Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook Budapest, Magyarország  
2024-04-27. szombat
Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

Mi mit jelenthet? Ki kicsoda? – értelmező szótár a Magyar–Varga-hangfelvételhez

Kedd reggel Magyar Péter egy kétperces hangfelvételt mutatott be, amin a volt feleségével, az egykori igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal beszélget. Magyar szerint a felvétel 2023 januárjában készült az otthonukban, miután Varga arról beszélt neki, hogy egy maffiakormányban van, amiből nem lehet kiszállni.


A téma köztük valóban nem hétköznapi: a Schadl–Völner-ügyről beszélgetnek. Magyar Péter előzetesen azt ígérte, hogy a felvételből ki fog derülni: Varga Judit első kézből kapott információkat az Igazságügyi Minisztérium államtitkáráig érő korrupciós ügyről, aminek a nyomozati irataiba Rogán emberei belenyúltak, és állítólag kivettek abból számukra hátrányos részeket. A kétperces felvételen valóban elhangzanak súlyos állítások a volt igazságügyi minisztertől, de néha mégis nehezen értelmezhető, mit akar mondani, miután Magyar folyton a szavába vág, illetve ő állít helyette dolgokat.

Az még egyelőre kérdés, hogy az ügyészség ezt a felvételt bizonyítékként fogja-e használni, de ha így lesz, nekik is előbb alapos elemzés alá kell vetniük a szöveget. Itt most elolvashatja a beszélgetés teljes leiratát, amihez fontos pontokon megjegyzéseket fűztünk, hogy a szövegösszefüggésből és az eddigi információkból érthető legyen, miről és kiről beszélnek.


Magyar: Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál…
Varga: Mit mondtam?
Magyar: A Schadlról… hogy aaa… azt mondtad… hogy elkezdtél valamit mondani… hogy a Rogán mondott valamit… ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni, hogy valamit kell, csak akkor pont elmentem.
Varga: Nem, csak annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen…
Magyar: Ja, hogy mi van még…
Varga: …mert náluk is van egy példány ezekből.

A Dani itt Hódos Dániel, Varga Judit egykori kabinetfőnöke lehet. Ezt kérdésünkre Magyar Péter megerősítette. Itt annyi derül ki, hogy Rogán Antal azt tanácsolta: a volt igazságügyi miniszter embere valamiért menjen el az ügyészségre. Az ügyben megkerestük Hódos Dánielt, választ nem kaptunk tőle. Magyar Péter részéről a „Ja, hogy mi van még…” közbevetés arra vonatkozhat, hogy még lettek plusziratok az ügyben. Magyar Péter a Telexnek azt mondta: tudomása szerint az igazságügyi tárcának azért ajánlották fel ezt a lehetőséget, hogy nézzék meg, nincs-e valami terhelő az iratokban Varga Juditra nézve. Vargának azonban szerinte nem kellett ettől tartania, mert nem volt köze az ügyhöz.

Magyar: És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.
Varga: Hát, sőt már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték.
Magyar: Mármint a Rogánék.

A felvétel Magyar állítása szerint valamikor 2023 januárjában készült. A sajtóhoz épp ekkoriban jutottak el a nyomozati iratok, amelyeket az itt elhangzottak szerint Rogánék elvileg már átnéztek. A sajtóhoz kiszivárgott első sztori viszont épp arról szólt, hogy Schadl György szakmányban intézhette ismerősöknek a sikeres egyetemi vizsgákat, köztük például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is. Az iratok szerint Schadl három tanulmányi akadály leküzdésében segített Nagynak a Pécsi Tudományegyetemen, aki egy vizsgán például úgy ment át, hogy ott sem volt. A pécsi oktató egyébként elismerte, hogy segített Rogán kabinetfőnökének a vizsgán, az egyetem viszont a belső vizsgálata után arra jutott, „nem volt megállapítható egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélés vagy egyéb szabálytalanság”.

Varga: Igen, semmi rossz nincsen, de…
Magyar: De erre mondta a Martinovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.
Varga: Persze, magukat kihúzatták… a Martinovics Detti…

Varga itt megerősíti, hogy az előbb említett „Rogánék” tehát kihúzatták magukat az iratokból. A felvételen „Martinovics Dettiként” emlegetett személy valójában Martonovics Bernadett, aki ebben az időszakban a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormányfőtanácsosa volt. Magyar és Varga itt tehát arról beszélgetnek, hogy szerintük Martonovics tudott Rogánék beavatkozásáról az Schadl–Völner-ügy ügyészségi dokumentumaiba. Ezekben az iratokban az ő neve is vissza-visszatér: több telefonbeszélgetése is volt a végrehajtói kar elnökével, Schadl Györggyel, akivel szoros munkakapcsolatban volt. A lehallgatási jegyzőkönyvekben szereplő első rögzített beszélgetés 2021. június 7-én volt, amikor Schadl egy bíró kirúgatásáról beszélt neki. Egy hónappal később már arról beszélgettek, hogy átengedték egy vizsgán Schadl pártfogoltját – Martonovics ugyanis végrehajtójelölteket is vizsgáztatott, valamint ő volt az elnöke annak a bizottságnak, aki ezt a bizonyos pártfogoltat átengedte. Az egyébként gyászosan teljesítő vizsgázóról Martonovics méltatlankodott is Schadlnak.

Magyar: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?
Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

Itt az akkori igazságügyi miniszter ismét arról beszél otthon a férjének, hogy Orbán Viktor legfontosabb miniszterének, Rogán Antalnak az emberei manipulálták a Schadl–Völner-iratokat, és a Rogánékra vonatkozó részeket kihúzatták. Legalábbis valamennyit, mert az ügyészség azért mindent mégsem törölt ki a javaslataikból. Az például benne maradt, hogy említik egy bizonyos Tóni, Barbara és Ádám nevét.

Az nem teljesen világos, hogy Magyar mit ért az alatt: „az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent”. A nyomozás alatt felgyülemlik egy csomó irat, adat, fotók és lehallgatási hanganyagok, az ügyészség pedig végül ezekből azokat használja fel, amikről azt gondolja, hogy azok a vádat alátámasztják.

Magyar: És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be, és nézze meg, hogy mi van benne, van-e még bármi, ami lehet benne?
Varga: Hát… igazából az a baj, hogy új dokumentumok is most már vannak benne, mert látszik…
Magyar: Ja, mert utólag is hallgatják, amikor bent vannak a börtönben.
Varga: A vádemelésig, igen. Tehát folyamatosan hallgatják őket.

Schadl Györgyöt 2021 novemberében tartóztatták le Ferihegyen, amikor a feleségével és zsebében diplomata-útlevéllel Dubajba próbált meg elmenekülni. Az ügyészség közel egy évvel később, 2022. október 24-én emelt vádat a 22 vádlott, köztük Völner Pál ellen. De még ebben a köztes időszakban is lehallgatták őket. Így derült ki, hogy Schadl a letartóztatása után telefonon utasította feleségét és apját, hogy rejtsék el értéktárgyaikat. Ezt ők megtették, de lebuktak, ők is a vádlottak padjára kerültek. Ebben a telefonbeszélgetésben mondta egyébként Schadl ezt is: „Nem fogok bevallani olyan dolgot, amit nem csináltam. Maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájba baszom az ügyészt.”

Magyar: Igen, és hogyha a Schadl ennyire… nem az, hogy központi, de hogy az ő emberük volt Schadl, és ezt megmondta a Gergő is meg a Rogán is, akkor miért nem mentették meg? Vagy akkor miért hagyták őt bent? Meg ráadásul, ha az anyja meg az apja ott dolgozott annál a szolgálatnál…
Varga: Nem volt több lehetőségük. Ez a nagy probléma.

Magyar itt azt kérdezi, hogy ha Schadl valamennyire Rogánék emberük volt, akkor miért hagyták, hogy eljárás induljon ellene, és miért hagyták bent a börtönben? A Gergő itt Gulyás Gergelyt jelenti, ezt Magyar utólag megerősítette. Gulyást korábban a barátjának nevezte, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mutatta be még 2005-ben Magyart és Varga Juditot egymásnak egy jogászbálon. Gulyás a betegszabadsága előtti utolsó kormányinfón azt mondta: Magyar Péter hónapokkal korábban megírta neki sms-ben, hogy mire készül, de ő nem próbálta meg erről lebeszélni. Varga itt problémának nevezi egyébként, hogy – feltehetően Rogánéáknak – nem volt több lehetőségük jobban belenyúlni az iratokba. Van még egy érdekes kitétel, miszerint Magyar úgy tudja, hogy Schadl szülei is a „szolgálatnál” dolgoztak, de ez az információ nem ellenőrizhető.

Magyar: Az ügyészség független?
Varga: Igen, mert Polt nem…
Magyar: De az egy, tehát az egy katonai szervezet.
Varga: Nem.
Magyar: Olyan, mint a rendőrség.
Varga: Nem. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.
Magyar: Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból.

Nem egyértelmű, hogy pontosan mit ért Varga Judit az „ez, ami megtörtént” alatt: hogy egyáltalán ügy és vádemelés lett az egészből, vagy hogy nem mindent húztak ki az ügyészségen Rogánék javaslataiból. Ezek például benne maradtak. A nyomozati anyag Telexhez eljutott verziójában pedig valóban akadnak nehezen magyarázható lyukak.

A beszélgetés alapján arra lehet következtetni, hogy a volt igazságügyi miniszter úgy gondolja, azért tették meg Polt Péter főügyésznek, hogy „uralja a helyzetet” az ügyészségen, kontrolláljon mindent, de ez nem sikerült neki, mert az ügyészség – legalábbis valamennyire – normálisan végezte a dolgát.

Az ügyészség azzal reagált a hangfelvételre, hogy szerintük az az állítás helytálló belőle, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget, ahol egyébként „a törvények uralma érvényesül”. Állításuk szerint az ügyészségi iratok „eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is,” ezek ugyanis dokumentálva vannak a keletkezéstől kezdve, és nem egy helyen tárolják őket, és megjelennek más adattárakban is, például a titkos műveleteket végző szerveknél.

Ambrus István, az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének docense a Telexnek azt mondta: az ügyészség hierarchikus szervezet, a felettes ügyész vagy a legfőbb ügyész magához vonhatja az ügyet, de akár arra is adhat utasítást, hogy milyen irányba kell vinni a nyomozást. A jogszabályok az ügyészeknek adott utasítások konkrét tartalmát nem határozzák meg, de értelemszerűen csak a törvényekkel összhangban álló utasítások adhatók. Az mindenesetre az ügyészségen múlik, mi kerül be a vádiratba a nyomozati anyagból.

Varga: Igen, igen. Meg elindult, és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok. Akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba. Nem hagyta abba.
Magyar: Várjál, de azt mondtad is, hogy szóltak neki.
Varga: Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát …
Magyar: Igen, ez nem… ez nem…

Arról a Telex is értesült, hogy Völner Pálnak még a meggyanúsítása előtt jelezhették, hogy nyomozás zajlik Schadl György ellen. Csak miközben Varga azt állítja, már Völner meggyanúsítása előtt fél évvel szóltak neki – Völnert 2021 decemberében gyanúsították meg – a Telex értesülései szerint erre kis esély van, mert a Telex birtokában lévő lehallgatási jegyzőkönyvek szerint az államtitkár 2021 nyarán és őszén még egészen nyíltan beszélgetett Schadl Györggyel. A beszélgetésekben teljesen egyértelműen és minden titkolózás nélkül volt szó korrupciógyanús kapcsolatukról.

Völner valószínűleg nem tartott volna fenn ilyen kapcsolatot a végrehajtói kar elnökével, ha már ekkor tudta volna, hogy Schadlt megfigyelik. Tehát ha mégis szóltak már a meggyanúsítása előtt fél évvel Völner Pálnak, akkor vagy nem vette komolyan a figyelmeztetést, vagy nem értette meg.

A Telex értesülései szerint Völnernek nem fél évvel a meggyanúsítása előtt adták le a drótot a nyomozásról, hanem csak Schadl őrizetbe vétele előtt két nappal, 2021. november 3-án. Legalábbis ekkor foghatta fel, hogy tényleg gond van.

Varga Juditnak akkori igazságügyi miniszterként tehát valóban állított erőseket a felvételen. Ő maga a későbbi Facebook-posztjaiban nem tagadta, hogy amiket mondott, egyébként tényleg igazak lehetnek. Csak azt állította, volt férje napok óta terrorizálta, így aztán a nyilvánosságra hozott felvételen azt mondta neki, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon.

A hangfelvételen hallottakról megkérdeztük a kormányt és Rogán Antalt is, ők minden levelünkre annyit válaszoltak: nézzük meg Gulyás Gergely rövid videóját. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ebben mindössze egy kipukkadt lufiról beszélt. Varga Juditot is kerestük, hogy reagáljon a felvételen elhangzottakra, de válasz nem érkezett.
Ezt olvassa mindenki:
A legnagyobb magyar Offshore botrány: ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla került elő 
Robbant a hír: Finnországban jelent meg Szijjártó testvére, nem akárminek lesz a tulajdonosa 
Egy magyarul kezdő szinten beszélő férfit neveztek ki miniszteri biztosnak 
Megkerülték akit kellett, majd Mészáros Lőrinc bankjára cserélték az OTP-t 
Népszava: Novák kitüntetett egy lelkészt, aki 62 millió forinttól fosztott meg egy iskolát 
Mutatjuk mi épül közel 20 milliárd forintért - (a becsült ár kétszereséért) 
Egy nap alatt öt, magyar kormánytámogatással megújult római katolikus templomot adtak át Erdélyben 
Az eddigi legdurvább esetre bukkantak: 20,86 milliárdos program és egy mosógép borzolja a kedélyeket....... 
Magyar Péter keményen rápirított Orbánra méghozzá nyilvánosan 
Elképesztő videó: 12 év kényszermunkára ítélnek két észak-koreai diákot, az ok megdöbbentő 
Nem akármit szerzett meg Tiborcz István - Magyar Péter szerint családi részvénytársaság lesz az ország 
Mészáros Lőrinc váratlanul megszólalt Magyar Péterről 
Népharag: nem akármiért kínoztak meg egy politikust a szomszédunkban - ilyen még nem volt Európában 
Óriási balhé: botránnyal indult a Schadl–Völner-ügy tárgyalása 
Óriási botrány: nem akárkik jelentek meg Mészárosék villája előtt, ajándékot is vittek 
Kiderült kinek írt érdekes SMS-t Tóth Gabi: "Gyere el, aztán olyat adunk neked......" 
Szánalmasan sikertelen akcióként tálalta Magyar Péter tüntetését a kormánymédia - alig néhány százan tüntikéztek 
Mutatjuk mennyi pénzébe került a magyaroknak a képen látható gazzal benőtt focipálya! - kapaszkodj meg! 
Brutális támadásokra készül Deutsch Tamás 
Kitört a háború: egymásnak esett Menczer Tamás és Márki-Zay Péter 
Magyar bank botrány: óriási büntetés jogsértések miatt, itt a teljes lista 
Az eddigi legnagyobb törvénymódosítás jön: egyszerre 20 törvényt ír át a Fidesz, mutatjuk a részleteket 
Mi jöhet még? Kiderült mit keresett Felcsút környékén K. Endre aki kegyelmet kapott 
Robbant a hír: Miniszteri biztos lett Orbán Ráhel barátnője 
Bayer Zsolt több empátiát és tisztességet várna mindenkitől! - közeleg a botrány 
Óriási botrány: kiderült, hogy nem az iskola, hanem három foci edzőpálya miatt vágatná ki az erdőt a püspök 
Robbant a hír: reagáltak a híresztelésekre amelyek szerint Orbán Gáspár meghalt - elárulták hol szolgál most 
Havi közel 5 milliót kapott Schmidt Mária Történelem és Társadalom Kutatásért 
Milliárdokból rendezhet gigarendezvényt Áder János alapítványa - mutatjuk 
A felcsúti futballbevételek meghaladták a 100 milliárd forintos határt - tao-pénzek, állami támogatások és vállalati adományok ... 
Kiderült kinek az utasítására törölhették Orbán Ráhel tokaji földjeiről az állam elővásárlási jogát - rendőrségi nyomozás indult 
Kemény dolgokat mondott Dobrev Klára Magyar Péterről 
2024-04-27. szombat
  Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook 2018-2024 Minden jog fenntartva ©  
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2024-04-27. szombat
Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

Mi mit jelenthet? Ki kicsoda? – értelmező szótár a Magyar–Varga-hangfelvételhez

Kedd reggel Magyar Péter egy kétperces hangfelvételt mutatott be, amin a volt feleségével, az egykori igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal beszélget. Magyar szerint a felvétel 2023 januárjában készült az otthonukban, miután Varga arról beszélt neki, hogy egy maffiakormányban van, amiből nem lehet kiszállni.


A téma köztük valóban nem hétköznapi: a Schadl–Völner-ügyről beszélgetnek. Magyar Péter előzetesen azt ígérte, hogy a felvételből ki fog derülni: Varga Judit első kézből kapott információkat az Igazságügyi Minisztérium államtitkáráig érő korrupciós ügyről, aminek a nyomozati irataiba Rogán emberei belenyúltak, és állítólag kivettek abból számukra hátrányos részeket. A kétperces felvételen valóban elhangzanak súlyos állítások a volt igazságügyi minisztertől, de néha mégis nehezen értelmezhető, mit akar mondani, miután Magyar folyton a szavába vág, illetve ő állít helyette dolgokat.

Az még egyelőre kérdés, hogy az ügyészség ezt a felvételt bizonyítékként fogja-e használni, de ha így lesz, nekik is előbb alapos elemzés alá kell vetniük a szöveget. Itt most elolvashatja a beszélgetés teljes leiratát, amihez fontos pontokon megjegyzéseket fűztünk, hogy a szövegösszefüggésből és az eddigi információkból érthető legyen, miről és kiről beszélnek.


Magyar: Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál…
Varga: Mit mondtam?
Magyar: A Schadlról… hogy aaa… azt mondtad… hogy elkezdtél valamit mondani… hogy a Rogán mondott valamit… ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni, hogy valamit kell, csak akkor pont elmentem.
Varga: Nem, csak annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen…
Magyar: Ja, hogy mi van még…
Varga: …mert náluk is van egy példány ezekből.

A Dani itt Hódos Dániel, Varga Judit egykori kabinetfőnöke lehet. Ezt kérdésünkre Magyar Péter megerősítette. Itt annyi derül ki, hogy Rogán Antal azt tanácsolta: a volt igazságügyi miniszter embere valamiért menjen el az ügyészségre. Az ügyben megkerestük Hódos Dánielt, választ nem kaptunk tőle. Magyar Péter részéről a „Ja, hogy mi van még…” közbevetés arra vonatkozhat, hogy még lettek plusziratok az ügyben. Magyar Péter a Telexnek azt mondta: tudomása szerint az igazságügyi tárcának azért ajánlották fel ezt a lehetőséget, hogy nézzék meg, nincs-e valami terhelő az iratokban Varga Juditra nézve. Vargának azonban szerinte nem kellett ettől tartania, mert nem volt köze az ügyhöz.

Magyar: És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.
Varga: Hát, sőt már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték.
Magyar: Mármint a Rogánék.

A felvétel Magyar állítása szerint valamikor 2023 januárjában készült. A sajtóhoz épp ekkoriban jutottak el a nyomozati iratok, amelyeket az itt elhangzottak szerint Rogánék elvileg már átnéztek. A sajtóhoz kiszivárgott első sztori viszont épp arról szólt, hogy Schadl György szakmányban intézhette ismerősöknek a sikeres egyetemi vizsgákat, köztük például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is. Az iratok szerint Schadl három tanulmányi akadály leküzdésében segített Nagynak a Pécsi Tudományegyetemen, aki egy vizsgán például úgy ment át, hogy ott sem volt. A pécsi oktató egyébként elismerte, hogy segített Rogán kabinetfőnökének a vizsgán, az egyetem viszont a belső vizsgálata után arra jutott, „nem volt megállapítható egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélés vagy egyéb szabálytalanság”.

Varga: Igen, semmi rossz nincsen, de…
Magyar: De erre mondta a Martinovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.
Varga: Persze, magukat kihúzatták… a Martinovics Detti…

Varga itt megerősíti, hogy az előbb említett „Rogánék” tehát kihúzatták magukat az iratokból. A felvételen „Martinovics Dettiként” emlegetett személy valójában Martonovics Bernadett, aki ebben az időszakban a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormányfőtanácsosa volt. Magyar és Varga itt tehát arról beszélgetnek, hogy szerintük Martonovics tudott Rogánék beavatkozásáról az Schadl–Völner-ügy ügyészségi dokumentumaiba. Ezekben az iratokban az ő neve is vissza-visszatér: több telefonbeszélgetése is volt a végrehajtói kar elnökével, Schadl Györggyel, akivel szoros munkakapcsolatban volt. A lehallgatási jegyzőkönyvekben szereplő első rögzített beszélgetés 2021. június 7-én volt, amikor Schadl egy bíró kirúgatásáról beszélt neki. Egy hónappal később már arról beszélgettek, hogy átengedték egy vizsgán Schadl pártfogoltját – Martonovics ugyanis végrehajtójelölteket is vizsgáztatott, valamint ő volt az elnöke annak a bizottságnak, aki ezt a bizonyos pártfogoltat átengedte. Az egyébként gyászosan teljesítő vizsgázóról Martonovics méltatlankodott is Schadlnak.

Magyar: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?
Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

Itt az akkori igazságügyi miniszter ismét arról beszél otthon a férjének, hogy Orbán Viktor legfontosabb miniszterének, Rogán Antalnak az emberei manipulálták a Schadl–Völner-iratokat, és a Rogánékra vonatkozó részeket kihúzatták. Legalábbis valamennyit, mert az ügyészség azért mindent mégsem törölt ki a javaslataikból. Az például benne maradt, hogy említik egy bizonyos Tóni, Barbara és Ádám nevét.

Az nem teljesen világos, hogy Magyar mit ért az alatt: „az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent”. A nyomozás alatt felgyülemlik egy csomó irat, adat, fotók és lehallgatási hanganyagok, az ügyészség pedig végül ezekből azokat használja fel, amikről azt gondolja, hogy azok a vádat alátámasztják.

Magyar: És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be, és nézze meg, hogy mi van benne, van-e még bármi, ami lehet benne?
Varga: Hát… igazából az a baj, hogy új dokumentumok is most már vannak benne, mert látszik…
Magyar: Ja, mert utólag is hallgatják, amikor bent vannak a börtönben.
Varga: A vádemelésig, igen. Tehát folyamatosan hallgatják őket.

Schadl Györgyöt 2021 novemberében tartóztatták le Ferihegyen, amikor a feleségével és zsebében diplomata-útlevéllel Dubajba próbált meg elmenekülni. Az ügyészség közel egy évvel később, 2022. október 24-én emelt vádat a 22 vádlott, köztük Völner Pál ellen. De még ebben a köztes időszakban is lehallgatták őket. Így derült ki, hogy Schadl a letartóztatása után telefonon utasította feleségét és apját, hogy rejtsék el értéktárgyaikat. Ezt ők megtették, de lebuktak, ők is a vádlottak padjára kerültek. Ebben a telefonbeszélgetésben mondta egyébként Schadl ezt is: „Nem fogok bevallani olyan dolgot, amit nem csináltam. Maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájba baszom az ügyészt.”

Magyar: Igen, és hogyha a Schadl ennyire… nem az, hogy központi, de hogy az ő emberük volt Schadl, és ezt megmondta a Gergő is meg a Rogán is, akkor miért nem mentették meg? Vagy akkor miért hagyták őt bent? Meg ráadásul, ha az anyja meg az apja ott dolgozott annál a szolgálatnál…
Varga: Nem volt több lehetőségük. Ez a nagy probléma.

Magyar itt azt kérdezi, hogy ha Schadl valamennyire Rogánék emberük volt, akkor miért hagyták, hogy eljárás induljon ellene, és miért hagyták bent a börtönben? A Gergő itt Gulyás Gergelyt jelenti, ezt Magyar utólag megerősítette. Gulyást korábban a barátjának nevezte, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mutatta be még 2005-ben Magyart és Varga Juditot egymásnak egy jogászbálon. Gulyás a betegszabadsága előtti utolsó kormányinfón azt mondta: Magyar Péter hónapokkal korábban megírta neki sms-ben, hogy mire készül, de ő nem próbálta meg erről lebeszélni. Varga itt problémának nevezi egyébként, hogy – feltehetően Rogánéáknak – nem volt több lehetőségük jobban belenyúlni az iratokba. Van még egy érdekes kitétel, miszerint Magyar úgy tudja, hogy Schadl szülei is a „szolgálatnál” dolgoztak, de ez az információ nem ellenőrizhető.

Magyar: Az ügyészség független?
Varga: Igen, mert Polt nem…
Magyar: De az egy, tehát az egy katonai szervezet.
Varga: Nem.
Magyar: Olyan, mint a rendőrség.
Varga: Nem. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.
Magyar: Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból.

Nem egyértelmű, hogy pontosan mit ért Varga Judit az „ez, ami megtörtént” alatt: hogy egyáltalán ügy és vádemelés lett az egészből, vagy hogy nem mindent húztak ki az ügyészségen Rogánék javaslataiból. Ezek például benne maradtak. A nyomozati anyag Telexhez eljutott verziójában pedig valóban akadnak nehezen magyarázható lyukak.

A beszélgetés alapján arra lehet következtetni, hogy a volt igazságügyi miniszter úgy gondolja, azért tették meg Polt Péter főügyésznek, hogy „uralja a helyzetet” az ügyészségen, kontrolláljon mindent, de ez nem sikerült neki, mert az ügyészség – legalábbis valamennyire – normálisan végezte a dolgát.

Az ügyészség azzal reagált a hangfelvételre, hogy szerintük az az állítás helytálló belőle, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget, ahol egyébként „a törvények uralma érvényesül”. Állításuk szerint az ügyészségi iratok „eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is,” ezek ugyanis dokumentálva vannak a keletkezéstől kezdve, és nem egy helyen tárolják őket, és megjelennek más adattárakban is, például a titkos műveleteket végző szerveknél.

Ambrus István, az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének docense a Telexnek azt mondta: az ügyészség hierarchikus szervezet, a felettes ügyész vagy a legfőbb ügyész magához vonhatja az ügyet, de akár arra is adhat utasítást, hogy milyen irányba kell vinni a nyomozást. A jogszabályok az ügyészeknek adott utasítások konkrét tartalmát nem határozzák meg, de értelemszerűen csak a törvényekkel összhangban álló utasítások adhatók. Az mindenesetre az ügyészségen múlik, mi kerül be a vádiratba a nyomozati anyagból.

Varga: Igen, igen. Meg elindult, és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok. Akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba. Nem hagyta abba.
Magyar: Várjál, de azt mondtad is, hogy szóltak neki.
Varga: Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát …
Magyar: Igen, ez nem… ez nem…

Arról a Telex is értesült, hogy Völner Pálnak még a meggyanúsítása előtt jelezhették, hogy nyomozás zajlik Schadl György ellen. Csak miközben Varga azt állítja, már Völner meggyanúsítása előtt fél évvel szóltak neki – Völnert 2021 decemberében gyanúsították meg – a Telex értesülései szerint erre kis esély van, mert a Telex birtokában lévő lehallgatási jegyzőkönyvek szerint az államtitkár 2021 nyarán és őszén még egészen nyíltan beszélgetett Schadl Györggyel. A beszélgetésekben teljesen egyértelműen és minden titkolózás nélkül volt szó korrupciógyanús kapcsolatukról.

Völner valószínűleg nem tartott volna fenn ilyen kapcsolatot a végrehajtói kar elnökével, ha már ekkor tudta volna, hogy Schadlt megfigyelik. Tehát ha mégis szóltak már a meggyanúsítása előtt fél évvel Völner Pálnak, akkor vagy nem vette komolyan a figyelmeztetést, vagy nem értette meg.

A Telex értesülései szerint Völnernek nem fél évvel a meggyanúsítása előtt adták le a drótot a nyomozásról, hanem csak Schadl őrizetbe vétele előtt két nappal, 2021. november 3-án. Legalábbis ekkor foghatta fel, hogy tényleg gond van.

Varga Juditnak akkori igazságügyi miniszterként tehát valóban állított erőseket a felvételen. Ő maga a későbbi Facebook-posztjaiban nem tagadta, hogy amiket mondott, egyébként tényleg igazak lehetnek. Csak azt állította, volt férje napok óta terrorizálta, így aztán a nyilvánosságra hozott felvételen azt mondta neki, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon.

A hangfelvételen hallottakról megkérdeztük a kormányt és Rogán Antalt is, ők minden levelünkre annyit válaszoltak: nézzük meg Gulyás Gergely rövid videóját. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ebben mindössze egy kipukkadt lufiról beszélt. Varga Juditot is kerestük, hogy reagáljon a felvételen elhangzottakra, de válasz nem érkezett.
A legnagyobb magyar Offshore botrány: ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla került elő
Robbant a hír: Finnországban jelent meg Szijjártó testvére, nem akárminek lesz a tulajdonosa
Egy magyarul kezdő szinten beszélő férfit neveztek ki miniszteri biztosnak
Megkerülték akit kellett, majd Mészáros Lőrinc bankjára cserélték az OTP-t
Népszava: Novák kitüntetett egy lelkészt, aki 62 millió forinttól fosztott meg egy iskolát
Mutatjuk mi épül közel 20 milliárd forintért - (a becsült ár kétszereséért)
Egy nap alatt öt, magyar kormánytámogatással megújult római katolikus templomot adtak át Erdélyben
Az eddigi legdurvább esetre bukkantak: 20,86 milliárdos program és egy mosógép borzolja a kedélyeket.......
Magyar Péter keményen rápirított Orbánra méghozzá nyilvánosan
Elképesztő videó: 12 év kényszermunkára ítélnek két észak-koreai diákot, az ok megdöbbentő
Nem akármit szerzett meg Tiborcz István - Magyar Péter szerint családi részvénytársaság lesz az ország
Mészáros Lőrinc váratlanul megszólalt Magyar Péterről
Népharag: nem akármiért kínoztak meg egy politikust a szomszédunkban - ilyen még nem volt Európában
Óriási balhé: botránnyal indult a Schadl–Völner-ügy tárgyalása
Óriási botrány: nem akárkik jelentek meg Mészárosék villája előtt, ajándékot is vittek
Kiderült kinek írt érdekes SMS-t Tóth Gabi: "Gyere el, aztán olyat adunk neked......"
Szánalmasan sikertelen akcióként tálalta Magyar Péter tüntetését a kormánymédia - alig néhány százan tüntikéztek
Mutatjuk mennyi pénzébe került a magyaroknak a képen látható gazzal benőtt focipálya! - kapaszkodj meg!
Brutális támadásokra készül Deutsch Tamás
Kitört a háború: egymásnak esett Menczer Tamás és Márki-Zay Péter
Magyar bank botrány: óriási büntetés jogsértések miatt, itt a teljes lista
Az eddigi legnagyobb törvénymódosítás jön: egyszerre 20 törvényt ír át a Fidesz, mutatjuk a részleteket
Mi jöhet még? Kiderült mit keresett Felcsút környékén K. Endre aki kegyelmet kapott
Robbant a hír: Miniszteri biztos lett Orbán Ráhel barátnője
Bayer Zsolt több empátiát és tisztességet várna mindenkitől! - közeleg a botrány
Óriási botrány: kiderült, hogy nem az iskola, hanem három foci edzőpálya miatt vágatná ki az erdőt a püspök
Robbant a hír: reagáltak a híresztelésekre amelyek szerint Orbán Gáspár meghalt - elárulták hol szolgál most
Havi közel 5 milliót kapott Schmidt Mária Történelem és Társadalom Kutatásért
Milliárdokból rendezhet gigarendezvényt Áder János alapítványa - mutatjuk
A felcsúti futballbevételek meghaladták a 100 milliárd forintos határt - tao-pénzek, állami támogatások és vállalati adományok ...
Kiderült kinek az utasítására törölhették Orbán Ráhel tokaji földjeiről az állam elővásárlási jogát - rendőrségi nyomozás indult
Kemény dolgokat mondott Dobrev Klára Magyar Péterről
Hivatalos bejelentés: Videókat kezdett el vizsgálni a Szuverenitásvédelmi Hivatal
Kiderült ki ad 24 milliárd forintért tanácsokat a kormánynak
Orbán bevetette a csodafegyvert: új kormányzati szerv jött létre
Óriási átalakításba kezdett Orbán: meglehet a terve hogyan vágjon vissza
Nem akármit szerzett meg Tiborcz István külföldön - a térség legnagyobb tranzakciója
Fizethetnek a magyarok? - Semjén benyújtotta a kötelező járulékfizetésről szóló törvényjavaslatát - mutatjuk az eredményt
Orbán: a magyar szakképzés ott van Európa élvonalában
Óriási tömeg előtt adott ultimátumot Magyar Péter Orbán Viktornak - vagy azonnal lemond, vagy....
Magyar Péter: Annak örülnék a legjobban, ha más vinné ezt a feladatot, és újra átlagos életet élhetnék
Több mint 100 milliót vert el a református gyülekezet valamire amit sokan alig hisznek el - törvényes de etikus is?
Óriási botrány: durva dolgokat találtak a lélegeztetőgépeket beszerző cég mérlegében - de ez még nem minden
Hivatalos: nem akármelyik hatóság felett vette át a hatalmat Müller Cecília
Páros lábbal szállt bele Magyar Péterbe Schmidt Mária
Megfagyott a levegő a stúdióban: állítólag csak a szerencsén múlt, hogy nem mészárolták le Krausz Gábor húgát
Magyar Péter bohócnak nevezte Menczer Tamást, ami ezután jött arra nincsenek szavak
Egyetlen éjszaka 50 milliárdot költött el az uniós pénzből Orbán Viktor kormánya, hogy mire, az rejtély.
Bajban a magyar focilegenda? - A NAV végrehajtási eljárást indított a Dzsudzsák Balázs érdekeltségébe tartozó céggel szemben
2024-04-27. szombat
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2018-2024 Minden jog fenntartva ©