másodfokon is elvesztették a 252 milliós kártérítési pert, és 16 milliót még fizetnie is kell a teniszszövetségnek

A Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú részítéletet, így a Magyar Tenisz Szövetség másodfokon is elveszítette a volt főtitkár ellen indított 252 millió forintos kártérítési pert – értesült az rtl.hu. A döntés értelmében a szövetség tartozik Richter Attilának 16 havi bérrel, így még fizetnie is kell nagyjából 16 millió forintot. A bíróság szerint hiába állították a volt főtitkárról, hogy kárt okozott, amikor aláírt egy torna rendezéséről szóló szerződést, valójában nem járt el gondatlanul. A tanúvallomások szerint a szövetség korábbi fideszes elnöke is jóváhagyta a döntést, arra hivatkozva, hogy ezt a kormányban is támogatták.


A Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú részítéletet, és elutasította a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) több mint 252 millió forintos kártérítési igényét, amelyet a szervezet előző főtitkára, Richter Attila ellen nyújtottak be – tudta meg az rtl.hu. A részítélet ellen nem lehet fellebbezni.

Mint korábban megírtuk, az ügy előzménye, hogy az MTSZ előző elnöke, Szűcs Lajos (aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is) 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott a konszolidációra.

Az akkori elnök több tétellel is indokolta a pénzügyi gondokat, egyebek mellett azzal, hogy a szövetség az utolsó pillanatban lemondta a magyarországi WTA-torna rendezését, emiatt pedig a későbbiekben több százmillió forint értékű ellentételezést kellett kifizetni.

Miután kiderültek a pénzügyi gondok, Orbán Viktor felkérésére Lázár János fideszes képviselő vette át a szövetség irányítását, a későbbi miniszter pedig büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért. A szövetség ennek szellemében kártérítési pert indított az előző főtitkár ellen, és 252 millió forintot követelt Richter Attilától.

Ezt a követelést azonban a bíróság teljesen megalapozatlannak találta, az ítélet szerint ugyanis Richter Attila a korábbi elnök szóbeli felhatalmazása alapján, és az elnökség több tagjának tájékoztatása után járt el, amikor aláírta a rendezésről szóló szerződéseket, és az sem bizonyított, hogy nem volt anyagi fedezete a versenynek.

Gyakran előfordult ugyanis, hogy a kormány utólag finanszírozott egy-egy eseményt. (Az ügyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.)

Ugyanígy a torna lemondásáról sem Richter Attila döntött egyszemélyben, az ítélet szerint ugyanis előzőleg tájékoztatta az elnökséget, és még a lehetséges követkeményekről (a pénzfizetési kötelezettségről) is beszámolt. A végső döntést pedig nagyjából ugyanaz a kör hozta meg, mint amelyik a rendezési szerződésről döntött.


Érdekes pontja volt a bírósági pernek, hogy a tanúvallomások szerint, amikor kiderült, a kormány nem vállal pénzügyi garanciát a kérdéses versenyre, akkor az egyik elnökségi tag azt is felvetette, hogy állami támogatás nélkül, kizárólag szponzorokkal rendezzék meg a tornát. Ekkor viszont – az elsőfokú bírósági ítéletben foglalt tanúvallomás szerint – Szűcs Lajos azt mondta:

kormányzati vezetéssel, annak döntésével nem lehet szembemenni, és ezt a teniszversenyt nem lehet megrendezni, el kell engedni.

A másodfokú bíróság szerint egyébként az egész keresetet el lehetett volna utasítani arra hivatkozva, hogy valójában nem is érte kár a Magyar Tenisz Szövetséget. A jogtulajdonosnak kifizetett lemondási pénzt ugyanis a magyar állam által biztosított forrásból fizették ki, azaz a szövetséget végül nem érte kár, így értelemszerűen nem is indíthat kártérítési pert. Markovits László, a szövetség alelnöke az elsőfokú ítélet után ezzel kapcsolatban arról beszélt az Indexnek, hogy „természetesen ez egy abszurd helyzet, hiszen a károkozás ettől még megtörtént, ezt senki nem is vitatja, és azt valakinek, jelen esetben az adófizetőknek meg kellett fizetniük”.

A bíróság ugyanakkor annak ellenére, hogy jogilag már a kiindulópont miatt el lehetett volna utasítani a keresetet, érdemben vizsgálta meg az elsőfokú ítéletet, és annak megállapításait az indoklással együtt helybenhagyta.

Ezzel együtt tárgyalták Richter Attila viszonkeresetét, amelyben egyebek mellett 16 havi ki nem fizetett bérét követelte. Ezt a bíróság indokoltnak találta, így a szövetségnek 15,8 millió forintot kell fizetnie a volt főtitkárnak.

Az első pillanattól kezdve azt mondtam, hogy ez az egész ügy boszorkányüldözés, és nem szól semmi másról csak a kommunikációról.

A Magyar Tenisz Szövetség pontosan tudta, hogy nem történt semmilyen szabálytalanság, mégis pert indított, hogy megfélemlítse a tenisztársadalmat” – mondta Richter Attila az rtl.hu-nak. Hozzátette: az az állítás sem igaz, hogy 3,5 milliárd forint volt a szövetség hiánya, amikor lemondott a tisztségéről.

A rendkívül szövevényes ügyben egyébként a szövetség két másik pert is indított a korábbi teniszversenyek lebonyolításáért felelős cégek ellen, információink szerint az MTSZ elsőfokon ezeket is elveszítette, de az ítéletek ellen fellebbezett. Az ügyben évek óta nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is, azonban ennek állásáról megkeresésünkre mindössze azt közölte a NAV, hogy az ügyben „nincs nyilvánosságra hozható információ”.

A Magyar Tenisz Szövetség azt írta: „mind a Richter Attila elleni, mind az A-Z Tenisz Produkció Kft. ellen indított perek folyamatban vannak, így az eljárások lezárásáig nem kívánjuk kommentálni értesüléseit. Az MTSZ által tett feljelentések alapján indult büntetőeljárások egyesített ügyszámon nyomozati szakban tartanak”.
Ezt olvassa mindenki:
Kiderült, hány százezer vendégmunkás van Magyarországon 
Kiderült mennyi a pápa fizetése - itt vannak a számok 
Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szálló kapott felújítására 1,3 milliárd közpénzt 
Monumentális szálloda jelent meg Erdélyben a magyar kormány társfinanszírozásának köszönhetően 
Súlyos állítás jelent meg Rogánról: valóban az Ő keze van az amerikai katonákkal kapcsolatos dologban? 
5,4 milliárdos támogatást kapott a Szijjártó emberei által vezetett alapítvány 
Óriási dolgot jelentett be Szijjártó: Magyarország fogja diktálni egy technológiai világforradalom tempóját 
Orbán a szőnyeg szélére került az EU-ban, míg a Tisza Párt már nemzetközi szinten is erős 
Győzike megszólalt a mesés gazdagságról: Volt már Ferrarim, volt Lamborghinim, jelenleg egy McLarent adtam vissza... 
Címlapon számolt be a londoni székhelyű világhírügynökség Magyar Péter ukrajnai látogatásáról 
Az év mutyija az ország egyik legszegényebb településén: Az óvodának járó pénzből jutalom a polgármesternek 
Már meg is van az engedély: Évi 400 ezer tonna építési hulladékkal töltheti fel Orbán apukája a gánti gödröt - óriási mennyiség 
Az eddigi legmegosztóbb építmény - Felcsúti okosiskola, 4,4 milliárdért, az is kiderült ki nyerte a beruházást 
Találtak egy 200 millió forintos projektet amitől még a helyiek is kiakadtak - mutatjuk a képeket és a beszámolót 
Ez két db földrengésbiztos buszváró pár millióért - de mindenre van magyarázat! - mutatjuk 
Újabb kínai gyárat jelentett be Szijjártó - kiderült hány milliárdot ad nekik fejlesztésre az Orbán kormány 
Reagált a BKK a kerekesszékes utast és társát inzultáló buszsofőr ügyére - patkányak és hülyének nevezte... 
Elítélték mert csúnyát mondott a főispánra - büntetőfeljelentés 
Kiderült hogyan vágna alá az Aldinak és a Lidlnek a Magyarországra érkező orosz diszkontlánc 
75 millió forintos árért készítették el Orbán weboldalát és csak 13 hónapig működött 
Érdemes ellenőrizni a tulajdoni lapot - INGATLANCSALÓKAT FOGTAK EL! - megdöbbentő a technikájuk 
Afrika felett három napra kikapcsolták a honvédségi repülő jeladóját, a tárca nem árulja el, mit csinált ott a gép 
Botrány: előkerült egy ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla 
850 milliót költöttek a nemzetközi elitiskolára, ahová a polgármester lánya is jár 
Mutatjuk ki nyerte egyedüli ajánlattevőként az 53 milliárd forintba kerülő projectet 
Ez fájni fog Magyarországnak: Brüsszel elkaszálja a Budapest-Belgrád-vasút építésében érdekelt kínai céget 
500 millió euró sorsa dőlt el: szárnyra kap a várpalotai lőszergyár 
Kitüntettek egy magyar papot, most úgy néz ki visszavonják a kitüntetést, mutatjuk miért 
Breaking: Magyarországra menekíttette a családját a világklasszis focista! 
A pénz nyomában: Kiderült hány milliárdot adott támogatásként Szerbiának az Orbán kormány 
Nem akárkinek szólt vissza Lázár: ráadásul nagyon keményen 
Mindenki ezen nevet: Magyar Péter odakommentelt Orbán Viktor videója alá 
2024-07-13. szombat
  Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook 2018-2024 Minden jog fenntartva ©  
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2024-07-13. szombat
Ilyen még nem volt - Közel 300 milliós kártérítési pert buktak Lázár JánosékLázár Jánosék másodfokon is elvesztették a 252 milliós kártérítési pert, és 16 milliót még fizetnie is kell a teniszszövetségnek

A Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú részítéletet, így a Magyar Tenisz Szövetség másodfokon is elveszítette a volt főtitkár ellen indított 252 millió forintos kártérítési pert – értesült az rtl.hu. A döntés értelmében a szövetség tartozik Richter Attilának 16 havi bérrel, így még fizetnie is kell nagyjából 16 millió forintot. A bíróság szerint hiába állították a volt főtitkárról, hogy kárt okozott, amikor aláírt egy torna rendezéséről szóló szerződést, valójában nem járt el gondatlanul. A tanúvallomások szerint a szövetség korábbi fideszes elnöke is jóváhagyta a döntést, arra hivatkozva, hogy ezt a kormányban is támogatták.


A Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú részítéletet, és elutasította a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) több mint 252 millió forintos kártérítési igényét, amelyet a szervezet előző főtitkára, Richter Attila ellen nyújtottak be – tudta meg az rtl.hu. A részítélet ellen nem lehet fellebbezni.

Mint korábban megírtuk, az ügy előzménye, hogy az MTSZ előző elnöke, Szűcs Lajos (aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is) 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott a konszolidációra.

Az akkori elnök több tétellel is indokolta a pénzügyi gondokat, egyebek mellett azzal, hogy a szövetség az utolsó pillanatban lemondta a magyarországi WTA-torna rendezését, emiatt pedig a későbbiekben több százmillió forint értékű ellentételezést kellett kifizetni.

Miután kiderültek a pénzügyi gondok, Orbán Viktor felkérésére Lázár János fideszes képviselő vette át a szövetség irányítását, a későbbi miniszter pedig büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért. A szövetség ennek szellemében kártérítési pert indított az előző főtitkár ellen, és 252 millió forintot követelt Richter Attilától.

Ezt a követelést azonban a bíróság teljesen megalapozatlannak találta, az ítélet szerint ugyanis Richter Attila a korábbi elnök szóbeli felhatalmazása alapján, és az elnökség több tagjának tájékoztatása után járt el, amikor aláírta a rendezésről szóló szerződéseket, és az sem bizonyított, hogy nem volt anyagi fedezete a versenynek.

Gyakran előfordult ugyanis, hogy a kormány utólag finanszírozott egy-egy eseményt. (Az ügyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.)

Ugyanígy a torna lemondásáról sem Richter Attila döntött egyszemélyben, az ítélet szerint ugyanis előzőleg tájékoztatta az elnökséget, és még a lehetséges követkeményekről (a pénzfizetési kötelezettségről) is beszámolt. A végső döntést pedig nagyjából ugyanaz a kör hozta meg, mint amelyik a rendezési szerződésről döntött.


Érdekes pontja volt a bírósági pernek, hogy a tanúvallomások szerint, amikor kiderült, a kormány nem vállal pénzügyi garanciát a kérdéses versenyre, akkor az egyik elnökségi tag azt is felvetette, hogy állami támogatás nélkül, kizárólag szponzorokkal rendezzék meg a tornát. Ekkor viszont – az elsőfokú bírósági ítéletben foglalt tanúvallomás szerint – Szűcs Lajos azt mondta:

kormányzati vezetéssel, annak döntésével nem lehet szembemenni, és ezt a teniszversenyt nem lehet megrendezni, el kell engedni.

A másodfokú bíróság szerint egyébként az egész keresetet el lehetett volna utasítani arra hivatkozva, hogy valójában nem is érte kár a Magyar Tenisz Szövetséget. A jogtulajdonosnak kifizetett lemondási pénzt ugyanis a magyar állam által biztosított forrásból fizették ki, azaz a szövetséget végül nem érte kár, így értelemszerűen nem is indíthat kártérítési pert. Markovits László, a szövetség alelnöke az elsőfokú ítélet után ezzel kapcsolatban arról beszélt az Indexnek, hogy „természetesen ez egy abszurd helyzet, hiszen a károkozás ettől még megtörtént, ezt senki nem is vitatja, és azt valakinek, jelen esetben az adófizetőknek meg kellett fizetniük”.

A bíróság ugyanakkor annak ellenére, hogy jogilag már a kiindulópont miatt el lehetett volna utasítani a keresetet, érdemben vizsgálta meg az elsőfokú ítéletet, és annak megállapításait az indoklással együtt helybenhagyta.

Ezzel együtt tárgyalták Richter Attila viszonkeresetét, amelyben egyebek mellett 16 havi ki nem fizetett bérét követelte. Ezt a bíróság indokoltnak találta, így a szövetségnek 15,8 millió forintot kell fizetnie a volt főtitkárnak.

Az első pillanattól kezdve azt mondtam, hogy ez az egész ügy boszorkányüldözés, és nem szól semmi másról csak a kommunikációról.

A Magyar Tenisz Szövetség pontosan tudta, hogy nem történt semmilyen szabálytalanság, mégis pert indított, hogy megfélemlítse a tenisztársadalmat” – mondta Richter Attila az rtl.hu-nak. Hozzátette: az az állítás sem igaz, hogy 3,5 milliárd forint volt a szövetség hiánya, amikor lemondott a tisztségéről.

A rendkívül szövevényes ügyben egyébként a szövetség két másik pert is indított a korábbi teniszversenyek lebonyolításáért felelős cégek ellen, információink szerint az MTSZ elsőfokon ezeket is elveszítette, de az ítéletek ellen fellebbezett. Az ügyben évek óta nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is, azonban ennek állásáról megkeresésünkre mindössze azt közölte a NAV, hogy az ügyben „nincs nyilvánosságra hozható információ”.

A Magyar Tenisz Szövetség azt írta: „mind a Richter Attila elleni, mind az A-Z Tenisz Produkció Kft. ellen indított perek folyamatban vannak, így az eljárások lezárásáig nem kívánjuk kommentálni értesüléseit. Az MTSZ által tett feljelentések alapján indult büntetőeljárások egyesített ügyszámon nyomozati szakban tartanak”.
Kiderült, hány százezer vendégmunkás van Magyarországon
Kiderült mennyi a pápa fizetése - itt vannak a számok
Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szálló kapott felújítására 1,3 milliárd közpénzt
Monumentális szálloda jelent meg Erdélyben a magyar kormány társfinanszírozásának köszönhetően
Súlyos állítás jelent meg Rogánról: valóban az Ő keze van az amerikai katonákkal kapcsolatos dologban?
5,4 milliárdos támogatást kapott a Szijjártó emberei által vezetett alapítvány
Óriási dolgot jelentett be Szijjártó: Magyarország fogja diktálni egy technológiai világforradalom tempóját
Orbán a szőnyeg szélére került az EU-ban, míg a Tisza Párt már nemzetközi szinten is erős
Győzike megszólalt a mesés gazdagságról: Volt már Ferrarim, volt Lamborghinim, jelenleg egy McLarent adtam vissza...
Címlapon számolt be a londoni székhelyű világhírügynökség Magyar Péter ukrajnai látogatásáról
Az év mutyija az ország egyik legszegényebb településén: Az óvodának járó pénzből jutalom a polgármesternek
Már meg is van az engedély: Évi 400 ezer tonna építési hulladékkal töltheti fel Orbán apukája a gánti gödröt - óriási mennyiség
Az eddigi legmegosztóbb építmény - Felcsúti okosiskola, 4,4 milliárdért, az is kiderült ki nyerte a beruházást
Találtak egy 200 millió forintos projektet amitől még a helyiek is kiakadtak - mutatjuk a képeket és a beszámolót
Ez két db földrengésbiztos buszváró pár millióért - de mindenre van magyarázat! - mutatjuk
Újabb kínai gyárat jelentett be Szijjártó - kiderült hány milliárdot ad nekik fejlesztésre az Orbán kormány
Reagált a BKK a kerekesszékes utast és társát inzultáló buszsofőr ügyére - patkányak és hülyének nevezte...
Elítélték mert csúnyát mondott a főispánra - büntetőfeljelentés
Kiderült hogyan vágna alá az Aldinak és a Lidlnek a Magyarországra érkező orosz diszkontlánc
75 millió forintos árért készítették el Orbán weboldalát és csak 13 hónapig működött
Érdemes ellenőrizni a tulajdoni lapot - INGATLANCSALÓKAT FOGTAK EL! - megdöbbentő a technikájuk
Afrika felett három napra kikapcsolták a honvédségi repülő jeladóját, a tárca nem árulja el, mit csinált ott a gép
Botrány: előkerült egy ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla
850 milliót költöttek a nemzetközi elitiskolára, ahová a polgármester lánya is jár
Mutatjuk ki nyerte egyedüli ajánlattevőként az 53 milliárd forintba kerülő projectet
Ez fájni fog Magyarországnak: Brüsszel elkaszálja a Budapest-Belgrád-vasút építésében érdekelt kínai céget
500 millió euró sorsa dőlt el: szárnyra kap a várpalotai lőszergyár
Kitüntettek egy magyar papot, most úgy néz ki visszavonják a kitüntetést, mutatjuk miért
Breaking: Magyarországra menekíttette a családját a világklasszis focista!
A pénz nyomában: Kiderült hány milliárdot adott támogatásként Szerbiának az Orbán kormány
Nem akárkinek szólt vissza Lázár: ráadásul nagyon keményen
Mindenki ezen nevet: Magyar Péter odakommentelt Orbán Viktor videója alá
Még Soha Nem Támadták Ilyen Durván Magyar Pétert – követői rögtön kiálltak mellette
A magyarok jellemzően passzívak, de durva meglepetést okozhat a Tisza Párt 2026-ban
Vigyázat! - ismeretlen bankszámlaszámokkal próbálnak csalók pénzt kicsalni a Tisza Párt nevében
Kemény dolgot üzent Gyurcsány Ferenc a magyar sajtónak: „Hagyjátok abba,......”
Címlapon számolt be a londoni székhelyű világhírügynökség Magyar Péter ukrajnai látogatásáról
Minden pillanat veszélyes: ilyen felvezetéssel érkezett Magyar Péter Kijevbe
Taktika vagy diplomáciai pusztítás? - és mibe kerül ez Magyarországnak?
Döntöttek: 26 milliárd forint támogatást ad az Orbán kormány egy magánkórháznak
Zsarolás: a munkák leállításával fenyegették a kormányt Tiborczék ha nem kapnak még 20 milliárdot
Ebből botrány lesz: térképre rakták kiknek van földjük Hatvanpuszta környékén
Szuverenitásvédelmi törvénycsomag: polgárokat is vizsgáltathat, akikről azt feltételezik, hogy....
Hirtelen kinőtt a földből egy szálloda - kiderült kihez tartozhat a szellemszálloda
Előkerült egy szobor potom nettó 48 millióért - de van itt egy 2,1 milliárdos szerződés is.....
Már világviszonylatban is kőgazdag az Orbán család - karnyújtásnyira van a százmilliárdos vagyon
„Mocskos fideszes tolvajnak nem dolgozok” kijelentéssel hagyta ott a képviselőt egy magyar alvállalkozó
Reagáltak Polt Péterék a korrupciós listákra: nem az ő dolguk, hogy...
A felcsúti futballbevételek meghaladták a 100 milliárd forintos határt - tao-pénzek, állami támogatások és vállalati adományok ...
2024-07-13. szombat
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2018-2024 Minden jog fenntartva ©